A jó robotot szinte biztosan nem rúgják ki

Megbízható és önálló munkavégzés: ezeket tartják a legfontosabbnak a nők ahhoz, hogy elkerüljék az elbocsátást, de elengedhetetlennek gondolják az alkalmazkodóképességet is. A LifeLong Learning Magyarország Alapítvány felmérése során 1550 18–60 év közötti nőt kérdeztek meg arról: milyen tulajdonságokkal kell rendelkezniük ahhoz, hogy munkahelyüket hosszú távon is megtarthassák.

Az intelligencia nem került dobogós helyre, a kitartást és a rugalmasságot is csupán az ötödik és a hatodikként említették. A munkahelyek többségének embertelen légköréről árulkodik, hogy a nők szerint az eltökéltség, az empátia, az önkontroll és a tapintat egyáltalán nem fontos az állás megtartásához. A lényeg, hogy „jó robotok” legyünk, azaz a ránk bízott feladatot pontosan oldjuk meg, s ne zavarjunk sok vizet – ezt gondolják a legcélravezetőbb hozzáállásnak a nők.

A magatartási jellemzők közül legfontosabbnak az eredményességre törekvés, a kitartás, a stressztűrés és a teljesítményorientáltság bizonyult, mely felveti a kérdést, hogy vajon menynyire lehet emberbarát ma a munkahelyek többsége. Figyelemre méltó, hogy a munkanélküliek másképp gondolkodnak: ők dolgozó társaiknál előbbre rangsorolták az emberközpontúságot, a teljesítményorientáltságot és a stressztűrés viszont nem tartották annyira lényegesnek. A nők szerint a kapcsolatok ápolása sem fontos a munkahely megtartásához, és ugyanígy hátra rangsorolták a felelősségvállalást, a kezdeményezőkészséget és a karizmatikusságot is.

A szakmai tulajdonságok terén a legfontosabb a szakmai felkészültség és a jó problémamegoldó képesség. Kisebb jelentőséggel bír az önálló és jó döntéshozatali, a jó kommunikációs képesség, valamint a logikus gondolkodás. A sokat emlegetett nyelvtudás és számítástechnikai ismeretek, valamint a kreativitás a nők szerint a legkevésbé fontos munkahelyük megtartásához.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.