Góczi: Ledöbbentem, így akkor még nem tettem vallomást

A fogdán eltöltött egy nap sem tántorította el a tegnapi hazaengedése után lapunknak nyilatkozó Góczi Istvánt abbéli meggyőződéséről, hogy az EMFESZ ügyvezetőjeként és tulajdonosi képviselőjeként áprilisban jogszerűen adta el a kft.-t. Mostantól lakhelyelhagyási tilalom mellett is a gázcég egyszemélyi vezetője marad. INTERJÚ

- Hogy zajlott az őrizetbe vétele?

- Szerda délelőtt vidéken volt dolgom. Felhívtak a Nemzeti Nyomozó Irodától, hogy fáradjak be kihallgatásra hozzájuk az István utcába. Közben szóltak a kollégáim, hogy házkutatás zajlik a Szabadság téri központunkban. Ezt ne úgy képzelje el, hogy benéznek a fiók mögé vagy a csap alá. Egy lista alapján bizonyos pénzügyi kimutatásokról kértek másolatokat. Ez semmiben nem akadályozta az üzletmenetünket, ami azóta is folyamatos. Elvitték a számítógépemet, de mivel ez munkaállomás, az adataim a szerveren vannak, amihez természetesen nem nyúltak, hisz teljes gázforgalmazásunkat az kezeli. A délután megbeszélt időpontban megjelentem az NNI-nél, ahol rögtön közölték, hogy az EMFESZ áprilisi adásvétele kapcsán különösen nagy értékre elkövetett sikkasztással gyanúsítanak, és ezért 72 órás őrizetbe helyeznek. Ledöbbentem, így akkor még nem tettem vallomást. Átszállítottak a fogdára, ahol a helyzethez képest jó körülményekkel találkoztam. Cellatársam egy intelligensnek tűnő illető volt, akivel nem sokat beszéltünk. Általánosságban ejtett néhány szót a benti szokásokról. Éjjel azon gondolkoztam, hogy történhetett meg mindez velem. Hiszen bármikor bármilyen kihallgatásnak álltam volna elébe. De persze, ha ez az eljárás rendje, tudomásul veszem. Másnap kértem, hadd tehessek vallomást, amire lehetőséget biztosítottak. Ügyvédem jelenlétében elmondtam, amit eddig is hangoztattam: ha április 28-án teljes körű tulajdonosi felhatalmazás alapján nem adom el az akkor negatív értékű céget, akkor megvonják gázforgalmazási engedélyünket. Kérdezték a véleményemet arról, hogy az előző tulajdonos, Dmitrij Firtas miért állítja, nem tudott erről. Firtas tehát feltehetőleg személyesen is vallomást tett náluk ellenem. Közöltem: számos ügyletnél eljártam a képviseletében, így erről is tudott. Kifejtettem: álláspontom szerint ez nem büntető-, hanem polgári peres ügy, amelyben Dmitrij Firtashoz köthető különböző, százmilliárdos nagyságrendű adósságokról kell dönteni. Az Emfesz könyvei szerint Firtas csak nekünk mintegy 50 milliárd forinttal tartozik. Ismét közölték velem a gyanúsítás tényét, ami nagyjából anynyit tesz, hogy a feljelentők szerint nem bántam jól a rám bízott vagyonnal. Ezután a bíróságon kiderült, az ügyészség szerint nem áll fenn sem a szökés, sem mások befolyásolása, sem egyéb ok arra, hogy bent tartsanak. A bíróságon is előadtam az álláspontomat az eladásról. Ezután lakhelyelhagyási tilalmat szabtak ki rám, ami azt jelenti, hogy nem hagyhatom el a főváros területét.

- Egy nap fogda után nem gondolja, hogy ezt az áprilisi adásvételt mégis valahogy másképp kellett volna csinálni?

- Mindent a legteljesebb mértékben szabályosan, a cég, a tulajdonos, a fogyasztók, az ország iránt érzett maximális felelősséggel hajtottam végre. Ha nem adom el a céget, csődbe megy. Előzőleg megjelent nálam Szergej Prokopjev üzletember, aki a svájci RosGason keresztül kedvező ajánlatot tett az EMFESZ adósságainak kiváltására, valamint a Gazprommal meglévő viszonyunk, illetve gázbeszerzésünk rendezésére is.

- Budapesten belül most mit tesz?

- 47 óráig tartó őrizetem után hazamentem, átöltöztem, majd bementem a céghez, melynek továbbra is én vagyok az egyszemélyi aláíró ügyvezetője. Eperjesi Zoltán kollégám csak egy napig, csütörtökön bírt egyedüli aláírási joggal egy korábbi, teljesen szokványos felhatalmazás alapján. Hosszabb távon is kitartunk álláspontunk mellett, de kétségtelen, az ügyben zajló, például svájci polgári perekben az őrizetbe vétel ellenlábasaink malmára hajtja a vizet. Ezen túlmenően a Magyarországon belül erős Firtas melletti lobbinak is ellen kell állnunk.

Lakhelyelhagyási tilalom mellett szabadlábra helyezték Góczi Istvánt

Tegnap a Budai Központi Kerületi Bíróság döntése értelmében lakhelyelhagyási tilalom mellett szabadlábra helyezték Góczi Istvánt, az EMFESZ Kft. ügyvezetőjét. (A döntést Góczi megfellebbezte, mert ezt a korlátozást is jogtalannak tartja.) Az üzletembert a hazai gázforgalmazás negyedét képviselő kft. vitatott áprilisi eladása kapcsán szerdán a Nemzeti Nyomozó Irodán gyanúsították meg különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, és helyezték őrizetbe.

Az ügy előzményeire az elmúlt hónapokban fokozatosan derült fény. E szerint április 28-i hatállyal Góczi István egy ötéves tulajdonosi felhatalmazás alapján úgy adta el a társaságot az ismeretlen svájci RosGasnak mindössze egy dollárért, hogy arról az addigi tulajdonos - áttételesen az ukrán Dmitrij Firtas - saját állítása szerint nem tudott.

A vevői oldalon Gazda Tamás, az Emfesz ügyvezető-helyettese írt alá, aki néhány héttel azelőtt lett a RosGas igazgatója. Az Index információi szerint Gazda Tamás Gazda László MSZP-politikus fia, és az MSZP várhatóan Gazda Lászlót indítja a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei választási lista második helyén (az első pozíció Veres János volt pénzügyminiszteré). Gazda Tamás - aki lapunkkal nem kívánt kapcsolatba lépni - az Indexnek a rokoni kapcsolatot elismerte, de visszautasította, hogy így az EMFESZ-t bármilyen politikai összefüggésbe helyezzék.

A RosGas hátteréről máig semmi nem derült ki hivatalosan, a Magyar Energia Hivatalnak pedig az engedélyhez elég volt a cég Seychelle-szigeteken bejegyzett tulajdonosának megnevezése. A Vedomosztyi című orosz lapnak a KGB-s múltú Szergej Prokopjev szeptemberben úgy fogalmazott, "volt része az EMFESZ-üzletben". Mint mondta, a céget "felsőbb utasításra vásárolta meg". Prokopjev üzlettársa Igor és Oleg Putyin. Előbbi elmondása szerint ők is benne vannak az EMFESZ-adásvételben. Azt cáfolta, hogy rokoni kapcsolatban állnának az orosz kormányfővel, de nem tagadta, hogy vannak kapcsolataik. (M. I.)

Góczi azt állítja, hogy a volt pénzügyminiszter Firtas érdekében lépett fel
Góczi egy nap fogda után sem látja másként az ügyet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.