Idén kevesebb vendéglőt zárattak be az ellenőrök

Javult a vendéglátóhelyek hozzáállása az élelmiszerbiztonsághoz: az ellenőröknek az elmúlt években tapasztaltakhoz képest valamivel kevesebb esetben kellett intézkedniük.

Az idén eddig kevesebb vendéglátóhelyre került súlyos élelmiszer-biztonsági mulasztás miatt ideig-óráig, vagy különösen súlyos esetben véglegesen lakat. A termeléstől az eladásig tartó élelmiszerlánc hatósági felügyeletét ellátó Mezőgazdaság Szakigazgatási Hivatalnál (MgSzH) úgy vélik: a csökkenés oka az lehet, hogy a vállalkozások immáron tudatosabban végzik munkájukat, megismerték az élelmiszerbiztonsági előírásokat, és tudomásul vették azoknak a fontosságát.

Az élelmiszer-biztonsági előírásokat a szabadtéri sütésnél is be kell tartani
Az élelmiszer-biztonsági előírásokat a szabadtéri sütésnél is be kell tartani

Azért hanyag vállalkozások mégmindig akadnak: azMgSzH területi szervei az idén eddig 56 vendéglátó működését függesztették fel, illetve 182 esetben kellett korlátozniuk a vállalkozás működését. Ilyenekre akkor kerül sor, ha az élelmiszer-biztonsági ellenőrök úgy látják, hogy a vendéglátóhely működésében olyan hiányosságok vannak, amelyek súlyos következményekkel, így élelmiszer-eredetű megbetegedésekkel járhatnak. Az ellenőr ilyenkor az üzlet működését részlegesen vagy teljesen, illetve meghatározott időre, különösen súlyos esetben akár örökre is felfüggesztheti. Utóbbi ritkább eset, ám az MgSzH tapasztalatai szerint minden évben akad öt-tíz olyan vállalkozás, ahol véglegesen be kell zárni a kaput. A hanyag lacikonyhásoknak, vendéglősöknek vagy éttermeseknek átlagosan 3-4 hétig kell szüneteltetniük a működésüket – a vállalkozások jellemzően ennyi idő alatt tudják kijavítani élelmiszer-biztonsági hiányosságaikat – igaz, a főszezonban ez így is jelentős érvágást jelent.

Javuló helyzetről számoltak be az MgSzH ellenőrei a nagy turistacélpontokon, így aBalatonon és a Forma–1-es futamokon is. Az MgSzH szerint a Balaton körüli étkeztetőknél érezhető, hogy jelentős korszerűsítések történtek, és a kifejezetten komoly élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő esetek – romlott, ismeretlen eredetű élelmiszer forgalmazása– már sokkal ritkábban fordulnak elő, mint korábban. A helyszínelő ellenőrök leggyakrabban olyan, jobbára hanyagságra vagy szakképzettség hiányára visszavezethető mulasztásokat találnak,mint a jelöletlenül lefagyasztott készételek, a lejárt minőségmegőrzési idejű termékek forgalmazása vagy a HACCP (élelmiszer-biztonsági kockázatkezelő rendszer) ellenőrző adatlapjainak a hiánya.

Az elmúlt évi 105-höz képest a Forma–1-es területére az idén jóval kevesebb, mindössze 39 élelmiszer-forgalmazói engedélyt adtak ki a hatóságok, többségében olyan vállalkozóknak, akik már korábban is részt vettek a rendezvényen. Ennek következtében a hiányosságok száma jóval kevesebb volt az egy évvel ezelőttihez képest. A hibák a Balaton környékén jellemzőekhez hasonlóak voltak, így előfordult, hogy a hűtőben rendezetlenül tárolták az élelmiszereket, vagy az élelmiszerrel dolgozók nem kaptak megfelelő munkaruhát, kézfertőtlenítőt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.