Az MSZP legyőzte a kormányt távhőügyben

Mégis a "szuper-kedvezményes" ötszázalékos áfakulcsba tartozik majd a távhőszolgáltatás, erről állapodott meg a kormánypárt és a miniszterelnök tegnap. A csomag kidolgozója, Szanyi Tibor közben "feljelentette" az energiaügyekért is felelős Hónig Pétert.

Jövő év elejétől a mostani tizennyolc százalékos áfakörből az ötszázalékosba kerül a távhőszolgáltatás - jelentette be Bajnai Gordon miniszterelnök tegnap, miután tárgyalt az MSZP parlamenti képviselőcsoportjával. A lépés eredményeként - minden mást változatlannak feltételezve - tizenegy százalékkal lehet olcsóbb jövőre a távfűtés hatszáznegyvenezer háztartásban. A megállapodásig hosszú út vezetett, Oszkó Péter pénzügyminiszter korábban a kórházaknak átcsoportosítandó összeg kapcsán úgy nyilatkozott: veszélybe került a távhő szuperkedvezménye. A tárcavezető később pontosított, mondván, van megoldás, de annak érdekében a szokásosnál nagyobb költségvetési fegyelemre van szükség. A kormányfő tegnap jelezte is, hogy a távhőáfa-csökkentés miatti bevételkiesés a jövő évi büdzsé tartalékait csökkenti, ez mintegy húszmilliárd forintot tehet ki.

Bajnai a frakcióülés után közölte: "a gyermekétkeztetés, az egészségügy, az egyházi finanszírozás, a fogyatékosszervezetek támogatása területén született megállapodásokkal, valamint a távhőáfa csökkentésével a kormány elment a falig, a jövő évi büdzsében ennyi tartalék volt". Kérdés, hogy amennyiben a közösségi közlekedés tervezett reformja, pontosabban a rendszerből való forráskivonás terve "nem megy át", úgy miből finanszírozza majd a kormány például a MÁV fennmaradó, sokmilliárdos költségeit.

A távhőcsomagot a szocialisták Szanyi Tibor nevéhez kötik, aki információink szerint a napokban levélben "jelentette fel" Hónig Péter minisztert a kancelláriánál és a frakcióvezetőnél. A lapunk birtokába került levélben Szanyi többek között azt kifogásolja, hogy a korábbi konzultációk ellenére a szakminiszter "nincs kellő meggyőződéssel a megújuló energiák fontosságáról". A képviselő ugyanis azt kívánta elérni, hogy a megújuló energiák is a szuperkedvezményes áfakulcsba tartozzanak. Ezt tegnap sikerült is elfogadtatnia. A képviselőnek azonban ez nem volt elég: azt kifogásolta, hogy "egy éve megy a kormányzati packázás" a hőszivattyús áramtarifa bevezetése ügyében, ezért Molnár Csaba kancelláriaminiszter "hathatós intézkedéseit" kérte a kérdésben. Szanyi a levél létét nem cáfolta megkeresésünkre, annak tartalmáról azonban nem kívánt nyilatkozni, mondván, az a kormányzó párt belügye.

Az áram végfelhasználói árának változtatásáról várhatóan a héten dönt a Magyar Energia Hivatal (MEH), de a döntés csak a lakosságot, a kisfogyasztókat és a közintézményeket ellátó egyetemes szolgáltatói kört érinti - közölte Matos Zoltán. A MEH elnöke sem az árváltozás mértékét, sem irányát nem kívánta közölni. Csak annyit mondott, hogy mind a négy egyetemes szolgáltató adott be kérelmet, hogy novembertől változtathasson a végfelhasználói áron.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.