A rendőrség is vizsgálódik Tescóban

Ismeretlen feljelentők szerint a Tesco több százmillió forintot csalt el a dolgozóitól azzal, hogy manipulálta a cég munkaidő-nyilvántartási rendszerét.A Tesco szerint ez rágalom, és része a lánc elleni lejárató hadjáratnak.

Rendőrségi vizsgálatot rendelt el a Pest Megyei Főügyészség, hogy tisztázódjon, valóban történtek-e a legnagyobb itthoni kiskereskedelmi láncnál, a brit tulajdonú Tescónál olyan visszaélések, amelyekről a napokban a Magyar Nemzet beszámolt. Ahogyan a lap – ismeretlen személyek által tett rendőrségi feljelentésből szemezgetve – megírta, a Tescónál a munkaidőt nyilvántartó, Piramis 1 programban „kikapcsolták” a rendkívüli munkavégzés esetén kifizetendő pótlék rögzítését, így azt nem kaphatták meg a dolgozók.

Árcímkézés az egyik Tesco-boltban – Több százmillió forint lemaradt
Árcímkézés az egyik Tesco-boltban – Több százmillió forint lemaradt

Emiatt tavaly szeptember és idén május között 365 millió forinttól eshetett el a cég 30 ezer munkavállalója, ám amennyiben az ismeretlen feljelentők által valószínűsített gyakorlat 2009. február óta tartott (amikor is a társaság a papíralapú nyilvántartásról áttért az elektronikus módszerre), úgy akár 700 millió forint is lehet a kár.

A cég szóvivője, Iglódi-Csató Judit (aki korábban az MNB szóvivője volt) elismerte: a kifogásolt számítógépes program nem tökéletes, a Piramis egyelőre nem tudja kezelni azt, amikor hét napon belül átszervezik a dolgozók munkarendjét. Hozzátette, ettől függetlenül a Tesco dolgozóinak erre az időszakra is meg kellett kapniuk a járandóságukat: az egyes áruházak helyi személyzeti vezetői ugyanis ilyenkor kézzel átvezetik a rendkívüli munkavégzést a bérszámfejtő rendszeren, a nexonon.

Az emberi mulasztást szerinte természetesen nem szabad kizárni – a Tesco ez ügyben belső vizsgálatot indított –, ám annak sejtetése, hogy ez tömeges méretekben, ráadásul a cég vezetőinek a tudtával történt volna, rágalom, ami miatt a cég helyreigazítást kér. Iglódi-Csató Judit elmondta: a Tesco tavaly több mint 500 millió forint túlórapénzt fizetett ki alkalmazottainak, ráadásul sem a dolgozók, sem a szakszervezetek nem jelezték eddig, hogy észrevételük lenne a munkaidő-átszervezéssel kapcsolatban.

Az ügyben megkerestük a Tescónál régóta, 2500 dolgozóval jelen lévő Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetét (KASZ). Buday Pálné elnökhelyettes közölte: a KASZ-hoz az eltelt időszakban nem érkezett jelzés arról, hogy a cég nem fizetné ki a rendkívüli túlórákat. Erre egyébként korábban sem volt példa – természetesen amennyiben lenne ilyen dolgozói panasz, úgy a KASZ is eljár az ügyben.

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) ellenőrző regionális szervei sem kaptak korábban bejelentést ilyen jellegű problémáról – bár az OMMF az elmúlt években többször is állapított meg a Tescónál munkabérrel kapcsolatos jogsértést. Ettől függetlenül a KASZ levélben kereste fel a Tesco országos személyzeti vezetőjét az eset tisztázása érdekében, valamint választ vár arra, hogy miként járnak el a dolgozók esetlegesen elmaradt járandóságának kifizetése ügyében.

A panaszosok idén májusban tettek feljelentést az ügyben a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon. A rendőrség a feljelentést a vám- és pénzügyőrséghez (VPOP) továbbította, azonban a VPOP nem látta megalapozottnak az adócsalás és a számviteli rend megsértésének a gyanúját. Ugyanakkor szerintük a feljelentésben taglalt cselekmény alkalmas lehet a csalás bűncselekményének elkövetésére, így azt a Pest Megyei Főügyészségre továbbították.

Birtalan Örkény Pest megyei főügyész elmondta: a feljelentésben részletezett okok miatt utasította a rendőrséget a nyomozás lefolytatására, ám egyelőre az sem biztos, hogy valóban történt-e bűncselekmény. Erre a soron következő vizsgálat ad választ. A történetet ismerő bennfentesek szerint a Magyar Nemzetben megjelent részletek arra utalnak, hogy a feljelentést olyan személy tehette, akinek belülről volt rálátása a Tesco munkaügyi bérelszámolásával kapcsolatos adatokra.

A Tesco állítólagos viselt ügyeit a sajtóban gyakran megszellőztető, a Ligához tartozó, 2008 augusztusában alakult Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezeténél (KDFSZ) elmondták: ők is a sajtóból értesültek az ügyről. Nyitrai Károly, a szakszervezet jogásza szerint most a legfontosabb, hogy mielőbb fény derüljön arra, mi történt a cégnél.

Ez ügyben találkozót kezdeményeztek a Tesco vezetőivel. Igaz, a céges munkaidő-nyilvántartással kapcsolatos válaszokhoz a KDFSZ-nek nem feltétlenül kell messzire mennie: nemrégiben igazolt át hozzájuk alelnöknek az a Mislai István, aki korábban éveken keresztül a Tesco országos munkaügyi vezetője volt, és a feljelentésben kifogásolt időszakban az ő felügyelete alá tartozott a Piramis munkaügyi megfelelőségének a biztosítása. Próbáltuk megszólaltatni Mislai Istvánt is, ám nem sikerült elérnünk.

Elküldik az OMMF igazgatóját is

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter július 12-én azonnali hatállyal felmentette Dudás Katalint, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) elnökét. A hivatalos indok szerint a kormány azt várja az OMMF-től, hogy az „eddigi gyakorlattal szakítva a partnerséget erősítse a munkáltatókkal és a munkavállalókkal”, a tárca vezetése pedig úgy ítélte meg, ez a szemléletváltás új vezetőt kíván. Dudás Katalin 2002 februárjától az OMMF elnökhelyettese, majd 2009 decemberétől elnöke volt. Korábban a szociális tárca jogi főosztályát, majd a Gazdasági Minisztérium Munkajogi Kodifikációs Titkárságát vezette. Az elnöki tisztségre rövidesen pályázatot írnak ki, addig is a főfelügyelőséget Groszmann Mária munkavédelmi elnökhelyettes vezeti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.