A kormánypárt szerint nem lesz gázáremelés

A gázszolgáltatókkal folyó kormányzati tárgyalások eredményeképp októberben elmaradhat a gázáremelés, de a cégeket valamilyen módon kompenzálni fogja a kormány – derül ki az elmúlt napok nyilatkozataiból.

– Szinte biztosra vehető, hogy ősszel nem drágul a gáz – idézte az MTI Völner Pált, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium gázszolgáltatókkal tárgyaló államtitkárát, aki szombaton nyilatkozott az MTV Híradónak. A tárca nyár óta tárgyal a szolgáltatókkal és a kereskedőkkel –Orbán Viktor 29 pontos akciótervének megfelelően –, abban ugyanis a közműdíjakra vonatkozó moratóriumot hirdetett meg a kormány, amíg a szolgáltatókkal nem sikerül megállapodásra jutniuk az árképzés mikéntjéről.

Orbán Viktor miniszterelnök a 29 pontos akcióterv bejelentésekor a közüzemi díjak áremelési moratóriumát is kihirdette
Orbán Viktor miniszterelnök a 29 pontos akcióterv bejelentésekor a közüzemi díjak áremelési moratóriumát is kihirdette

Völner Pál kifejtette: közel a megegyezés a gázszolgáltatókkal, méghozzá olyan, amely garantálja, hogy ősszel nem lesz gázáremelés. Hozzátette, a kormány egyszerre szeretné elérni, hogy ne legyen gázáremelés, de a szolgáltatók se legyenek veszteségesek.

Ennek mikéntjéről írt a Magyar Nemzet. A napilap szerint a szolgáltatók már tettek javaslatokat a költségcsökkentésre, például azt, hogy a kihasználatlan ügyfélszolgálatokat bezárnák, vagy rövidebb ideig tartanák nyitva. Ennél jobban érinti a fogyasztókat az a terv, amely alapján nem 90 napon, hanem 60, vagy akár már 45 napon belül kikötnék a gázt a nem fizető fogyasztóknál. Így akarnák elérni, hogy a hátralékosok minél gyorsabban törlesszék tartozásaikat, hiszen így a szolgáltatók is hamarabb a pénzükhöz jutnának.

A gázárak változására negyedévente kerül sor, annak függvényében, milyen eredményt dob ki a rendszeres felülvizsgálat. A minisztérium már nyár óta tárgyal a gáznagykereskedővel, az E.ON-nal arról, hogy az egyes gázszolgáltatók a mostaninál alacsonyabb áron vásárolhassák az importgázt. Így ősszel a lakossági árakat – az olaj drágulása és a dollár árfolyamának ingadozása ellenére – sem kellene emelni.

Völner Pál szerint a nagykereskedővel a tárgyalások vége felé járnak arról, hogyan lehet olyan ármixet kialakítani az importárnál, ami a szolgáltatók számára egy alacsonyabb árú beszerzést biztosítana. A Híradó szerint a kormány legkésőbb a fűtési szezon kezdetére szeretne megállapodni a szolgáltatókkal. A lehetséges intézkedések közé tartozik továbbá az áfa csökkentése a gáz végfelhasználói árában. Lapinformációk szerint a gáz végfelhasználói árának csökkentése érdekében a tárca jogszabály-módosítást készít elő, melyben a gázpiac szereplőinek javaslatai mellett vélhetően helyet kap majd a lakosságot érintő új árképzési rendszer is, amelynek célja az, hogy kevesebbet fizessünk a szolgáltatásért.

Az ellenzéki MSZP közölte: támogatják, hogy a kormány igyekszik féken tartani a gáz árát, mert – ahogy fogalmaztak – ez egy nemzeti ügy.

A gázszolgáltató társaságok megelégelték, hogy eszköz hiányában nem tudnak fellépni az illegális gáz- és áramfogyasztók ellen, ezért szigorítanák a szabálytalan vételezés büntetését. A javaslat szerint az energialopás
szankcióit a büntető törvénykönyvnek kell rendeznie. Az indoklás szerint ez hosszabb távon mérsékelheti
a szükséges áremeléseket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.