Megállhat a lakásárak csökkenése

Soha nem tapasztalt várakozás övezi az új kormány építésügyi politikáját, a csődhullám sújtotta ingatlanipar minden szegmensében piacélénkítő állami beavatkozásban reménykednek.

Ha csodát nem is, de erőteljes állami segítséget remélnek az ingatlanpiaci szereplők – derült ki a budapesti lakásvásár szakmai konferenciáján. Az új kormány számára most a legtöbb szakmai szövetség a mentőcsomag tartalmára tesz javaslatokat. – Tény, hogy a gazdasági válság legnagyobb vesztese az ingatlanszektor, mert minden oldalról sújtotta a hitelezési krízis – mondta Akar László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója. A tervezett és az elindított beruházások megdrágult vagy elutasított hitelei, az ingatlanok áresése, a kereslet visszaesése egyaránt komoly veszteséget okozott.

Lassan, de javulnak a kilátások a piacon
Lassan, de javulnak a kilátások a piacon

A fővárosi ingatlanpiaci index szerint a mélypontot a lakástámogatási rendszer megszüntetésekor, vagyis tavaly nyáron érte el a szektor. Az ingatlanpiaci szereplőkvárakozásait szondázó index az idei első negyedévben csaknem megismételte a kilenc hónappal ezelőtti történelmi mélypontját, az akkori –34,3 százalékpontos eredményt most nem sokkal múlta felül, és –32,2 százalékponton állapodott meg.

A romlás most nem az amúgy hagyományosan legpesszimistább lakáspiacnak köszönhető, hanem az irodapiacnak, ahol a tavalyi rekordméretű átadások után jelentős az üresedési ráta, és a gazdasági kilábalás nélkül új területek bérbeadására belátható időn belül nincs esély. A raktár- és üzlethelyiség-piac kilátásainak megítélése is romlott, ami az ipari teljesítmény drasztikus visszaesésének és a kiskereskedelmi forgalom további várható csökkenésének tükrében érthető.

A lakáspiacon viszont már látszik valami változás, amit egyelőre leginkább a telekárak stagnálása és Budapesten a lakások átlagos alapterületének növekedése jelez. A piaci szereplők szerint további romlás már nem várható, az új lakások ára sem csökken tovább, legfeljebb egyes vidéki körzetekben. A használt lakások piacának lejtmenete is enyhül, országos átlagban már csak 2,3 százalékos árcsökkenés várható. Érdekesség viszont, hogy míg a panelek esetében már sehol sem valószínű áresés, a pesti belvárosi nem panel lakások az erős túlkínálat miatt egyelőre erős alkuval adhatók csak el.

A lakáspiacon minden további változásnak a hitellehetőségek megnyitása és az állami támogatások visszahozása lehet az alapja – vélik a szakemberek. Borsi László, az egykori Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal elnöke, a Lakásvásár Médiacsoport igazgatója úgy véli: megfontolandó akár az is, hogy a lakhatást alkotmányos joggá tegyék, és megfelelő monitoringrendszerrel együtt visszahozzák a kamattámogatást és a szociálpolitikai támogatásokat.

Az áfa öt százalékra csökkentése is nagy segítség lenne, akár úgy is, hogy azt több év alatt végül 15 százalékra emelnék fokozatosan. Mehrli Péter, a Magyar Ingatlanszövetség elnöke szerint a legnagyobb gondot a szétaprózottság okozza. Az országban jelenleg is több mint másfél száz ingatlanos szervezet van, miközben a kormányzaton belül régóta nincs egy kézben a terület.

Őszre kész az új otthonteremtési program

– Az otthonteremtés nemzeti ügy, a szakmai és a társadalmi szervezetekkel folytatott párbeszéd után az őszre kész lesz az új otthonteremtési rendszer − mondta Bencsik János, a Fidesz szakpolitikusa egy hétvégi kerekasztal-beszélgetésen. A részletekről kevés szót ejtett, de annyit elmondott: a minőség, a fenntarthatóság és a megfizethetőség áll a középpontban. A lakásépítés beindítását lépcsőzetesen képzeli el Bencsik, évente ötezerrel több lakás épülne, így 4-5 év múlva érné el az ország a kívánatos évi 40 ezer új lakást.

A szükséges forrás előteremtését két eszközzel segítené az új kormány: a családi adózással, valamint az előtakarékosság támogatásával. Emellett a bérlakásépítést is elindítják. Végül arra hívta fel a figyelmet a szakpolitikus, hogy az otthonteremtés szereplői gondolkodjanak hosszú távon, és érjék be méltányos profittal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.