Újabb fordulat a BVM–Global Center sagában

A Legfelsőbb Bíróság érvénytelenítette az iparkamara mellett működő választott bíróság BVM-et nyolcmilliárd forintos kártérítésre kötelező ítéletét. Az azonban bizonytalan, hogy mindez megállítja-e a cég felszámolását.

Nem várt fordulatot vett a BVM-Épelem Kft. és a Global Center peres ügye: kedden a Legfelsőbb Bíróság (LB) érvénytelenítette a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) mellett működő választottbíróság tavalyi ítéletét, amelyben nyolcmilliárd forint kártérítés kifizetésére kötelezte a BVM-et. Az LB úgy látta, hogy hibás volt a választottbíróság eljárása: a bírók egy része és a felperes Global Center ügyvédje közeli kollégák – az ELTE AJK karának oktatói –, és ezt az esetlegesen felvethető összeférhetetlenségi indokot nem jelezték az eljárás kezdetén.

A Kisfaludi András vezette testület tavaly novemberben úgy találta, hogy a BVM 2002 és 2006 között egy meglehetősen bonyolult telekmegosztási vita során ismételten benyújtott fellebbezéseivel megakadályozta, hogy a Global Centernek egy kereskedelmi beruházást – outletcentert –építhessen azon a területen, amelyet a BVM adott el nekik. Dacára annak, hogy erre a BVM szerződésben is kötelezettséget vállalt. A BVM ezt vitatja: szerinte a Global hitelképtelensége miatt nem fogott bele – azóta sem – a beruházásba, és most a BVM-et ellehetetlenítve akar bevételhez jutni. Az utóbbi cég semmítési keresetét először a Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollé giu ma azzal utasította el, hogy nem történt jogszabálysértés így a választottbíróság ítéletét nem lehet érvényteleníteni. A BVM-Épelem ezután fordult az LB-hez.

Az LB ugyan a végleges döntéséig nyáron végrehajtási tilalmat rendelt el a cégnél, mivel időközben lejárt a cég csődvédelme. A Fővárosi Bíróság szeptember elején elrendelte a felszámolást a társaságnál, s a BVM addigi vagyonkezelőjét, az Invest Almanach Kft.-t jelölte ki felszámolónak. Lapzártáig, bár próbáltuk elérni, és üzenetet is hagytunk, a felszámolóbiztos ugyan nem hívott minket vissza, ám a vállalatnál cáfolták, hogy időközben felmondtak volna a dolgozóknak – azt azonban nem cáfolták, hogy csoportos létszámleépítésről hozott döntéséről levélben adott tájékoztatást a szakszervezetnek. Czugler Péter, a Global Center ügyvédje szerint az LB döntése nem érinti az elindított felszámolást, többek között azért, mivel a perköltségigény mellett a Globalnak van egyéb jogalapból származó, összesen mintegy 400 millió forintnyi – részben ítélettel elbírált – követelése is a BVM felé. Az ügyvéd hangsúlyozta: az LB döntése nem köti a választottbíróságot, amely így, a semmisség kimondása után ugyan köteles új eljárást lefolytatni, amit akár ugyanazzal az összetételű tanáccsal is megtehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.