Magánnyugdíjjal csökkentenék a hiányt

Egy lengyel kezdeményezéshez csatlakozva Magyarország és még hét másik tagállam azt szeretné elérni, ha Brüsszel módosítaná az államháztartási hiány kiszámításának módszerét. Az elképzelés szerint a magánnyugdíjpénztárak miatt kieső bevételekkel csökkentenék a deficitet. Ez a magyar költségvetésben az egyenleg százmilliárdos nagyságrendű javulásával járna.

Lengyelország kezdeményezésére kilenc uniós tagállam közösen fordult Herman Van Rompuyhöz, az Európai Tanács elnökéhez és Olli Rehnhez, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosához annak érdekében, hogy a korábban nyugdíjreformot végrehajtó országok reformmal kapcsolatos költségeit az unió az elszámolásokban vegye figyelembe. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint Magyarország csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amely az unió stabilitási és növekedési egyezménye vonatkozó részének felülvizsgálatát célozza, mert a módosítás a tagállamok egyenlő elbírálását szolgálná. A közös álláspontot tartalmazó levelet jelenleg az uniós szervek vizsgálják – teszi hozzá a tárca. (Lengyelország és Magyarország mellett Csehország, Románia, Szlovákia, Bulgária, Litvánia, Lettország és Svédország képviselői írták alá a kezdeményezést.)

A nyugdíjreform eredményeként Magyarországon 1997-ben jöttek létre a kötelező magánnyugdíjpénztárak. Mivel a járulékok egy része azóta oda folyik be, az állami nyugdíjellátó rendszer bevételei csökkentek. Az így kieső részt a központi költségvetésből pótolja az állam, ami évente 300–400 milliárd forintos kiadást jelent. A magyar kormány, illetve a hasonló cipőben járó többi uniós állam most azt szeretné, hogy az emiatt keletkező hiányt – részben vagy egészében – elszámolhassák, ahogyan tették azt 2004 és 2007 között is. A változtatással tehát – legalábbis papíron – jelentős mértékben csökkenne az államháztartási deficit.

Azt egyelőre nem lehet tudni, Brüsszel hogyan viszonyul a felvetéshez, az unió erős államai közül azonban Németországtól valószínűleg nem számíthatunk támogatásra. A német pénzügyminisztérium közleményében „nagyon szkeptikusnak” mutatkozott a javaslattal szemben, mondván a kivételek bevezetése csak még komplikáltabbá és még nehezebben értelmezhetővé tenné uniós szinten a deficit fogalmát. Emellett hátrányos helyzetben hozná azokat az országokat, amelyek a nyugdíjreform egy másfajta útját választották. A kérdés egyébként felmerült Orbán Viktor miniszterelnök németországi látogatásakor is. Varga Mihály, a miniszterelnökséget vezető államtitkár erről nemrég azt mondta: Angela Merkel kancellár szerint „ez a magyarok saját ügye, intézzék el úgy, ahogy akarják”. Az elképzelés megvalósításához persze nem kell feltétlen Németország támogatása, elég ha a huszonhét tagállam több mint fele mellénk áll, a kilenc kezdeményezőnek azonban ehhez még további szövetségeseket kell találni, ami azonban nem lesz könnyű, ha a legnagyobb európai gazdaság ellenzi az ötletet.

Az ötlet egyébként már az előző kormányt is foglalkoztatta. – Mivel a költségvetés megelőlegezi a magánnyugdíjpénztáraknak, azaz a tőkefedezeti rendszernek átutalt évente több százmilliárd forintos összeget, amelyet később nem kell kifizetni nyugdíjakra, komoly közgazdasági érvek szólnak a lengyel–magyar, és most már kilenc ország kezdeményezése mellett – mondta az MTI-nek Oszkó Péter. A Bajnai-kormány pénzügyminisztere hozzátette azt is, hogy lengyel kollégájával már 2010 elején kezdeményezte az Európai Tanács elnökénél a magán-nyugdíjpénztári befizetések beszámíthatóságát az államháztartási mérlegekbe. – Erről a kezdeményezésről akkor tájékoztattam Varga Mihályt, a költségvetési bizottság elnökét, a Fidesz alelnökét is – rögzítette Oszkó Péter.

A kilenc ország által támogatott kezdeményezés szakmai szempontból azért indokolt, mert az intézményi tulajdonban álló magánnyugdíjpénztárak azokból a társadalombiztosítási befizetésekből képezik vagyonukat, amelyeket a munkavállalók nem az állami nyugdíjalapba, azaz az államkaszszába fizetnek be, pontosabban oda, de az állam a magánnyugdíjpénztárakba utalja át az összeget – magyarázta az expénzügyminiszter. Hozzáfűzte azt is, hogy a magánnyugdíjpénztárak fokozatosan átveszik az állam szerepét a nyugdíjak kifizetésénél, s így az állami nyugdíjbiztosítási alap terhei fokozatosan mérséklődnek a későbbi évek során. A folyamat az államháztartás mérlegében ebben az évben például 350 milliárd forintos kiadást, azaz hiányt eredményez.

Az Európai Bizottság várhatóan három héten belül válaszol a megkeresésre – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Amadeu Altafaj Tardio. Olli Rehn pénzügyi biztos szóvivője leszögezte, hogy nem tudja megelőlegezni a válasz tartalmát. Hozzátette ugyanakkor, hogy olyan témáról van szó, amelynek megvitatása időszerű, hiszen a nemzetközi gazdaság válság nyomán az unió jelenleg dolgozik a tagállamok közti gazdasági együttműködés fokozásának lehetőségén és a szabályozás javításán.

Varga Mihály és Oszkó Péter
Varga Mihályt Oszkó Péter ötletgazda már az év elején tájékoztatta az elképzelésről
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.