Rövid távon nem húzza föl semmi az építőipart

Tavaly februárhoz képest idén februárban 10,1 százalékkal csökkent az építőipar teljesítménye a Központi Statisztikai Hivatal tegnap közzétett gyorsjelentése szerint.

Az előző hónaphoz mérten javulástmutat a statisztika: ám a januárban mért 11 százalékos visszaesést a februári hatszázalékos növekedés sem tudta igazán mérsékelni, az év első két hónapjában így összességében 11,7 százalékkal csökkent az ágazat teljesítménye 2009 első két hónapjához képest.

Az épületek építése februárban 14,2 százalékkal csökkent, míg az egyéb építményeké csak 2,3 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest. Januárhoz viszonyítva mindkét területen növekedést jeleztek, 5,2, illetve 6,7 százalékosat. A februárban kötött új szerződések volumene összességében 38 százalékkal nőtt, az ugrás azonban a nagy értékű útépítéseknek, valamint oktatási, sport- és idegenforgalmi építményeknek, illetve közműépítéseknek köszönhető, az épületépítések megrendelésállományának növekedése továbbra is átlagon aluli maradt. A leendő kormánypárt szakpolitikusa, Bencsik János a Construma kiállításon rendezett konferencián nagyszabású terveket vezetett elő a minap. Kifejtette: az építőiparban is tapasztalható belső megosztottságot rendezni kell, mert az is rontja az ágazat versenyképességét. Építési kamarára van szükség, a túladóztatás és az adminisztrációs kötelezettségek csökkentésére, valamint egy komplex épület-korszerűsítési programra. A lakásépítések húsz évvel ezelőtti szintre estek vissza, ez ellen bérlakás-építési programmal szállna szembe.

Az építőiparon belül legnehezebb helyzetben lévő épületépítési területen rövid távon a támogatások felélesztése sem segíthet, a nagy autópálya-építések is befejeződnek, ezért valószínű, hogy idén 8-10 százalékkal csökken az ágazat teljesítménye.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.