Egyesülhet az Enternet és az Externet

Összeolvadhat a magyar internetszolgáltató piac két jelentős szereplője, az Enternet-csoport és az Externet Nyrt. Az Externet közzétette a Budapesti Értéktőzsde honlapján, hogy tárgyalásokat kezdeményeznek a két cég "közös irányítás alá vonásáról". - A tranzakció célja, hogy a két cég költséghatékonyabban működhessen, s bővíthessük az ügyfeleknek kínált szolgáltatásokat - válaszolta kérdésünkre Bauer Róbert, az Enternet cégcsoport igazgatóságának elnöke és többségi tulajdonosa.

A többmilliárdos értékű üzlet nyomán két hasonló méretű cég egyesül: az ADSL-piacon mindkét vállalat hatszázalékos részesedéssel és mintegy hárommilliárdos árbevétellel rendelkezik, noha az Enternet szolgáltatásai széleskörűbbek: saját szerverterme van, mobil szolgáltatást is értékesít, Proserver nevű leányvállalata által pedig a "NATO-beszállításra alkalmas" minősítéssel is rendelkezik.

- Az ADSL-piacon egyre kisebb az elérhető haszon, s fontos, hogy széles körű szolgáltatásokat nyújtsunk az ügyfeleknek. A szinergiák kihasználásával növelni tudjuk a profitabilitást - fejtette ki Bauer Róbert, aki felhívta a figyelmet: zajlik az alternatív internetszolgáltatók konszolidációja. Az Enternet korábban az Actelt és az UniCommot vásárolta fel, míg az Externet a Vivanetet kebelezte be, s átvette a TvNet ügyfélállományát is.

Lapunk információi szerint a közös irányítást belátható időn belül valódi fúzió követi, amelynek eredményeképp egy közel ötmilliárd forint értékű szolgáltató vállalat jön létre. Mint Bauer Róbert fogalmazott, nem csak a költségcsökkentés az üzlet előnye, a nagyobb piaci részesedés komolyabb pozíciót jelent a nagykereskedőkkel való tárgyalások során.

László Géza, az Externet egyik fő tulajdonosa lapunkkal közölte: a tranzakció nyomán kialakuló cégstruktúra a bankok számára is sokkal vonzóbb lehet, ami fontos, hiszen mindkét cég jelentős hitelállománnyal bír. A korábban is a távközlésben dolgozó befektető két társával tavasszal vásárolta meg az Externetet a korábbi tulajdonos Econettől. László Géza azt is elmondta: tavasz óta a vezetékes internetpiac sok problémájával szembesültek, s ennek következtében jutottak arra, hogy az együttműködés mindkét félnek hatékony megoldás lehet. Újabban már mindkét vállalat képes a telefon-, az internet- és tv-szolgáltatás egyidejű nyújtására, amit a szaknyelvben Triple Play-nek hívnak.

Tovább gyorsul a mobilinternet

Magasabb sebességre kapcsolta a mobilinternetet a Vodafone: hazánkban először 21 megabites letöltési sebességet tesztelnek a cég hálózatában. Ezzel a sebességgel egy kétórás filmet tíz perc alatt tölthet le az előfizető. Beck György vezérigazgató elmondta: a mobilinternet jelenlegi gyors terjedésének fő gátja, hogy a szolgáltatók törvényi szabályozás miatt nem használhatják mobilinternetre a 900 megahertzes frekvenciát, holott azon harmadannyi bázisállomás építésével biztosítható azonos lefedettség.

Nagy reményeket fűznek az összekapcsolódáshoz
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.