Portugál kekszgyártó perelte be Magyarországot

Több mint félmilliárd forintos per indul a magyar állam ellen. A felperes, egy portugál édességgyártó feltételezhetően itteni leánycége felszámolása nyomán döntött az eljárás megindításáról.

Csaknem 570 millió forint értékű megbízási szerződést köt a Pénzügyminisztérium két ügyvédi irodával, a bnt Szabó Tom Burmeisterrel és a svéd Mannheimer Swartlinggal. A legfrissebb Közbeszerzési Értesítő szerint az irodáknak a magyar államot kell majd képviselniük abban a peres ügyben, amelyet egy portugál keksz- és édességgyártó vállalat, a Dan Cake indított a magyar állam ellen. A dél-európai társaság egy magyar bírósági döntéssel kapcsolatban fordult a nemzetközi fórumhoz. Az eljárást egyébként a nemzetközi befektetői vitákkal foglalkozó fórumon (ICSID, International Centre for Settlement of Investment Disputes) kezdeményezték.

A nemzetközi jogvitákban a magyar államot a Pénzügyminisztérium, illetve a pénzügyminiszter képviseli. A pénzügyi tárcánál nem kívánták részletezni az ügyet, de megerősítették, hogy a portugál vállalat perbe fogta a magyar államot. Piaci hírek szerint viszont a nézeteltérés a Dan Cake - még 1997-ben alapított, ám 2007 év vége óta felszámolás alatt álló - magyar leányvállalata, a Danesita Hungaria Kft. miatt alakult ki (a vállalkozás Danesita néven forgalmazta termékeit a piacain).

A magyar leánycég máig üzemelő internetes oldala szerint elsősorban Kelet-Közép-Európában és a volt szovjet tagköztársaságokban, elsősorban Tadzsikisztánban próbáltak terjeszkedni. Ennek - véleményük szerint - meg is voltak az alapjai, miután a cég egyik vezetője, Nagy Gábor évekkel ezelőtt tett nyilatkozata szerint a Danesita nevet és süteményeit "az Egyesült Államoktól Ausztráliáig, a skandináv országoktól Magyarországig mindenütt jól ismerik".

A baj pont az ambiciózus növekedési tervekből származott - mondják szakmai körökben. A portugálok egyszerűen elszámították magukat: nem hagytak túl sok mozgásteret a menedzsmentnek, lényegében saját maguk, otthonról irányították a Danesita ügyeit, úgy, hogy a helyi és a régiós viszonyokról vajmi keveset tudtak. Ahogy egyik forrásunk fogalmazott: "igencsak öntelt hozzáállást mutattak".

Ennek következtében a Danesita bedőlt. A társaságot ismerő nyilatkozóink szerint alighanem a felszámolás döbbenthette meg a portugálokat. Vélhetően nem kapták vissza a befektetett pénzüket a hazai felszámolási rend szabályai miatt, hiszen a bankok állnak a hitelezői lista élén. Ráadásul még tavaly év elején az APEH is indított egy végrehajtási eljárást a Danesita ellen, ami alighanem igazán felháboríthatta az anyavállalat vezetőit. Az elmondottakat támasztja alá az is, hogy a magyar leányvállalat jegyzett tőkéjét 2005. októberében éppen 600 millió forintra emelték, vagyis megközelítően akkora összegre, amelyre most a Dan Cake a magyar államot perli. A cégbírósági papírok szerint egyébként ezt a pénzügyi forrást a portugál cég egymaga biztosította.

A történetet ismerők a portugál nagykövetséghez is eltanácsolták lapunkat, mondván, annak idején onnan is próbálták egyengetni a már nehéz helyzetbe jutott cég ügyeit. Kérdéseinkre azonban tegnap nem kaptunk választ - Portugáliában nemzeti ünnep volt kedden, ezért a követség munkatársai nem dolgoztak.

Az ügyben kerestük a Danesita felszámolóját, Sóvágó Gyulát is, ám szűkszavúan csak annyit mondott: elképzelése sincs, hogy milyen alapon akarja a Dan Cake a magyar államot perelni. Az tény, hogy sem a magyar, sem a portugál állam nem jelentkezett be hitelezőként a felszámolási eljárás megindítása után. A felszámoló szerint egyébként a felszámolási folyamat semmiben nem tér el a normál ügyektől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.