Trükkös horvát privatizáció magyar pénzzel

Két magyar cég is belekeveredett Horvátország aktuális gazdasági és politikai botrányába. A „fűszer” fedőnevű ügyészségi vizsgálatban a Mol és az OTP több munkatársát, vezetőjét is szeretnék meghallgatni a horvát hatóságok.

A történet a Podravka élelmiszer-ipari cég privatizációjával indult, a társaságból – a gyanú szerint – bizonyos érdekcsoportok szabálytanul szereztek meg tízszázaléknyi részvénycsomagot. A recept Magyarországon is jól ismert: a magánosításra kijelölt állami vállalat menedzsmentjének egy része és üzleti partnereik – ügyes trükkökkel – saját pénz befektetése nélkül próbáltak tulajdonrészhez jutni. A Podravkánál történtekből azért lett országos botrány, mert politikai játszmákban is felhasználja a hatalmon lévő jobboldali kormány. A szálakat a horvát sajtó szerint Ivan Suker pénzügyminiszter mozgatja. A tavaly váratlanul és indoklás nélkül lemondott Ivo Sanader kormányfőt és embereit, köztük elsősorban Damir Polancecet, a volt gazdasági minisztert mindenesetre már sikerült hírbe hozni a Podravka privatizációjával, utóbbi emiatt kényszerült távozni posztjáról.

A horvát ügyészség pedig azért vizsgálódik a magyar oldalon is, mert a már említett tízszázalékos részvénycsomag ellenértékére az OTP adott kölcsön 34 millió eurót, méghozzá – a horvát sajtóhírek szerint – a Mol közbenjárására. A hitel fedezeteként pedig INA-részvények kerültek a magyar bankhoz. Mindezt összeolvasva a következő képet vázolja a horvát és az ügyet felhasználva a nagy ellenfél OMV mellett harsányan lobbizó osztrák sajtó: a Mol azért kapott olyan, 47,2 százalékos tulajdoni arányát is meghaladó befolyást, azaz többségi irányítást a horvát nemzeti olajtársaságban (INA), mert a magyar pénzintézetet bevonva segített eltüntetni „előnytelenül felvett kölcsönök lecserélésével” a Podravkánál keletkezett „privatizációs hiányt”.

Az OTP bejelentette, hogy kiadta a horvát hatóságoknak azokat a bizalmas iratokat, amelyek a vitatott hitelezéssel függenek össze.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.