Kiverte a biztosítékot a Datész megsegítése

Nem váltott ki osztatlan örömöt a kilenc megyei tészt tömörítő cég, a Datész Zrt. állami forráshoz jutása. A régió termelői zúgolódnak, s még azt sem zárják ki, hogy Brüsszelhez fordulnak.

Kiverte a biztosítékot néhány zöldség- és gyümölcstermelő társaságnál, valamint élelmiszer-feldolgozónál a Datész Zrt. - uniós forrásokkal együtt összesen 1,6 milliárd forintos - megsegítése - értesült minisztériumi forrásokból a Népszabadság. A kilenc, zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozó tészt (termelői értékesítő szervezet) tömörítő cég szeptember végén jutott hozzá a számára életmentő forrás első részéhez. Egyes vélemények szerint e nélkül megszűnt volna a Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyei tészeket összefogó szervezet gazdasági tevékenysége, miután már a tagjainak, azaz a termelőknek sem tudtak fizetni.

Az elmúlt hónap végén igencsak illusztris körben bejelentett támogatás (a Mórahalmon tartott sajtótájékoztatón jelen volt Gráf József, az agrártárca vezetője, valamint a település fideszes polgármestere, Nógrádi Zoltán, aki egyben országgyűlési képviselő) azonban, úgy tűnik, csak a Datész tagjai - köztük az ország első elismert, "bezzeg" értékesítő szervezete, a móra-kerti - körében aratott osztatlan örömöt. Akadtak olyanok, akik annyira nehezményezték a Datész megsegítését, hogy nemtetszésüket, kifogásaikat levélben közölték a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériummal (NFGM), valamint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal (FVM). Ám akad olyan társulás is, amely ennyivel nem éri be: ők Brüsszel elé vinnék a támogatás ügyét, miután megkérdőjelezik, hogy az állami beavatkozás összeegyeztethető az Európai Unió piacszabályozásával. Könnyen megtörténhet azonban, hogy a "fenyegetőzésnek" végül nem lesz folytatása, mert - mind mondják - uniós pályázataik sikere miatt aggódnak. Éppen ezért a történetről is csak név nélkül nyilatkoztak.

Nógrádi Zoltán szerint a kifogások nem megalapozottak. A Datész nem részesül kivételezésben, sőt, a társaság kizárólag Brüsszel által már elfogadott hiteleket kap. Továbbá a tőkéjét is megemeli a Regionális Fejlesztési Holding 135 millió forinttal, amit - miután a Datész 75 százalékos tulajdonosává válik - megfejel még egy 465 millió forintos tagi kölcsönnel is. Ezen túl a vállalat a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) 435 millió forintos hitelt is felvesz, igaz, erről - szeptember óta - nem hallani új információt. Az MFB-nél lapunknak úgy nyilatkoztak, a Datész kölcsönigényéről a napokban döntenek, de a hitelt biztosan piaci alapon nyújtják, és nem a válság miatt nehéz helyzetbe kerül "alapból".

Nógrádi Zoltán hozzátette: a Pénzügyminisztérium is vizsgálta a forrásokat és abban nem talált kivetnivalót. Az FVM-ben lapunkat úgy tájékoztatták, hogy az említetteken kívül európai uniós forrásokra pályázhat még a Datész, s ha azokat elnyeri, csak akkor áll össze az 1,6 milliárd forintos "csomag".

A zúgolódó termelőknek és társaságoknak azonban nem csak az uniós normáknak való megfeleléssel akad gondjuk. Véleményük szerint az állami forrásjuttatás hátrányos helyzetbe hozza az egyébként külső szubvenciók nélkül működő, nyereséges, így önerőből is életképes zöldségtermelő vállalkozásokat. Most ugyanis a Datésznek lehetősége nyílik arra, hogy piaci ár alatt értékesítse terményeit. Mivel pedig a Datész meghatározó szereplője a hazai zöldség- és gyümölcsellátásnak (a legnagyobb termelőket tömöríti), a beavatkozás nyertesei a multinacionális kereskedelmi láncok lehetnek, mert módjukban áll majd ismét leszorítani az árat a piacon.

A panaszosok sorában akadtunk olyan élelmiszer-feldolgozóra is, amelynek képviselője vitatkozik azzal az állítással, hogy a mentőöv nélkül több ezer kistermelő egzisztenciája kerülne veszélybe. Ha a Datész bedőlne, a piacképes termékeket szállítók csatlakozhatnának egyéb, a régióban található tészeken kívüli, nyereségesen és gazdaságosan működő értékesítési csatornákhoz - állítja. Úgy látja továbbá, hogy a szövetkezetek (így a közel kétmilliárd forintos tartozást fölhalmozó Mórakert) nem a válság miatt került nehéz helyzetbe. Ahogy a támogatást bejelentő sajtótájékoztatón is elhangzott, kockázati tényezőt jelentett, hogy a tész tagjai nem specializálódtak és gyakorlatilag minden termék értékesítésével foglalkoztak. Így egyszerűen előnytelen pozícióban voltak a piacon. Ha ezen nem változtatnak, akkor a mostani állami forrás is csak feneketlen kútba öntött pénz lesz - mondta. A lépéssel csak a nem piacképes termelési rendszereket konzerválják - tette hozzá.

Nem mellékesen a mentőövnek éppen az a feltétele, hogy a Datész olyan üzleti tervet készítsen, amely révén a szövetkezetek öt év alatt 11 százalékos hozammal képesek visszafizetni a tőkét (vagyis kivásárolni a Regionális Fejlesztési Holdingot), és 15 éves futamidővel az MFB-től kapott forgóeszközhitelt. A szeptember végi sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a pénzből a felhalmozott tartozást egyébként alig lehet csökkenteni, ezt működésre kell fordítani, ám később mindent kifizetnek a felhalmozott profitból.

Több jut a tészek kedvezményes hitelprogramjára

Hárommilliárd forinttal megemeli a kormány a zöldség-gyümölcs ágazat termelői szervezetei támogatására tavaly év végén elindított kedvezményes forgóeszköz-hitelprogram keretét - jelentették be a kormányszóvivő még a múlt héten. A tész-ek számára - amelyek feladata egyebek között a tagok által előállított termékek felvásárlása és értékesítése - tavaly év végén az okozta a legnagyobb problémát, hogy nehezebben és drágábban jutottak hitelekhez. A lapunknak nyilatkozó és a Datész megsegítését kifogásoló termelők szerint ezzel a megoldással nincs semmi baj. Ha hitelt kapnak, azt bizony vissza is kell fizetni, ahogy mondják az nem ajándék. Hozzáteszik, bíznak abban, hogy a kölcsönöket a tészek valóban képesek lesznek törleszteni. (Hírösszefoglalónk)

A Datész Zrt. tagjai

Mórakert Tész

Homoki Rózsa Burgonya Tész

Magyar Termés Tész

Zsengekert Tész

Röszkert Tész

Kunkert Tész

Gyulakert Tész

Grand-Coop Tész

Kunsági Értékesítő Szövetkezet

Forrás: Népszabadság-gyűjtés

Több mint másfél milliárd forintból erősítik meg dél-alföldi céget
alma
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.