Most félmilliárdos csalással gyanúsítják az Ybl Bank csődjének fő felelősét

Mintegy 600 millió forint kárt okozott pénzügyi vállalkozásoknak O. Nagy Imre exbankelnök, akit az Ybl Bank csődjéért egykor három és fél év börtönre ítéltek.

Vádemelési javaslattal zárja le a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) gazdaságvédelmi főosztálya az O. Nagy Imre és társai ellen 2007 októberében két bank és egy faktoráló cég feljelentése nyomán indított nyomozást. A gyanú szerint számos fantomcég felhasználásával 600 millió forint kárt okoztak a feljelentőknek. (A faktorálás lényegében követelések értékesítése.)

O. Nagy és társai két fantomcég közbeiktatásával brazil faajtókat és parkettát hoztak az országba, eladták azokat több, szintén O. Nagy érdekeltségébe tartozó cégnek. Az szerződésekkel és számlákkal később jelentkeztek egy faktoráló vállalkozásnál, s a számlák értékének 80 százalékát eladták. Miután a a cég fizetett, a pénzt a kft.-k számlájáról az interneten keresztül más (szintén O. Nagy-féle) kft.-k számlájára utalták, majd ATM-eken keresztül a teljes összeget felvették. Tették mindezt azért, mert - az NNI szerint - a brazil ajtókra és parkettára itthon nem volt fizetőképes kereslet. Túl drágán kínálták, ráadásul a tengeri úton a fa egy része tönkrement, mire az áru Magyarországra ért, eredeti árának csak töredékét érte.

O. Nagy 140 millió forinttal károsított meg egy bankot. Az egyik érdekeltségébe tartozó kft. nevében, likviditási problémáinak elhárítására 140 milliós hitelt kért és kapott. Az adott kft. az előző évben mintegy kétmilliárd forint forgalmat bonyolított - papiron. Valójában, ezt már az NNI gazdaságvédelmi főosztálya derítette ki, különböző - megint csak O. Nagy érdekeltségébe tartozó - cégek tízmillió forintot utaltak át a cég számlájára, amit később készpénzben felvettek, majd egy másik cég számlájára befizették, s az újra átutalta a később hitelért folyamodó cég számlájára.

A látszólag kétmilliárdos forgalom tehát szemfényvesztés volt, tízmillió forintot "pörgettek át" pár tucatszor a cég számláján néhány O. Nagyhoz közeli vállalkozás segítségével, ezzel keltették a nagy forgalmú, hitelképes cég látszatát. A bank pedig fizetett, s O. Nagy a "likviditási gondok rendezésére" kapott 140 milliós hitelből vette meg a brazil ajtókat és a parkettát.

Adósságait rendezendő O. Nagy egy újabb, ez alkalommal 400 milliós forgóeszközhitelt vett fel egy (másik) banktól. Az eladhatalan ajtók és parketták egy újabb, 120 millió forintos hitel fedezeteként közraktárba kerültek. A már említett másik banktól kapott 400 milliós hitelből (a pénzt hamis számlák és szerződések felhasználásával hívták le) kifizették a 120 milliós kölcsönt, és a faanyagot rögtön el is szállították a raktárból. A nyomozás során nem sikerült az áru nyomára bukkanni.

Az NNI munkatársai 2007. október 25-én házkutatást tartottak O. Nagy zuglói otthonában. A férfi hányingerre hivatkozva kérte, hadd mehessen ki a levegőre. Akkor még nem volt őrizetben, egy rendőr kíséretében, de bilincs nélkül lépett ki a kertbe, ahonnan kirohant az utcára, autójába ült és elhajtott. Közben összetört két rendőrautót, elsodorta az őt feltartóztatni próbáló nyomozót, majd - már kissé távolabb - még egy autót összetört. Akkor fogták el.

O. Nagy Imre neve 1992-ben került először a lapok címoldalára. A bíróság három és fél évre ítélte, mert 1992. április 7. és június 23. között a banki tevékenységre vonatkozó előírások semmibevételével több milliárd forint hitelt helyezett ki a tulajdonosok és a menedzsment érdekeltségébe tartozó Hepta-csoport cégeihez a betétesek pénzéből. A vállalkozások azonban nem tudták visszafizetni a kölcsönt, a bank ezért elveszítette a tőkéjét - csődbe ment. O. Nagy a jogerős ítélet kihirdetése után eltűnt, 2000-ben Bécsben fogták el.

A Nemzeti Nyomozó Iroda most csalással, pénzmosással, okirat-hamisítással gyanúsítja, s a 2007. októberi menekülésekor elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt is eljárást indított ellene.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.