Mozgásba hozzák az ifjúságot

A fiatalok körében tapasztalt munkanélküliség elleni küzdelmet tűzte zászlajára az Európai Unió a legújabb kampányában. A szeptember közepén útjára indított Mozgásban az ifjúság kezdeményezés az új Európa 2020 részeként 28 olyan intézkedést javasol, amellyel a fiatalokat a munkaerőpiacon való elhelyezkedésükhöz szükséges készségek és képesítések megszerzésében segítik.

– A gazdasági válság egyik legnagyobb vesztese a 25 év alatti munkavállalók csoportja. Az unióban jelenleg több mint ötmillió olyan fi atal él, aki szeretne dolgozni, mégis képtelen elhelyezkedni, Magyarországon pedig a fiatalok közel 27,6 százaléka nem jut munkához –mondta Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa a Mozgásban az ifjúság (Youth on the Move) kampány megnyitóján. – A mostani kezdeményezés keretében olyan irányelveket terjesztettünk elő, amelyek lefedik azt a többlépcsős folyamatot, mely a fiatalok számára a tanulásból a munkába való átmenetet jelentik. Azt gondoljuk, a foglalkoztathatóság egyik kulcsa a mobilitás, amit egyébként a független kutatások is alátámasztanak, hiszen a munkaadók több mint negyven százaléka előnyként értékeli a külföldi tanulmányok vagy munkavégzés során szerzett tapasztalatot –mondta.

Az új kampány elindítása apropóján Androulla Vassiliou, az Európai Unió oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős biztosa elmondta, az elmúlt évek uniós ösztöndíjpályázatainak tapasztalatai azt mutatják, hogy Franciaország, Németország és Spanyolország küldi a legtöbb hallgatót külföldre, míg a fogadó országok listáját is Spanyolország, Franciaország és Németország vezeti. A magyarországi fiatalok továbbra sem élnek jelentős számban az ösztöndíj-lehetőségekkel. Bár a legfrissebb (2008/2009-es tanévet érintő) statisztikákból kiderül, hogy például az unió legismertebb mobilitási programjában, az Erasmusban részt vevő hallgatók száma összességében lényegesen emelkedett, tény, hogy az új tagállamokból még mindig sokkal kevesebben vesznek részt ezekben a programokban, mint a korábban csatlakozottakból. Mint a biztos mondta, reméli, hogy a mostani kampány hatására még több fiatal kap kedvet a külföldi tapasztalatszerzéshez, hiszen a korábbi programok visszajelzései nagyon kedvezőek. Az Erasmus szakmai értékét vizsgáló tanulmányból például kiderül, hogy a korábbi résztvevők 54 százaléka szerint a programban való részvétel hasznára vált az első munkahely megszerzésekor. A Leonardo da Vinci szakképzési program hatásait vizsgáló tanulmány pedig megállapította, hogy a részt vevő munkanélküliek 58 százalékának sikerült munkahelyet szereznie a külföldi képzést követően, és 34 százalékuk nagyobb felelősséggel járó munkakörben helyezkedett el. Vassiliou fontosnak tartotta ezúttal is hangsúlyozni, hogy a mobilitási ösztöndíjak nem csupán a felsőoktatásban tanulók számára elérhetőek, ezeket fiatal munkavállalók, gyakornokok és önkéntesek is igénybe vehetik.

Első látásra úgy tűnt, igénybe is veszik, de legalábbis szeretnék, hiszen a Millenáris Teátrumban tartott kétnapos nyitórendezvény már az első délelőttön hemzsegett a kíváncsi fiataloktól. A legtöbben persze konkrét elképzelésekkel érkeztek, de akadt olyan pedagógus is, aki még pályaválasztás előtt álló tanulói számára jött információt gyűjteni. – Tiszakécskén tanítok egy középiskolában, és pontosan tudom, hogy a gyerekek érdeklődését csak úgy tudom felkelteni, ha az orruk alá dugom az információs anyagokat, vagy ha a szülőkön keresztül szólítom meg őket. Ezért is jöttem el a mostani rendezvényre. Némettanárként olyan ösztöndíjakat vagy önkéntesi lehetőségeket keresek, amelyekkel a diákjaim viszonylag elfogadható áron tölthetnek el pár nyári hetet külföldön – mondja De Jongéné Miklós Mónika.

Szabó Anikó jelenleg gyógytornásznak tanul, tervei szerint három év múlva végez, utána szeretne külföldön elhelyezkedni. – Elsősorban németországi vagy ausztriai munkavállalás érdekelne, és már találtam is itt olyan információs anyagokat, amelyek sokat segíthetnek. Persze a leghasznosabbak mindig az élő előadások, ott lehet kérdezni is, úgyhogy maradok a délutáni programokra is. Az imént hallottam a Youth on the Move-kártyáról és az új honlapról, amire ellátogatok majd, hiszen nagy könnyebbséget jelent egy helyen megtalálni minden megüresedett európai pozíciót.

Az Európai Bizottság által javasolt intézkedések alapvetően három területre összpontosítanak. Az oktatás és a képzés modernizálására, a tanulási és munkavállalási célú mobilitás támogatására, valamint a fiatalok foglalkoztatásának új uniós programjára – mondta Andor László. A Your first EURES job elnevezésű kísérleti projekt keretében tanácsadással és anyagi támogatással segítik azokat a fiatal munkakeresőket, akik külföldön szeretnének elhelyezkedni, illetve azokat a vállalatokat, melyek fiatal, más országból érkező munkavállalókat alkalmaznak. A fiatal vállalkozók helyzetét könnyítenék az új Európai Progress mikrofinanszírozási eszközzel, amely önálló vállalkozás indításához nyújt anyagi segítséget. A Youth on the Move-kártya különböző előnyöket és kedvezményeket nyújt majd a fiataloknak. A kampány honlapja pedig egyablakos hozzáférést biztosít a külföldi tanulmányi és munkatapasztalat-szerzési lehetőségekkel kapcsolatos információkhoz, és segítséget ad az uniós támogatások megszerzéséhez.

A Mozgásban az ifjúság kampánynyitója Budapesten
A Mozgásban az ifjúság kampánynyitója Budapesten
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.