Felmentés Kósának és Szijjártónak

Megszabadította a spekuláns megbélyegzéstől Kósa Lajost és Szijjártó Pétert a PSZÁF: a felügyelet nem tartotta indokoltnak, hogy eljárást indítson a június eleji piaci esések kapcsán, melyeket a két fideszes politikus nyilatkozatai váltottak ki.

Nem látta indokoltnak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a piacfelügyeleti eljárás megindítását Kósa Lajos fideszes alelnök és Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivőjének nyár eleji nyilatkozatai kapcsán – tájékoztatta lapunkat Binder István, a felügyelet szóvivője. A két politikus június első napjaiban reális veszélyként beszélt az államcsőd lehetőségéről, a nyilatkozatok hatására pedig mind a tőzsdén, mint a hozamokban és a forint árfolyamában jelentős gyengülés következett be – sőt egyes vélekedések szerint e beszédek voltak okolhatók a nyugat-európai és az amerikai tőzsdék értékvesztéséért is.

A PSZÁF szerint június közepén saját állandó piacmonitoring-tevékenysége során, illetve az egyik parlamenti párt (melyet a tájékoztatóban nem neveznek meg, de vélhetően az MSZP-ről van szó, akkoriban ugyanis a szocialisták hozták szóba a felügyeleti vizsgálat lehetőségét) képviselőjének megkeresése nyomán értékelték a 2010. június 3-i és 4-i tőzsdenapokon bekövetkezett jelentős pénz-, értékpapír- és tőkepiaci árfolyammozgásokat. Ennek során a megjelent információk értékelése mellett hivatalból összevetették a kereskedési adatokat, elemezték a piacbefolyásolás és bennfentes kereskedelem megvalósíthatóságának valószínűségét, illetve mérlegelték egy esetleges piacfelügyeleti eljárás megindításának lehetőségét.

Az összegyűjtött adatok értékelése során a felügyelet azt állapította meg – közölte Binder István –, hogy a kereskedési adatokban nem volt kimutatható olyan jelentős és konkrét tőke- és pozíciókoncentráció, valamint a piacokat befolyásoló hírek megjelenését megelőzően kialakuló gyanús árfolyam-elmozdulás, amely a piacbefolyásolás és bennfentes kereskedelem megvalósításának gyanúját megerősítette volna.

A Fidesz alelnöke a parlamentben. A PSZÁF szerint nem spekulált
A Fidesz alelnöke a parlamentben. A PSZÁF szerint nem spekulált

Ezzel tehát hivatalos felmentést kaptak a fideszes politikusok a spekuláció vádja alól. A vizsgált nyilatkozatokra az elhangzásuk utáni parlamenti üléseken tértek vissza a képviselők. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke így fogalmazott: „A felelőtlen mondatokat Matolcsy György és Varga Mihály próbálta helyretenni, de ezek csak sebtapaszok. Ma még nem tudjuk, hogy kontárságról vagy tudatos károkozásról, spekulációról van-e szó. Ezért kezdeményezzük, hogy üljön össze a költségvetési bizottság és a nemzetbizottsági bizottság is, vizsgálják ki, hogy történt-e spekuláció a forint ellen.”

Azóta ez a vád kikopott a párt nyilatkozataiból (bár az IMF-tárgyalások megszakadása után itt-ott újra előkerült), vélhetően azért, mert – a PSZÁF tájékoztatása szerint – a felügyelet akkori elnöke tájékoztatta a bejelentést tevőt is arról, hogy nem tartják indokoltnak az eljárás megindítását. Az akkori elnök Farkas Ádám volt, aki önként távozott a felügyelet éléről, helyére pedig júliustól Szász Károly került, aki az előző Fidesz-kormány idején már vezette a felügyeletet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.