Jöhet az állami fűnyíró

A miniszterelnök az állami cégeket illetően nem beszélt a veszteséges vállalatok – különösen a MÁV, a BKV és a Malév – konszolidációjáról.

Ugyanakkor éreztette, hogy vannak terveik e tekintetben is, hiszen, mint Orbán Viktor fogalmazott, a most bejelentett intézkedések csak az első kört jelentik. Oszkó Péter korábbi pénzügyminiszter nem kívánta érdemben kommentálni az állami cégekkel kapcsolatos intézkedésterveket, de arra emlékeztetett, hogy a kétmillió forintnál magasabb jövedelmek extra adóztatása a Bajnai-kabinet lehetséges intézkedései között is felmerült, ám végül nem valósult meg, mert kiszámolták, hogy nem jelent érdemi bevételt. A két hónapnál hosszabb végkielégítések extra adóztatását, az állami cégek vezetői fizetéseinek maximalizálását szakértőink egyértelműen a populizmus kategóriájába sorolták. Utóbbiak esetében számolni kell azzal is, hogy a közszféra, legalábbis menedzsment szinten biztosan versenyhátrányba kerül, azaz, a legjobb szakembereket nem fogja tudni megtartani az állam.

Ami az állami bértömeg 15 százalékos visszafogásával elérhető 48 milliárdos megtakarítást illeti: a megkérdezettek szerint akkor lehet reális, ha aMÁV-hoz és a BKV-hoz hasonló óriáscégeket is beleértjük. Ez esetben viszont a megszorítás komoly politikai kérdéssé válik, hisz számítani lehet a szakszervezetek erős ellenállására.Ám abbanmindenki egyetértett, hogy ha az érdekképviseleteken keresztül lehet vinni e változást, az komoly előrelépés lehet. Nem várható komoly spórolás az igazgatóságok számának és a felügyelőbizottságok létszámának csökkentéséből, ahogy a párttámogatások 15 százalékos megnyirbálásából sem. Spórolni lehet az eszközbeszerzések stopjával, de ez aligha fog látszódni a büdzsé számaiban. Ráadásul a közbeszerzések hatálya alá tartozó kórházak és iskolák esetében elképzelhetetlen a beszerzési stop, hiszen az működési kockázattal járhat.

A már működő kincstárnoki rendszer viszont féléves szinten ötvenmilliárdos megtakarítást hozhat. Kifejezetten hasznos lehet, ha további állami vállalatokhoz, például a köztévéhez, vagy épp a MÁV-hoz is kineveznek kincstárnokokat, mert a gazdálkodásuk komoly kívánnivalót hagy maga után.

Állami működési szabályok változása

Kiadások, külső megbízások és a kiszervezések felülvizsgálása.

Költségvetési felügyelőket kapnak a jelentős közpénzzel gazdálkodó intézmények.

Karcsúsítják az állami vállalatok igazgatóságait és felügyelőbizottságait.

Államigazgatásban 15 százalékos bértömegcsökkentés.

Telefon-, bútor- és autóvásárlási stop.

Havi bruttó kétmillió forintos fizetési plafon.

A pártok költségvetési támogatása 15 százalékkal csökken.

98 százalékos adó a hatvan napon túli végkielégítésekre és egyéb, béren felüli juttatásokra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.