Orbán adókönnyítéseket ígér

Adócsökkentési tervekkel érkezett Orbán Viktor a VOSZ gazdaságpolitikai fórumára, ahol a Fidesz elnöke bejelentette: gazdasági tényfeltáró bizottságot állított fel a párt, hogy külső szakértők bevonásával teljesen átvilágítsa Magyarország pénzügyi helyzetét.

– Erős és tartható költségvetés kell, ahhoz viszont szükséges a tisztánlátás. Véget kell vetni tehát a jelenlegi kormány által folytatott trükközésnek, hamisítási gyakorlatnak – ezekkel a szavakkal indokolta egy tényfeltáró bizottság megalapítását Orbán Viktor tegnap a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) rendezvényén. A pártelnök szerint a kabinet adataira alapozva egy új költségvetés készítése nem sokban különbözne egy lottószelvény kitöltésétől.

Matolcsy, Orbán és Demján egy asztalnál – egymás tenyerébe is csaptak
Matolcsy, Orbán és Demján egy asztalnál – egymás tenyerébe is csaptak

Mint mondta, a következő kormány nagy dilemma előtt áll, mert rendkívül nehéz lesz hátrányos következmények nélkül közölni a világgal, hogy milyen hamisítások is folytak itt az elmúlt években. A törékeny bizalmat fenn kell tartani, de azt is el kell kerülni, hogy Görögország sorsára jussunk – figyelmeztetett, aki szerint amíg mások térdig, addig mi szügyig gázolunk a válságban. Álláspontja szerint Magyarországot nem a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió hitelkerete tartotta a felszínen, hanem a hazai vállalkozók szorgalma, tehetsége és munkája.

A Fidesz elnöke adókedvezményeket ígért a vállalkozóknak, négy éven belül a régiós átlagra vagy az alá szeretné csökkenteni az adóterhelést. A lakosság esetében hat évet kért ehhez a politikus. Egy kérdés kapcsán az örökösödési adóról is szót ejtett. Szerinte az államnak semmi keresnivalója sincs ott, ahol egyenesági öröklés történik, s a szabályozást ennek a szellemében fogják majd áttekinteni. Ki nem mondta, csak utalt rá, hogy az örökösödési adó eltörlését tervezik.

Az euróbevezetéssel kapcsolatban óvatosságra intett, mert szerinte nevetségessé tettük magunkat a világ előtt a dátumok kijelölésével, majd sorozatos módosításaival. Akkor csatlakozunk az euróövezethez, amikor reálisnak látjuk a feltételeket – hangoztatta a pártelnök. A vállalkozókkal, az országgal való összefogás fontossága köré felépített beszédében Orbán a magyar tulajdonú cégek, a kis- és középvállalkozások (kkv) versenyképességének megerősítéséről szólt, ígéretet téve arra, hogy 2012-re a sokat bírált közbeszerzési pályázatokon a többségi magyar tulajdonú cégeket olyan arányban fogják győztesként kihozni, mint ahogy azt a franciák és a németek teszik saját vállalkozóikkal. A kkv-szektor cégei számára tőke- és kamattámogatások sorát dolgozzák ki. Elhangzott a „tíz év alatt egymillió új munkahely” vállalás is; elsősorban a termelő szférában teremtenének munkalehetőségeket.

A Fidesz elnöke célként az értékteremtő piacgazdaságot nevezte meg, amely a hozzáadottérték-teremtő munkaerőre alapozik, s ezáltal hosszú távon is fenntartható. Az Orbán-kabinet egykori gazdasági minisztere, Matolcsy György a várhatóan a Fidesz vezette új kormány előtt álló nehézségeket ecsetelte. Szerinte két út áll előttünk, közülük azonban csak az általa ajánlott szociális piacgazdaság megvalósítása a járható, mert a másik, a neoliberális út további 10-15 éves stagnálást jelentene. Matolcsy sem tudja, hogy milyen állapotok várják az új kabinetet, mert „trükkök, hamisságok és homály” jellemzi a mai kormány munkáját, de szerinte a jegybank monetáris politikája is elhibázott. – Egy a biztos: az irdatlan, a GDP 80 százalékára tehető államadósság, amelynek kamatkiadásai elszívják a gazdaságösztönző támogatásokra fordítható forrásokat – mondta. Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke sem kímélte a kormánypártokat. –Nem tudtukmegértetni a kormánnyal a gazdaság szerepének fontosságát – ismerte el az elnök, akit az viszont büszkeséggel töltött el, hogy a VOSZ 2002 óta következetesen támadta a kormány felelőtlen intézkedéseit, amelyek odáig vezettek, hogy ma Burundival azonos az eladósodottságunk. A VOSZ ajánlásokat tett le a Fidesz asztalára. Adóreformot, a közbeszerzéseken és általában a magyar vállalkozók előnyben részesítését sürgetik. A protekcionista intézkedésekkel segítenék a kkv-szektort, a gazdálkodók piacra jutását. –Az euróbevezetést meg kell lépni, de nem mindenáron, mert ha rossz kondíciókkal tesszük ezt, azzal az unió cselédszobájában találjuk magunkat – fogalmazott a VOSZ elnöke. Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója szerint a négyszázalékos költségvetési hiánycél kőbe vésését el lehet felejteni, most a gazdasági növekedés beindítása fontosabb.

– A nagyobb hiány viszont csak akkor megengedhető, ha az párosul a nagy elosztórendszerek régóta halogatott reformjával – hívta fel a figyelmet. Az árfolyamról az a véleménye, hogy a forint esetleges leértékelésével csínján kell bánni, mert az kétélű fegyver: az export felfuttatása érdekében a forintot a 285-ös szintig szabad gyengülni hagyni. Az egyensúlyi euróárfolyamot 260 forint környékén tartja reálisnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.