Nem merünk építkezni

Az idén szeptember végéig több mint 20 ezer lakás kapott használatbavételi engedélyt, egy százalékkal kevesebb, mint 2008 azonos időszakában, és 23 ezer új lakásra adtak ki építési engedélyt, ami 26 százalékkal kevesebb, mint a múlt év első 9 hónapjában. A statisztikai hivatal szerint a harmadik negyedév adatai erőteljesebb visszaesést mutatnak: az előző év harmadik negyedévéhez viszonyítva 23 százalékkal csökkent a használatba vett lakások száma, és 40 százalékkal az új engedélyeké.

Az év első felében 13 ezer lakás kapott használatbavételi engedélyt, s ez az adat még 16 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, de az építési engedélyek száma már az év első felében is 16 százalékkal visszaesett a bázishoz képest.

A statisztikai jelentés megállapítja, hogy a visszaesés főleg a lakossági építkezések számaiban tükröződik: 2009 első kilenc hónapjában magánszemélyek megrendelésére, illetve saját használatra 8 százalékkal kevesebb lakás épült, míg vállalkozások által 5 százalékkal, értékesítési céllal 6 százalékkal több készült, mint az előző év hasonló időszakában. A csökkenő lakásépítésen belül nőtt az építőipari kivitelezés szerepe, s a lakosság házilagos kivitelezése már csak alig 14 százalékot képvisel.

A lakásépítésre kiadott új engedélyek száma 2009-ben negyedévenként fokozatosan esett vissza, április óta tartósan csökkent minden hónapban, 2008 megfelelő hónapjához viszonyítva. A szeptember végéig kiadott engedélyek alapján a csökkenés az egész országra érvényes, kivéve Bács-Kiskun és Somogy megyéket, ahol 13-19 százalékos növekedést mértek. A legerősebb visszaesés Fejér megyét érinti, ahol alig több mint feleannyi új engedélyt adtak ki, mint 2008. szeptember végéig. Budapesten 6433 új engedélyt adtak ki, ami 12 százalékkal kevesebb az egy évvel ezelőttinél.

A kiadott új építési engedélyek alapján több mint 2,22 millió négyzetméter lakóépület és 2,63 millió négyzetméter nem lakóépület beépítését tervezik, háromnegyedét az előző évinek. A lakóépületek kategóriájában legnagyobb arányú visszaesés a három- és többlakásos házak körében történt, 30 százalékkal kisebb területet terveznek beépíteni, mint az egy évvel ezelőtti tervekben. A nem lakóépületeknél a tervezett mezőgazdasági és ipari épületek hasznos alapterülete több mint 40 százalékkal kevesebb, mint az elmúlt időszakban volt, mialatt a hivatali épületeké több mint háromnegyedével nőtt.

Az építőipar idei augusztusi adatai ismertek. Eszerint az építőipari termelés volumene augusztusban mind a kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 7,2 százalékkal csökkent a tavaly augusztusihoz képest, az év első nyolc hónapjában a termelés 3,1 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.