Szocialista ejtőernyősök Fidesz-célkeresztben

A Fidesz kormányra kerülése esetén nem nézi tétlenül az MSZP-s „ejtőernyősöket” a fontos funkciókban – jelentette ki Répássy Róbert, az ellenzéki párt frakcióigazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján. A politikus annak kapcsán nyilatkozott, hogy a Heti Válasz újabb két tucat „pártkádernek” a bebetonozásáról írt.

(A lap internetes oldalán „a Bajnai-kormány bebetonozottjai” között említi többek között számos diplomáciai tisztség betöltőjét, a magyar uniós biztost, a Központi Statisztikai Hivatal elnökét és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnökét.) Répássy Róbert úgy fogalmazott: a szocialista kormány saját embereit helyezi sok évre előre fontos pozíciókba. Véleménye szerint ezekkel a személyekkel a szocialisták nemcsak a következő kormány mozgásterét határolják be, hanem semmibe veszik az emberek akaratát is, hiszen megkötik majd az általuk választott kormány kezét fontos személyi kérdésekben.

Arra a kérdésre, hogy milyen módszerekkel lehet ezeket az embereket eltávolítani a pozícióikból, Répássy Róbert úgy fogalmazott: ha a kormány alá tartozó szervekről van szó, akkor a jogszabályokat kell úgy igazítani, hogy a végrehajtó hatalom keze ne legyen megkötve. A független szervezeteknél a kormány nem élhet ilyen eszközökkel – tette hozzá.

Szollár Domokos kormányszóvivő az elmondottakra reagálva ugyanakkor hangsúlyozta: Magyarországnak működnie kell, s ehhez szükség van arra, hogy a fontos állami szervek, intézmények ne maradjanak vezetés nélkül. Különösen fontos ez válság idején, hogy az ország zavartalanul működjön – tette hozzá. Emlékeztetett arra: a kinevezések döntően azért történtek, mert a mandátumok lejártak. Mint mondta, hasonló szemlélettel jártak el a korábbi kormányok, így a Fidesz vezette kabinet is. Példaként a Magyar Nemzeti Bank elnökének, valamint a legfőbb ügyésznek a kinevezését említette. A kormányszóvivő úgy vélte: a mindenkori kormány feladatai közé tartozik, hogy vezetőket nevezzen ki. Ha 2010-ben a Fidesz alakíthat kormányt, lehetősége lesz kinevezni a lejáró mandátumú vezetők helyére újat.

A kormányszóvivőnél keményebb választ adott Nyakó István, az MSZP szóvivője. Szerinte Répássy Róbertet csúnyán megvezette a saját kommunikációs osztálya, mert alighanem a Fidesznek a közigazgatást totálisan elfoglaló terveit adták a kezébe, és arról tartott sajtótájékoztatót. Emlékeztetett arra, hogy Répássy Róbert is országgyűlési képviselő volt akkor, amikor a Fidesz a 2002-es választások előtt több száz embert kiemelt köztisztviselőként sok százezer forintos jövedelemmel tisztelt meg. Megjegyezte: az ellenzéki politikus is tudhat arról, hogy Lakiteleken folyik azoknak a képzése, akiket a közigazgatás felső szintjeire akar berakni a Fidesz. Okosabb lett volna, ha Répássy Róbert csendben marad – mondta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.