Fideszes hatalomátvétel az MVM-nél

A várakozásoknak megfelelően a kormány kicserélte a központi áram-nagykereskedelemmel foglalkozó Magyar Villamos Művek (MVM) teljes vezetőségét. Új vezére lehet a Paksi Atomerőműnek. Kakukktojásként a helyén maradhat viszont a rendszerirányító vezérigazgatója.

Előzetes információinknak megfelelően a tegnapi rendkívüli közgyűlésen az állami Magyar Villamos Művek (MVM) vezérigazgatójának nevezték ki Baji Csabát, a cég egyik legfontosabb leányvállalatának számító Paksi Atomerőmű korábbi vezérigazgatóját, az E-OS nevű energiakereskedő eddigi elnök-vezérigazgatóját. Baji Csaba 2001–2002 között – azaz az előző Fidesz-kormány utolsó éveiben – volt a Paksi Atomerőmű első embere, az E-OS pedig tavalyig Nyerges Zsolt áttételes résztulajdonában állt, azóta pedig egy offshore jellegűnek tűnő svájci társasághoz került.

A szolnoki kötődésű Nyerges Zsolt ügyvédet a Fidesz gazdasági hátországának meghatározó alakjaként tartják számon, aki a hírek szerint kapcsolatban áll a központi háttérszervezőnek tartott Simicska Lajos ex-APEH-vezérrel is.

Tegnap lecserélődött a teljes igazgatóság is, melynek elnökévé hamarosan Faragó Csabát választhatják. Az üzletember 2001-ben lett az akkori állami vagyonkezelés központjának számító ÁPV Rt. elnök-vezérigazgatója, és a kormányváltásig – több más poszt mellett – például az akkor még állami Dunaferr elnöke is volt. Ezt követően különböző gazdasági posztokat töltött be, sőt – sokak meglepetésére – 2007-ben a Gyurcsánykormány felkínálta neki a dublini kereskedelmi képviselet vezetését is.

Az MVM-igazgatóság új tagja lett többek között Hamvas István, a Paksi Atomerőmű műszaki vezérigazgató-helyettese. Információink szerint a szakember – akit még az előző kormány idején, március 15-én az atomerőműben több évtizeden át végzett eredményes tevékenységéért kitüntettek – az egyik legfontosabb leányvállalatnak számító atomerőműcég vezérigazgatói posztjának várományosa is. Ugyanakkor a bővíteni szándékozott erőmű jelenlegi vezére, Süli János is régi belső szakembernek számít.

Bizonyára további változások is várhatók az atomerőműcég vezető testületeiben, hisz igazgatósági tag még például a valamikori SZDSZ-hez köthető Wekler Ferenc, a felügyelőbizottságot pedig Karl Imre egykori MSZP-képviselő (mostanáig egyben az MVM stratégiai vezérhelyettese) irányítja.

Az MVM-igazgatóság tagja lett Molnár Zoltán, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) általános vezérhelyettese, Németh Lászlóné, Murányi Ernő és Rozgonyi Árpád pedig szintén az új kormány bizalmasai. Az igazgatóságból kikerült Mártha Imre eddigi vezérigazgató, Vági Márton eddigi elnök, illetve például Pál László exszocialista képviselő, a Horn-kormány első ipari minisztere.

Miután Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék volt vezetője az új kormány alatt igazgatósági tagságot kapott az MNV-ben, nem meglepő, hogy beválasztották az MVM felügyelőbizottságába is, sőt ő a testület elnöki posztjának várományosa. Tag lett még Virág Miklós, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, aki ugyan az előző Fidesz-kabinet idején rövid ideig az MVM elnöke volt, de azóta is vezető tisztségeket tölt be a csoport cégeinél. Tag lett továbbá Szalai Krisztina, az MNV jogi igazgatója és Kovács Márta Judit is.

Úgy tudjuk, az ezermilliárdot érő hálózatot birtokló és irányító Mavir elnöki posztjáról távozhat Molnár Károly, a Gyurcsánykormány kutatás-fejlesztési tárca nélküliminisztere. Vele szemben a szintén régi áramos szakembernek számító, 2008-ban megválasztott Tari Gábor maradhat vezérigazgató.

Mártha Imre eddigiMVM-vezérigazgató július 31-ével „mentesül a munkavégzési kötelezettség ellátása alól”, de munkaviszonya a felmondási idő miatt csak 8 hónap múlva szűnik meg. Ezen túl két hónapra járó végkielégítésre jogosult.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.