Volt yukosos a Mol-gázkereskedőben

Az orosz olajiparhoz, közelebbről a tönkrement Yukoshoz köthető a Mol Energiakereskedő Zrt. egyik új igazgatósági tagja. A másik pedig Csányi Sándor Mol-elnökhelyettes korábbi banki kollégája, Lantos Csaba.

A jelek szerint továbbra sem kíván a nyilvánosság elé lépni annak a belize-i társaságnak a háttérembere, amely nemrég megvásárolta a gázkereskedelemmel foglalkozó, Moltulajdonú Mol Energiakereskedő Zrt. felét. Az engedélyező Európai Unió csak annyit árult el, hogy egy orosz magánszemélyről van szó. A Mol sajtóosztálya kérdésünkre azt is közölte, hogy a Normeston eddig a magyar olajcég megbízható kőolaj-beszállítója volt, így kézenfekvőnek tűnt vele egy gázpiaci együttműködés is. A Normeston potenciálisan gázforrást is biztosít a Mol számára – tették hozzá. (Vagyis az offshore cég közel lehet az orosz lelőhelyekhez.) A Mol korábban nem közölte, hogy a Normestonnal kőolajvásárlási szerződést kötött volna: legutóbb az orosz Yukos olajcég tönkremenetele után, 2005 elején tették közzé, hogy szállításaik nagy részére a szintén orosz Lukoillal kötöttek ötéves vásárlási szerződést. Úgyszintén sokáig a Yukos volt a Mol partnere a magyar társaság legnagyobb oroszországi olajmezőjén, a Zapadno-Malobalikon (ZMB).

A „belize-iek” tavaly év végi tulajdonszerzése után átalakult a Mol Energiakereskedő Zrt. igazgatósága. Megjelent benne többek között Jan Kridla, akit a fellelhető dokumentumok leginkább a tönkrement Yukos szlovákiai képviselőjeként mutatnak be. Néhány évvel ezelőttig a szlovák kőolajszállításokért felelős Transpetrol igazgatósági tagja is volt, amíg a szlovák állam teljes egészében kivásárolta annak résztulajdonát a Yukos megmaradt cégéből. Jan Kridláé egyébként a szlovák normeston.sk doménnév is. Az üzletembert az elmúlt napokban nem sikerült elérnünk. Jan Kridla közös üzletet jegyez Fazakas Imrével is, a Yukos korábbi hazai képviselőjével, aki a Mol–Yukos együttműködés megszakadása után is a ZMB vezetője maradhatott.

Őrajta kívül az orosz nevű Lev Tolkacsev került még a magyar cég igazgatóságába, de róla nem találtunk adatot. Annál több tudható viszont Lantos Csabáról, aki a váltással szintén igazgatósági tag lett: 2007-ig az OTP Bankban Csányi Sándor Mol-alelnök közvetlen munkatársa volt, azóta pedig változatos – többek között a média területén végrehajtott – befektetéseiről ismert.

Piaci szereplők egyre komolyabb cégként tartják nyilván a Mol Energiakereskedőt, amelynek szerepét 2007-es megalakulásakor a magyar olajcsoportnál még kisebbíteni igyekeztek. Akkor adták ugyanis el az E.ON-nak a „központi” magyar gáznagykereskedőt, és úgy tűnt, ki is szállnak a gázkereskedelemből. Ám a szabad gázpiacon a társaság a Mol üzemein kívül is egyre több ügyfelet szerzett magának. Bizonyára felbuzdultak az ismeretlen hátterű EMFESZ Kft. komoly pia ci sikerén, aminek magyarázata elsősorban az EMFESZ háttéremberei által Ukrajnából szerzett gáz alacsony ára volt. Most az EMFESZ-t viták övezik, és ügyfeleit mármár „lábon” átvenni szándékozó érdekkörök szerveződnek: szakértők erre a posztra a Mol Energiakereskedőt is alkalmasnak tartják. A két cég viszonya jó: az EMFESZ – amióta az orosz Gazprom nem ad el neki közvetlenül gázt – többek között a Mol Energiakereskedőtől vásárol. A jó viszony záloga lehet, hogy mostanáig Csányi Sándor az EMFESZ-hez is sok szálon kapcsolódott: a bankelnök termelőüzemei máig előszeretettel a még mindig olcsóbb EMFESZ-től veszik a gázt, az OTP különböző finanszírozási ügyletekkel segítette az EMFESZ-t, illetve korábban gigahitel szervezését is kilátásba helyezte számára.

Nemrég az EMFESZ csak azt jelentette be, hogy az őt szintén ellátó versenytársával, a német hátterű E.ON-nal júniusig gázvásárlási szerződést kötött. Góczi István EMFESZ-ügyvezető ugyanakkor lapunkkal közölte: jelenleg beszerzésük 70 százaléka a Mol Energiakereskedőtől származik. Igaz, utóbbitól rövid távon vásárolnak, így ez az arány hétről hétre jelentősen változhat.

Többen a Normeston-tulajdonszerzést összefüggésbe hozták az EMFESZ szintén orosz hátterűnek mondott, ha lehet, még titokzatosabb új tulajdonosával. Ugyanakkor más forrásaink szerint a politika – amely sokak szerint MSZP–Fidesz „nagykoalíciós” összefogással kezdett szervezkedni az EMFESZ fogyasztóinak átvételére – nem támogatja, hogy a Mol-cég vegye át az EMFESZ-ügyfelek lehetséges megmentőjének szerepét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.