Oszkói szigor Sukoró-ügyben

Információnk szerint lezárult, és nem talált szabálytalanságot az a vizsgálat, melyet a nemzeti vagyonkezelőnél folytatott a pénzügyi tárca a sukorói telekcsere miatt. A Magosz vezetőjével, Budai Gyulával egyeztető Oszkó Péter mindenesetre szigort ígért az ügyben.

- Kellő szigorral kezeljük a sukorói ügyet - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter, miután találkozott Budai Gyulával. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója olyan dokumentumokat mutatott be, melyek álláspontja szerint bizonyítják, milyen szabálytalanságokat követtek el a telekcserével kapcsolatban. Oszkó felhívta azonban a figyelmet: ő nem bonthatja fel az - állam nevében eljáró - MNV Zrt. és a Joav Blum között létrejött szerződést, mivel a pénzügyi tárca ennek az ügyletnek nem jogalanya. Ám végső esetben, ha nem sikerül rendezni a kételyeket, utasíthatja a vagyonkezelő vezérigazgatóját, hogy ezt tegye meg - tette hozzá.

Budai és Oszkó az egyeztetés után

A tárcavezető kiemelte: egy ilyen lépés előtt azonban azt is meg kell vizsgálni, hogy a szerződés felmondása milyen kockázatokkal jár, s milyen terheket ró az adófizetőkre. (Oszkó ezzel vélhetően arra utalt, hogy a szerződés egyoldalú felmondása esetén Blum kártérítési igénnyel léphetne fel az állammal szemben.) Ugyanerről Budai úgy vélekedett: szerintük jogilag egyértelmű a helyzet, fel lehet mondani a szerződést, méghozzá hátrányos következmények nélkül. Arról nem esett szó, hogy esetleg kérnék a bíróságtól: semmisítse meg a szerződést, ám a miniszter annyit elárult, ma újabb lépések várhatók az ügyben.

Információink szerint a következő lépés, hogy további tárgyalásokra utasítják az üzletet korábban megkötő vagyonkezelőt. A labda tehát újra az MNV-nél pattog: feladatul kapják, hogy állapodjanak meg a befektetőkkel a jogi visszásságok tisztázásáról. (Esetleg arról, hogy Blumék fizessenek több pénzt a sukorói földekért.)

A miniszter arra ugyan nem tért ki, hogy erre mennyi időt kap a társaság, de lapunk információja szerint egybeeshet azzal a dátummal, amikor a kaszinó koncessziós szerződését alá kell írni, ami a jövő hét közepe. Újságírói kérdésre egyébként Oszkó megerősítette korábbi értesülésünket, miszerint már találkozott Blummal (mint mondta, többször is), de nem találtak olyan megoldást, amely mindkét fél számára megfelelő.

Lapunk kérdésére, miszerint Budai elfogadhatónak tartaná-e, ha az izraeli befektető kifizetné azt az értékkülönbözetet, amelyet az ügyészség szakértője megállapított (mintegy 600 millió forint), a Magosz főtitkára egyértelmű nemmel válaszolt. Álláspontja szerint a bűncselekmény, amelyben a Központi Nyomozó Főügyészség is nyomoz (igaz, még nem gyanúsítottak meg senkit), akkor is megtörtént, legfeljebb az államot ért kár térülhetne meg így.

A pénzügyminiszter ehhez hozzátette: a 600 milliós összeget a tárca "csak egy álláspontnak" tartja, ugyanakkor, ha tényleg ekkora a telkek közötti értékkülönbség, akkor a csereszerződés jogszerűen nem jöhetett volna létre, hiszen arról törvény rendelkezik, hogy ilyen esetekben a földcsere nem opció, csak a nyilvános értékesítés.

Lapunk információi szerint lezárult az MNV-nél kezdeményezett pénzügyminisztériumi vizsgálat, amely nem állapított meg szabálytalanságokat. A vizsgálatot részleteiben egyelőre nem ismerjük, de úgy tudjuk, a telekértékeket is helybenhagyták, s az anyagról már tárgyalt is a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács, amely elfogadta a főbb megállapításokat. A határozatot megküldték a PM-nek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.