Őszre kész Orbán második csomagja

Orbán Viktor az International Institute of Finance pénzügyi szervezet bécsi közgyűlése után tartott sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy tartják a Bajnai-kormánytól örökül kapott, idei 3,8 százalékos, GDP-arányos hiánycélt. „Függetlenül attól, hogy ez tetszik-e nekünk vagy sem, mindent tőlünk telhetőt megteszünk ennek érdekében.

Novemberben majd meglátjuk, hogy hol állunk” – jelezte a miniszterelnök, aki a Magyar Nemzeti Bank és a kormány közötti konfliktus rendezését is sürgető, de könnyen megoldható feladatnak nevezte. Szerinte mindenkinek meg kell értenie Magyarországon, hogy a közszolgálatot betöltő embereknek a köz érdekét kell képviselnie. Bővebben nem fejtette ki erről az álláspontját.

„A kormány azon fáradozik, hogy megnyugtassa a piacokat azután, hogy néhány Fidesz-politikus zavaros nyilatkozatot tett, párhuzamot vonva Görögország és Magyarország helyzete között, amivel eladási hullámot váltottak ki a múlt héten” – mondta a kormányfő utalva Kósa Lajos Fidesz-alelnök elhíresült csütörtöki, államcsődöt vizionáló kijelentésére, amire Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő másnap rátett még egy lapáttal.

Szólt arról, hogy az első, kedden ismertetett, 29 pontos akcióterv után dolgoznak a folytatáson, azaz lesz második intézkedési csomag is. Ennek részleteiről nem tett említést, A Reuters tudósítása szerint Orbán őszre ígérte az akcióterv második fejezetének kibontását. Zokon vette, hogy csomagként kezeli a média az akciótervet, holott a csomag a megszorítások szinonimája. „Amit mi csinálunk, az a gazdaság új alapokra helyezése” –szögezte le.

A közgyűlés előtt elmondott beszédében Orbán Viktor a költségvetés rossz helyzetéért az előző kormányt tette felelőssé. „Az utóbbi néhány évben az ország gazdasági állapotát jellemző makromutatókat számos alkalommal meghamisították, emiatt most nehéz megmondani, hogy valójában hogyan állunk. Emiatt az üzleti szférával szoros együttműködésben tisztázzuk a számokat, mert az állami adatszolgáltató források nem száz százalékig megbízhatóak” – tette hozzá.

Megerősítette, hogy a kormány tárgyal a pénzügyi szektorral a bankadóról. Ezen a kivetés részleteit határozzák meg, de ami fix, az a 200 milliárd forintos összeg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.