Eltűnt a céghálóban kétszázmillió forint

Tipikus magyar történet bontakozik ki a balsorsú pécsi expóberuházás egyik alvállalkozójának kálváriájából. A gazdagon tagolt megrendelői és kivitelezői hálózatban elvesző Copy-Med a mai napig nem jutott hozzá több mint kétszázmilliós követeléséhez.

– Tönkrementem. Nincs már tartalékom, az életbiztosításomat felmondták, nincs pénzem a kocsim lízingjére és a napi megélhetésre. Idegileg padlón vagyok.

Az 58 esztendős Mehlhoffer Albert így összegzi önnön helyzetét. Az építőmérnök végzettségű, pécsi férfi öt éve még sikeres vállalkozó volt. Cége, az építőipari tervezéssel és lebonyolítással foglalkozó Copy-Med Kft. 2005 júliusában munkát vállalt a pécsi expócenter építésén. A beruházás generálkivitelezője a Kipszer Zrt. volt, annak alvállalkozójával, a Kipszer Kft.-vel kötött szerződést a CopyMed a vásárközpont belsőépítészeti munkáira.

Tegyük hozzá: Mehlhoffer eleinte nem akart szerződést kötni, mivel tartott attól, hogy a generálkivitelező esetleg nem tudja kifizetni őt, lévén hogy a cégnek nem volt bankgaranciája. Aztán találtak megoldást: az expó beruházója, a baranyai megyeszékhely tulajdonában lévő pécsi Rendezvényszervező Kht., valamint a Kipszer Zrt. és a CopyMed engedményezési kontraktust kötött, és ennek értelmében Mehlhoffer cégét a beruházó közvetlenül is kifizethette.

Az expón vállalt munkát a CopyMed 2005 szeptemberében befejezte, és benyújtotta a számlát. Csakhogy addigra a beruházás válságba jutott. Az expó fő attrakcióját, a másfél ezer embert befogadó, padlófűtéses sátrat a Kipszer nem tudta időre elkészíteni. A Rendezvényszervező a sátorra másik kivitelezőt keresett, és nem fizette ki a Kipszer utolsó követelését. Erre hivatkozva viszont a Kipszer nem fizetett kéttucatnyi alvállalkozójának (noha azok a munkájukat elvégezték). A Kipszer a legnagyobb összeggel, 150 millióval a CopyMednek maradt adósa.

A CopyMed – az engedményezési szerződésre hivatkozva – kérte a pénzt a Rendezvényszervező Kht.-tól. Akkor derült ki, hogy a szerződés „sántít”. A CopyMednek ugyanis a Kipszer Kft. igazolta az elvégzett munkát, ám a kft. nem volt szereplője az engedményezési kontraktusnak, csak a Kipszer Zrt. A közbeiktatott alvállalkozó, a kft. igazolta a munkát, a generálkivitelező azonban nem, így a Rendezvényszervező nem fizette ki a CopyMedet. Annak ellenére sem, hogy a két Kipszer-cég tulajdonosi köre megegyezett, és ugyanazok írták alá a munka igazolását a kft.-nél, mint akik az engedményezést az rt.-nél.

Egy évi eredménytelen vita után a CopyMed pert indított a pénzéért. A Legfelsőbb Bíróság 2009 végén a CopyMednek adott igazat, és a Kipszer Zrt.-t – kamatokkal együtt – 250 millió forint megfizetésére kötelezték. A végrehajtó az elmúlt fél évben alig 10 millió forintot tudott foglalni a Kipszertől, és ez a pénz letéti számlán dekkol a végrehajtás befejezéséig. Mindeközben a CopyMed ellehetetlenült gazdája kénytelen volt megelőlegezni a végrehajtónak 2 millió forint költségtérítést. Ráadásul Mehlhoffer Albertnek júniusban azzal kellett szembesülnie, hogy további 90–180 napig esélye sincs pénzhez jutni, mivel a Kipszer csődvédelmet kért, és meg is kapta azt a bíróságtól.

– A Kipszer az időt húzza – sóhajt Mehlhoffer. – Az első pillanattól tudta, hogy a követelésem jogos, mégis minden bírósági ítélet ellen fellebbezett, ezért a jogerős végzésig eltelt négy év. A végrehajtóval szemben is az időt húzza a Kipszer, a cégnek 43 bankszámlája van, így a pénzmozgás ellenőrzéséhez hónapok kellettek.

Sóvári Ferenc, a CopyMed által megbízott végrehajtó is úgy látja, a Kipszer időhúzásra játszik.

– Minden beadványomat megfellebbezik, ezért megy lassan a végrehajtás – mondja Sóvári Ferenc.

A Kipszer elnök-vezérigazgatója, Végh Imre nem reagál arra a megállapításra, hogy cége csak az időt húzza. Végh a helyzetért a Rendezvényszervező Kht.-t és főleg annak gazdáját, Pécs önkormányzatát okolja, mondván: a beruházó és tulajdonosa nem volt hajlandó kifizetni a Kipszer jogos járandóságát. A város és cége viszont azért nem fizetett, mert túlzottnak látták a Kipszer követelését. A bíróság ez év tavaszán a követelés nagyjából felét, mintegy 380 millió forintot ítélt meg a generálkivitelezőnek. Az ítéletet követően a Rendezvényszervező – a pécsi közgyűlés felhatalmazásával –egyezkedni kezdett a Kipszerrel. A Rendezvényszervező 300 milliót ajánlott a Kipszernek, és úgy tűnt, hogy az rt. ezzel megelégszik. Az egyezséghez az is kellett, hogy a CopyMed belemenjen: a bíróság által számára megítélt 250 millió helyett 205 milliót kap. A kft. belement ebbe is, ám mire aláírták volna a megállapodást, a Kipszer csődöt jelentett.

Végh Imre azt mondja, azért kellett csődbe menekülniük, mert a CopyMed végrehajtója ellehetetlenítette a Kipszer működését, amikor bankszámláikat inkasszózta. Ha a Copy-Med leállította volna a végrehajtót, akkor nem lenne csőd, állítja Végh Imre.

– Mire és meddig kellene még várnom?! – csattan fel Mehlhoffer. – Öt éve nem jutok hozzá a pénzemhez!

Helyzetét tovább rontja, hogy ő még további hat alvállalkozónak tartozik.

Nem kétséges, hogy az ezredforduló óta Pécs egyik legszerencsétlenebb beruházása volt az expócenter. A város – a Rendezvényszervező kezeseként – tizenöt év alatt izzadja vissza a 2,8 milliárd forintba kerülő beruházás hitelét, eközben a vásárközpont szolgáltatásai iránt nincs érdeklődés. A Rendezvényszervező már csak névleg létezik, hisz felesleges, hogy a tetszhalott állapotban lévő expócenter mögött önálló intézmény álljon.

Mehlhoffer Albert úgy érzi: csőbe húzták, amikor 2005-ben aláíratták vele az engedményezési szerződést. Ezért magánvádas büntetőeljárást indított az ügyben. A megtört vállalkozó biztos abban, hogy megnyeri ezt a pert is. Csak azt nem tudja: mire megy vele? Egy megnyert per annyit ér, amennyit érvényesíteni lehet belőle. Ez –Mehlhoffer esetében – egyelőre szinte a semmivel egyenlő.

A központ megépítését sorozatos botrányok kísérték, az intézményt üzemeltető társaság is már csak névleg létezik
A központ megépítését sorozatos botrányok kísérték, az intézményt üzemeltető társaság is már csak névleg létezik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.