Tovább fizetjük a szénfillért

Lapunk információi szerint komoly esély mutatkozik arra, hogy a Vértesi Erőmű 2011 és 2014 között továbbra is megkapja az úgynevezett szénfillér-támogatást. A szénfillér az áramfogyasztók számláján „szénipari szerkezetátalakítási támogatás” néven megjelenő, jelenleg kilowattóránként 23 filléres tétel.

Ez négy éve kizárólag a komoly veszteségekkel küszködő, helyben bányászott szénnel működő, állami Vértesi Erőmű életben tartását szolgálja: a sűrű fillérekből évente körülbelül 7 milliárd forint jön össze. Az új magyar kormány tehát – a régihez hasonlóan – méltányosnak tartja, ha az áramfogyasztók minden kilowattóra áram után ennyivel „adóznának” a több ezer embernek munkát biztosító vállalat fennmaradásáért.

A trükkös állami támogatásokra általában érzékeny Európai Unió 2006-tól ez év végéig engedélyezte, hogy a kormány egy külön, kifejezetten a Vértesi Erőmű fennmaradását szolgáló tételt építsen az áramárba. Ám ez sem volt elegendő a nyereséges működéshez. Tavaly, amikor a közvetlen tulajdonos Magyar Villamos Művek (MVM) már be akarta zárni a céget, a kormány parancsára biztosítania kellett a továbbműködéshez szükséges további havi egymilliárd forintot.

De ez sem segített. Különböző, elsősorban Kapolyi László baloldali vállalkozóhoz köthető zavaros ügyek miatt ugyanis további lyukak keletkeztek a költségvetésben. A vég jeleként az MVM az idén Magyari József felszámoló-vállalkozót nevezte ki az erőmű vezérigazgatójának.

A leépülés folyamatában a kormányváltás különösebb változást nem hozott. Augusztus végén aztán, amikor a Kapolyi-féle ügyek folytán egy ukrán hátterűnek mondott, svájci tulajdonú társaság, az Energy Capital benyújtott egy szintén többmilliárdos követelést, a cég csődeljárást kért maga ellen. Ez jogilag azt jelenti, hogy a társaság a továbbélés érdekében megpróbálja lebeszélni a hitelezőket követelésük egy részéről. Ezek a tárgyalások –mint megtudtuk – folynak.

A csődhelyzet kezelése nagymértékben függ a Fideszkormány jövőbeni döntéseitől. Az egyik ilyen a szénfillér. Értesülésünk szerint a kabinet komoly eséllyel folyamodhat az unióhoz annak érdekében, hogy ezt a támogatási formát 2011 és 2014 között is fenntartsuk. (Annak ellenére, hogy az új kormánypárt képviselői más megközelítésben előszeretettel hangsúlyozzák: a szénfillér és egyéb támogatások révén eddig befolyt több mint százmilliárdból nem látnak az erőműnél semmiféle különösebb „szerkezetátalakulást”.)

Brüszszelben az ilyen fajta támogatásokra mostanában kissé nyitottabbak: több ország már előrehaladott tárgyalásokat folytat. Igaz, ehhez nekünk is meg kellene ígérnünk, hogy 2014-ig most már tényleg felhagyunk az ilyen jellegű szénerőművek működtetésével. Úgyszintén az erőmű anyagi helyzetét alapvetően befolyásoló, külső tétel a megújulóenergia-termelés támogatása. Az erőmű ugyanis jelentős mértékben áttért a „biomasszának” nevezett faégetésre, amit az állam az áramszámla egy másik részén keresztül támogat.

Értesülésünk szerint az erőmű eme külső tényezőkre hivatkozva a csődeljárás meghosszabbítását kezdeményezi a hitelezőknél, ami az első három után újabb három hónap lélegzethez engedné őket. A mostani helyzet lehetővé tenné, hogy mégse váljon valóra az igen széles körben elterjedt szóbeszéd, miszerint az erőmű egyetlenmegmaradt, többmint ezer embernek munkát biztosító bányáját, a márkushegyit ez év végével be kellene zárni. A legvalószínűbb változat szerint 2012-ig mégiscsak folytatódna a kitermelés. A készletből az erőmű – illetve a helyi távfűtés – 2014-ig üzemelne tovább. Szakértők úgy becsülik, hogy a Vértesi Erőmű bezárása és a táj helyreállítása legalább 40 milliárd adóforintba kerülne.

Még nem dőlt el semmi

A jelenleg is folyó csődeljárás eredetileg kilencven nap türelmi időt adott a társaságnak. – Sem a bányabezárásról, sem az elbocsátásokról, sem a hitelezői tárgyalásokról, sem a csődeljárás utáni lehetséges működésről nem született még döntés – hangsúlyozta kérdésünkre Mamusits Péter, az erőmű szóvivője. Több tervet készítettek, amelyeket egyeztetnek a környező önkormányzatokkal illetve a szakszervezetekkel.

A társaság továbbra is bízik abban, hogy Kapolyi László cége, a System Consulting kifizeti a követelésüket, és panasszal éltek a rendőrségi döntés ellen, miszerint a System-ügyletekben nem történt bűncselekmény – hangsúlyozta. Megerősítette, hogy az Energy Capitalnek kellene milliárdokat fizetniük; velük tárgyalni szeretnének.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.