Ezt senki se hitte volna: kisebb lett a hiány a vártnál

Szinte mindenki – köztük lapunk is – kételkedett abban, hogy teljesülni fog a kormány idei, 992,4 milliárd forintos hiányterve, ám értesüléseink szerint nemhogy sikerült elérni a deficitre vonatkozó célkitűzést, hanem még jobb is lett az egyenleg több tízmilliárd forinttal.

Úgy tudjuk, tegnapi állás szerint 50-60 milliárd forinttal nagyobb a decemberi többlete az államháztartásnak, mint amivel hivatalosan számoltak (közel 132 milliárd) – s értelemszerűen ennyivel alacsonyabb a hiány, amit viszont az egész évre terveztek. Ráadásul az egyenleg az év végéig – tehát a mai napig – még javulhat, mivel a bevételi számlára érkezhet pénz, viszont a kincstár már nem teljesít kifizetéseket.

A vártnál alacsonyabb hiányt mindazonáltal csak a pénzforgalmi elszámolásra mondhatjuk bizonyossággal, az EU felé elszámolt eredményszemléletű kimutatás csak hónapok múlva készül el. Az előbbi a bevételek és kifizetések ideje szerint összesít, utóbbi viszont ahhoz a dátumhoz köti a pénzmozgást, amikor az azokhoz kötődő kötelezettségek keletkeznek. (Leegyszerűsítve: egy 2009-ben esedékes kifizetést 2009-re számol el, még ha a kifizetés csak a rá következő évben történik is meg.)

December azon ritka hónapok közé tartozik, amikor több a bevétele a központi kormányzat alá tartozó rendszereknek, mint a kiadása. Ilyenkor folyik be a társasági adó több mint harmada, és a karácsony miatt felpörgő kereskedelemből is számítani lehet tisztességes áfabevételre. Információink szerint eddig 25-30 milliárd forinttal landolt több az adóbefizetési számlákon ahhoz képest, amit a kormány várt.

Ez elsősorban az áfának köszönhető, ami meglepő, mert a kiskereskedelemből csupa rossz hír érkezett mostanában. Forrásaink nem zárták ki, hogy revízióra szorul a KSH statisztikája. A többször csökkentett előirányzatú társasági adóból viszont nem folyt be még annyi sem, mint amenynyit (418 milliárd forintot) a Pénzügyminisztérium várt. A többi adónemen keletkező többlet ezt a jelek szerint ellensúlyozta.

Olyannyira jól áll a büdzsé, hogy állítólag mindent kifizettek, ami az idén még esedékes volt, nem toltak át tételeket a jövő évre. Maradt mozgástér az általános tartalék további megcsapolására, még idén újabb forráshoz jutott a MÁV, és a lakástámogatásokat is rendben folyósították. Ezzel együtt is kisebb lett a decemberi kiadás, mint tervezték.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.