Kiszorítják a netről az illegálisan letöltőket

Korlátozhatják az illegális letöltők internet-hozzáférését, de csakis egy tisztességes eljárást követően - erre jutottak Brüsszelben a távközlési reform előkészítése során. A szabályozás lehetővé teszi, hogy a jelentős piaci erővel bíró vezetékes szolgáltatók nagy- és kiskereskedelmi részlegét szétválasszák.

Az Európai Unió központi intézményeinek tárgyaló delegációi közös nevezőre jutottak a távközlési szabályok módosításáról. A változások célja a verseny további növelése, az árak csökkentése és a szolgáltatások minőségének javítása.

Majd másfél éve annak, hogy legutóbb kompromiszszum született a témakörben, melynek fő elemi az uniós távközlési szuperhatóság létrejötte, az illegális letöltők internet-hozzáférésének korlátozása és a piaci verseny biztosítása volt - ám akkor az egyesség nem terjedt ki minden részletkérdésre, s az európai parlamenti képviselők végül leszavazták a csomagot.

A mostani tárgyalások immár minden részletre kiterjedtek. A leginkább érzékeny pont az volt: milyen feltételekkel korlátozhatják az unió területén az internet-hozzáférést azon felhasználók esetében, akik notóriusan sértik meg a szerzői jogokat. A döntésben részt vevők egyre inkább hajlanak arra, hogy ne csak bírósági döntést követően lehessen a hozzáférés korlátozásával büntetni az illegális letöltőket.

Bontóban - Szétszedetnék a távközlési cégeket

Brüsszeli jogászok szerint egy ilyen központi szabályozás túlmenne az unió illetékességén. Ugyanakkor - hangsúlyozzák a tárgyalásokon részt vevő parlamenti képviselők - a módosított szöveg maximális garanciákat tartalmaz arra, hogy a hozzáférés korlátozását a tagországokban "előzetesen részletesen leírt, tisztességes eljárásnak" kell megelőznie. Vagyis minden tagországnak meg kell alkotnia azt az ügymenetet, amely biztosítja a lehetőséget a védekezésre, s teljes mértékben tiszteletben kell tartania a személyes és a szabadságjogokat.

- Ésszerű kompromisszum született, amely mind a felhasználók, mind pedig a tartalomipar jogait tiszteletben tartja - mondta lapunknak Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság és a rádiófrekvenciák hasznosításával foglalkozó RSPG elnöke. Fontosnak nevezte azt is, hogy a korábban tervezett távközlési szuperhatóság helyett egy demokratikusabb elveken működő szabályozó hatóság létrehozásáról született döntés.

A tervezett uniós távközlési felügyelő testület a nemzeti hatóságok közti együttműködést irányítja, munkája során többségi szavazással hozhat döntéseket. Ez azért fontos, mert a szuperhatóságban a nagy tagállamok könnyen rákényszeríthették volna akaratukat a kisebb államokra a szabályozás terén, ami károsan befolyásolhatta volna a piac működését.

A megegyezés másik lényeges pontja, hogy az EU lehetővé teszi a nemzeti szabályozó hatóságoknak, hogy - a verseny növelése érdekében - szükség esetén leválasszák a nagy távközlési szolgáltatók tevékenységéről a kiskereskedelmi forgalmat. Azaz több cégre darabolhatják a túlságosan nagy piaci befolyással bíró vezetékes szolgáltatókat. Erre azonban csak megfelelő piacelemzéseket és felméréseket követően kerülhet sor.

A reform tovább növeli a fogyasztók szabadságát is: egy nap alatt válthatnak például telefonszolgáltatót régi számuk megőrzése mellett, és részletesebb tájékoztatáshoz is juthatnak. Az elektronikus levélszemét ellen is szigorúbb fellépést tesz lehetővé a készülő szabályozás, amelyről az Európai Parlament még ebben a hónapban szavaz, ezt követően pedig az uniós tagországoknak is jóvá kell hagyniuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.