Karácsonyi ajándék: fenyő helyett pálmafa

Melegebb éghajlatra küldeni a családot karácsonykor alighanem sokak álma, és jócskán akadnak olyanok, akik meg is teszik, hogy az ünnepeket nem otthon, hanem egy egzotikus tengerparton töltik. Igaz, az év végi piac jelentősen módosult a korábbiakhoz képest.

Ha egész évben karácsony és szilveszter lenne, akkor az utazási irodák és a szállodák nem zárnának olyan kritikus évet, mint amilyenre a még csak október végéig rendelkezésre álló statisztika már utal. Az adatok két számjegyű forgalomvisszaesést jeleznek a hazai szállodákban, az utazási irodáknál pedig még rosszabb a helyzet, átlagosan körülbelül 30 százalékos mínuszban lesznek az egy évvel korábbi teljesítményükhöz képest.

– A karácsonyi utazásokataz idén előbb lefoglalták, mint a szilveszterieket, de mindez nem azt jelenti, hogy megugrott a kereslet – mondja Boros József, a Tensi Tours Kft. tulajdonos ügyvezetője. Ellenkezőleg, a kereslet az idén 30 százalékkal visszaesett, de – ez esetben érthetően – szerencsére a kínálat is, így a kettő viszonylag egyensúlyban van, és nem alakultak ki az utazási irodák sorozatos bedőléséhez vezető nyomott árak. Az utaztatók talpon maradtak, mert rendkívül szerény évvel kalkuláltak, és ezek a számításaik végül be is jöttek.

Az év végi utazási piacról eltűntek azok a kifacsart menedzserek, akik lazításként a felhalmozott utazási bónuszaikat valamilyen egzotikus utazásra használták fel – tapasztalja Hóka Péter, a Chemol Travelt is magában foglaló cégcsoport távol-keleti beutaztatással foglalkozó cégének vezetője. A szakember szerint ezekre a lehetőségekre feleannyi magyar jelentkezik, mint egy éve. A 100 ezer forint körüli összegért foglalható egyiptomi, tunéziai és a szerényebb marokkói programok még jól eladhatók. Egyre gyakrabban látogatnak azonban ezekben a hetekben hazánkba a rendkívül erős japán jent élvező szigetországi nyugdíjasok. (Az idén 20 százalékkal nőtt a számuk, bár ők még így sincsenek benne a tíz legnagyobb küldő országban.) A kelet-közép-európai karácsonyi vásárokra kíváncsi távol-keletiek a korábbi négy-öt csillagos szállodák helyett a jóval olcsóbb két-három csillagosokat keresik, és nem tudják pótolni a drasztikusan visszaesett üzleti turizmus, az elmaradt konferenciák bevételkiesését.

A magyar turisztikai ágazat számára csekély vigasz, hogy a régióban vannak nála nagyobb vesztesek is, mint például a csehek, a szlovákok vagy a románok – véli Niklai Ákos, a Magyar Turizmus Zrt. elnöke. Az év végére várható nagyobb vendégforgalom a vidéki szállodák számára hozott fellendülést – különösen a belföldi pihenők száma ugrott meg –, ráadásul ez az időszak korábban igencsak gyenge időszak volt számukra, hiszen ilyenkor átmenetileg bezárták kapukait.

– A karácsonyra szóló, hirtelenfellendült vidéki szobafoglalások új jelenségnek számítanak – mondja Erdei János, a MagyarSzállodaszövetség január elsejétől hivatalba lépő megválasztott elnöke. – A karácsonyi utazások fellendülésével párhuzamosan egyre többen halasztják az új évre a szilveszteri utazást, takarékossági okokból – tudtuk meg Gyerő Krisztinától, a TUI cégvezetőjétől. Más uta zásszer ve zők höz hasonlóan a TUI első embere ugyancsak azt érzékeli, hogy a kiemelt időszakokban – így immár év végén is – változatlanul jobban eladhatók az utazások, de az év átlagos napjain bizony kritikus időszakok is vannak.

Az egzotikus utak iránt kevesebb „kifacsart” menedzser érdeklődik
Az egzotikus utak iránt kevesebb „kifacsart” menedzser érdeklődik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.