Kilencszázzal jöhet a mobilinternet

Elvben a 900 MHz-es sávban is lehet mobilinternetezni, a Bajnai-kormány ugyanis egyik utolsó döntésével letiltotta a nem polgári felhasználást erről a tartományról. A frekvenciadíjak mérsékléséről és a negyedik szolgáltatóról már az új kormány dönt, amelyhez a hírközlési hatóság készít döntéstámogató anyagot.

A magyar mobilszolgáltatók számára rövidesen lehetővé teszik, hogy a 900 Mhz-es frekvenciasávot is használhassák mobilinternet-szolgáltatásra, ahogy azt az EU-szabályozás is előírja. Mindez persze még nem a közeli hetekben válik valóra, de a sürgető probléma megoldása érdekében még a Bajnai-kormány megtette az első lépést: egyik utolsó intézkedésként kitiltották ebből a sávból a nem polgári (katonai és más egyéb) szerveket. E döntés azért fontos, mert így megfelelő méretű spektrum vált szabaddá, amely immár elégséges kapacitást biztosít a mobilinternet-szolgáltatáshoz.

A jelenlegi licencekhez képest többletfrekvenciákért ugyanakkor valószínűleg fizetniük kell majd a mobilcégeknek. Ám ahhoz, hogy ez megvalósuljön, még más feltételek is szükségesek: jogi szempontból a legfontosabb, hogy a tavaly megszületett egységes EU-szabályozás (GSM-direktíva) e területet érintő részét integrálni kell a magyar jogszabályokba. Ennél sokkal fontosabb, technikai kérdés, hogy a legtöbb szakértő szerint át kell rendezni a jelenleg használt sávokat – ha többletfrekvenciát kapnak a cégek, akkor pedig biztosan –, s ennek technikai részleteiről a három mobilszolgáltatónak is egyezségre kell jutnia, miként megfelelő határ menti egyeztetésekre is sort kell keríteni, s meg kell állapodni a szomszédos országokkal a frekvenciák használatáról. Piaci forrásokból úgy tudjuk, ez utóbbi folyamat európai összevetésben is jól halad, a jogi implementáció pedig a kormányon múlik.

S hogy miért fontos ez? Beck György, a Vodafone vezérigazgatója nemrég lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi 50-60 százalékos mobil széles sávú lefedettség növelése üzletileg nem célszerű, ha csak a ma használt 2,1 GHz-es sávot használják a szolgáltatásra, már csak azért sem, mert e spektrumban a frekvenciadíjak az európai átlag kétszeresét teszik ki. Márpedig az ideális lefedettség 80-90 százalék volna, Romániában már elérték ezt a szintet. Nem mellékes részlet, hogy ehhez mai árszinten 50-100 milliárd közti beruházás szükséges, amit megfelelő feltételek mellett vállalnának is a mobilcégek. A feltételek egyik legfontosabb része a 900 MHz kinyitása, ám ahogy a vezérigazgató mondta, e téren jó ideje nem tapasztaltak előrelépést. A leköszönt kormány döntése azonban jelentősen változtat a helyzeten.

Ami a frekvenciadíjak mérséklését illeti, ebben az ügyben is várható előrelépés. A Nemzeti Hírközlési Hatóság munkatervében az első fél évre tervezték a frekvenciadíjakkal és a negyedik szolgáltatóval kapcsolatos kormánydöntést támogató szakértői anyagok elkészültét. – E hónap végén elkészülnek a döntéstámogató anyagok – mondta lapunk kérdésére Márton György, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) szóvivője, ám hogy abban a hatóság mit javasol majd, arról nem nyilatkozott. A frekvenciadíjak kérdésében a szakértők várakozásai szerint a hatóság csökkentést javasol majd, hiszen a törvény szerint az ilyen döntéseknek a beruházásösztönzést, a versenyélénkítést és az állami vagyonnal való felelős gazdálkodást kell szem előtt tartani, márpedig e szempontokból a díjcsökkentés vezethető le, s ez felelne meg a nemzetközi gyakorlatnak is.

Mint arról nemrég beszámoltunk: piaci információk szerint a csökkentést támogatja az új kabinet felelős minisztere, Fellegi Tamás is, noha a szakember e kérdéskörben még nem nyilatkozott. Más kérdés, hogy későbbi döntésében milyen szerepet játszik majd az NHH mint kormányhivatal szakértői anyaga, hiszen a szóbeszéd szerint a kormány a hírközlési hatóság és az Országos Rádió- és Televíziótestület összevonására készül.

Lényegesen bonyolultabb kérdés a negyedik szolgáltató ügye: emlékezetes, hogy a 2008-ban kiírt tendert végül eredménytelenül kellett lezárni. Egy a tenderen indult vállalkozásban, a Mobinet nevű projektcégben Fellegi Tamás is érdekelt volt. A szakértők úgy vélik: az idő előrehaladtával egy negyedik szolgáltatónak egyre kisebb esélye van, különösen a mostani gazdasági környezetben, amikor a szektor még épp visszaesésben van. Nem beszélve arról, hogy egy mostanság kiadandó negyedik licenc késleltetné a negyedik generációs szolgáltatások indulását, és csökkentené a 4G-frekvenciák piaci értékét. Utóbbi nagyságrendjéről egyelőre nem készültek becslések, de Németországban milliárdeurós nagyságrendű összegekért találtak gazdára.

Egyre többen néznek digitális adást

Áprilisban 15 ezerrel 1,225 millióra nőtt a digitális televíziózásra előfizető háztartások száma, derül ki az NHH gyorsjelentéséből. Ez a tizennégy legnagyobb magyarországi szolgáltató adatszolgáltatására épül, melyek az előfizetéses televíziós szolgáltatások piacának mintegy 80-85 százalékát fedik le. Az előfizetők 48,7 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat a márciusi 48,2 százalék után. Az NHH becslései szerint 800 ezer háztartásban néznek földfelszíni sugárzású műsorokat vagy ingyenesen elérhető műholdas adásokat.

Jelenleg az ország felében van széles sáv
Jelenleg az ország felében van széles sáv
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.