Vasutasnapi meglepetés kirúgásokkal

Együtt repül augusztus 1-jén a magyar vasút szinte teljes vezérkara: az útilaput már a vállalatcsoport elnök-vezérigazgatójának a talpára is felkötötték. A vasutasnapot ülő szakmával a híreket ma ismertették hivatalosan.

Lecseréli a MÁV kezdő csapatát Fellegi Tamás. A nemzeti fejlesztési miniszter lépése aligha okoz majd a múlt heti argentin–német világbajnoki találkozó 0-4-es eredményéhez hasonló meglepetést, a csapatkapitány leváltásának híre ugyanis régen kiszivárgott. Mi több, az évtizedek óta tartó rossz eredmények, sorozatos kudarcok ellenére szurkoló vasutasok azt is tudják, a jövőben kinek kellene győzelemre vezetnie csapatukat. A vasutasnapi meglepetés legfeljebb az lehet, hogy ki megy még, és kik kerülnek be a keretbe.

Andrási Miklós elnök-vezérigazgatónak biztosan mennie kell. Még akkor is, ha tavalyi kinevezésekor sokan azt gondolták: a Fidesz alapítói közé tartozó fővasutas akár a kormányváltás után is megtarthatja székét, és tovább vezetheti a MÁV Zrt. vonatát. A legnagyobb állami vállalatot irányító Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban (NFM) azonban már június első napjaiban eldöntötték, hogy Andrásit leszállítják a reményeik szerint lendületbe jövő magyar nemzeti vasútról – „jegyének” érvényessége éppen július utolsó napján jár le.

A MÁV Zrt. vezérigazgatói és várhatóan elnöki feladatait augusztus 1-jén Szarvas Ferenc veszi át. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatói székét – hosszú hezitálás után – otthagyó szakembertől a korábbi hírek szerint a MÁV szervezeti átalakításának irányítását, valamint a társaság 225 milliárd forintot meghaladó adósságának kezelését várják.

Személyét szakmai körökben annak ellenére jó választásnak tartják, hogy Szarvas nem igazán ismerős a vasút háza táján. Az óriáscég élére kerülő vezető 1995-ig a Corvinbank vezérigazgatója volt. A következő három évben egyszerre látta el a PKB Bank vezérigazgató-helyettesi és a Polgári Bank vezérigazgatói feladatait.

Pályáján a váltást 1998 tavasza hozta meg, amikor az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. pénz- és tőkepiaci vezérigazgató-helyettese lett. Innen tovább emelkedett: 2000-ben a Malév elnöki posztjára került, és ebben az évben nevezték ki az ÁKK vezérigazgatójának is. A MÁV új első emberének programjáról egyelőre legfeljebb anynyit lehet tudni, hogy mindent megtesz majd cége működőképességének megőrzéséért és eközben a kormányzati elvárásokhoz igazodva szervezi át a társaságot. Lapunk értesülései szerint azonban kinevezésével párhuzamosan a fejlesztési tárca vezetője a MÁV igazgatóságát is alaposan átalakítja.

Úgy tudjuk: Andrási Miklóssal együtt kell távoznia az igazgatóságból Kozák Tamásnak, aki mellesleg a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója. De lejárt az ideje Nátrán Roland és György Miklós igazgatósági tagoknak is. Helyét a hírek szerint egyedül Mosóczi László igazgatósági tag, a MÁV vezérigazgató-helyettese tarthatja meg.

Egyelőre nincs válasz arra, hogy a megüresedő igazgatósági székeken kik osztozhatnak. Erről az aktuális szabályok szerint Fellegi Tamás határozhat. Elvileg azonban a kalapban benne van az is, hogy a MÁV új vezérigazgatója visszakaphatja a minisztertől az igazgatósági tagok kinevezésének korábban elvont jogát.

Akárhogy is lesz, a változások a MÁV felügyelőbizottságát sem kerülik el. A távozók, illetve a helyükre érkezők személyéről feltehetőleg a szakminiszterrel egyeztetve döntenek majd. Az előzetes hírek szerint Reményik Kálmán felügyelőbizottsági elnök elhagyja posztját. De valószínű, hogy Kerékgyártó János tagságát sem hosszabbítják meg. A bentmaradásra a munkavállalói delegáltaknak, így Gaskó Istvánnak és Simon Dezsőnek van a legnagyobb sansza.

Mindenesetre a vasútnál felszabaduló posztok betöltésére már biztosan megvannak a jelöltek. Szükség lesz azonban újabb káderekre is. A MÁV új csúcsvezetője ugyanis a társaság menedzsmentjének összetételén is változtathat. Ha úgy akarja, tucatnyi első vonalban dolgozó vasutast cserélhet le a közeljövőben. De a személyi átalakítások sorát folytathatja a vasút leányvállalatainál is, amelyeknél újabb elnöki, vezérigazgatói, vezérigazgató-helyettesi, igazgatósági és felügyelőbizottsági helyeken lehet játékost cserélni.

 

Új MÁV-vezér, távozó Gysev-elnök

Szarvas Ferencet nevezi ki a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatójának a nemzeti fejlesztési miniszter - közölte az illetékes tárca. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. jelenlegi vezérigazgatója augusztus elsején foglalja el új pozícióját. Andrási Miklós, a vasúttársaság jelenlegi vezetője július 31-ig a helyén marad, utána közös megegyezéssel távozik a cég éléről. A miniszter a MÁV Zrt. igazgatóságát és felügyelőbizottságát július 31-i hatállyal visszahívja, és a vezető testületek új tagjait augusztusig nevezi ki.

Szarvas Ferenc közgazdasági és jogi végzettségű, 2000 óta vezeti az Államadósság Kezelő Központot, korábban a Malév elnöke, valamint több magyarországi bank vezetője, és az ÁPV Rt. vezérigazgató-helyettese is volt - szól a tárcaközlemény. Megfogalmazásuk szerint Szarvas Ferencet tapasztalatai alkalmassá teszik arra, hogy az új közösségi közlekedéspolitikai koncepció részeként a MÁV szerkezeti átalakításával kapcsolatos szakmai-társadalmi vita lefolytatását, majd az új stratégia végrehajtását irányítsa. Utódlásáról az ÁKK élén a nemzetgazdasági miniszter gondoskodik.

A nemzeti fejlesztési miniszter az utasok jobb kiszolgálását, a vasúttársaság működésének ésszerűsítését, hatékonyabbá tételét, a vasút és a vasutasok társadalmi megbecsültségének helyreállítását várja az új vezetőtől - közölte a NFM.

Lemond tisztségéről a másik nagy hazai vasútcég, a GYSEV Zrt. elnöke is. Szabó András ezt csütörtökön, a cég vasutasnapi rendezvényén jelentette be.

Az MTI-nek azt mondta, hogy  július 20-án távozik, azaz egy nappal a társaság közgyűlése előtt.

Mint mondta, elnökként az a feladata, hogy segítse a tulajdonosok munkáját. A fő tulajdonos magyar állam képviseletében Fellegi Tamás miniszter már korábban összehívta a társaság közgyűlését, amely személyi kérdésekről, így az igazgatóság és a felügyelőbizottság összetételéről határoz majd.

Szabó András megemlítette: egy hónappal ezelőtt már felajánlotta - általa "korrektnek és normálisnak" mondott - távozását a szakminiszternek; a lemondásáról szóló dokumentumot még a nap folyamán megküldi a tárcavezetőnek.

Andrási Miklós elnök-vezérigazgató felett elsőként tört pálcát a Fidesz, vezetőtársai közül van, aki megy, van, aki marad
Andrási Miklós elnök-vezérigazgató felett elsőként tört pálcát a Fidesz, vezetőtársai közül van, aki megy, van, aki marad
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.