Méltányossági bírságról jön 160 ezer levél az APEH-től

Sűrűn jár a postás manapság a cégekhez az APEH küldeményeivel. Több mint 160 ezer társas vállalkozás a határidő lejárta után három hónappal sem intézkedett a tevékenységi kör átsorolásáról, ami pedig egy uniós előírás miatt kötelező.

A határidők többszöri csúsztatása ellenére sem sikerült tudatosítani a vállalkozások vezetőiben, hogy rendezniük kell a cég tevékenységi besorolását. A KSH által nyilvántartott társas vállalkozások durván harmada maradt adós az átsorolással az adóhatóság augusztus végi kimutatása szerint. Azok számíthatnak adóhatósági határozatra, amelyeknek fő- vagy egyéb tevékenységeik között van még 2003-as vagy annál korábbi tevékenység. E cégek 500 ezer forint mulasztási bírságot kockáztatnak.

Az Európai Parlament és Tanács rendelete 2008-tól megváltoztatta a TEÁOR-t, illetve a szakmakódstruktúrát. A változásokat az adminisztratív nyilvántartásokon is át kellett vezetni. Az egyértelmű esetekben a Cégbíróság és az APEH automatikusan elvégezte az átsorolásokat, több tevékenységnél azonban gondot jelentett, hogy a régi besorolást nem lehetett egy az egyben megfeleltetni az újnak.

Például akkor, ha a korábban egy egységként feltüntetett tevékenységet az új rendszerben több részre bontották fel. Ezekben az esetekben a hatóságok nem vállalkozhattak arra, hogy a cég helyett válasszanak tevékenységet - ezt a feladatot a társaságoknak kellett elvégezniük.

Annak külön története van, ahogy erre a bejelentésre próbálták rávenni a cégeket: kezdetben az verte ki a biztosítékot, hogy a társaságoknak közzétételi díjat kell fizetniük (hiszen a változást át kell vezetni a cégnyilvántartáson, vagyis meg kell jelentetni a Cégközlönyben). Majd az aktuális határidők közelsége miatt morgott a cégvilág, mondván, nem kaptak elég időt a felkészülésre.

Rossz híreket hoz a postás

A kormány végül beadta a derekát, így a vállalkozásoknak nem kerül pénzébe a változás bejelentése, s a munka egy részét is a hatóságok végezték el. A cégvezetőknek mindössze annyi teendőjük maradt, hogy 2009-ben az első adómegállapítási időszakról szóló bevallásokkal együtt elektronikusan vagy papír alapon postázzák az átsorolásról szóló bejelentéseket - kinek mikor volt esedékes.

Sokan mégsem tették meg, pedig az APEH először februárban, majd júliusban is értesítéseket küldött ki, amelyben e kötelezettségre hívta fel a figyelmet. A második alkalommal már túl voltunk a határidőn: a május végén esedékes társaságiadó-bevallás volt az utolsó, amihez kapcsolni lehetett a bejelentést.

Azonban ez a figyelmeztetés is pusztába kiáltott szónak bizonyult: a múlt hónap végéig 160 237 társas vállalkozás és 115 559 magánszemély (akik közül az egyéni vállalkozók inkább betartották a jogszabályt, mint az adószámos magánszemélyek) nem jelentette még a változásokat. Az adóhatóság türelme pedig véges, ezért az utóbbi időben elkezdte postázni a mulasztási bírságról szóló határozatokat.

Egyelőre nem fog vastagon az adóhivatal munkatársainak ceruzája: bár a hatályos jogszabályok szerint a magánszemélyek 200 ezer, más adózók pedig 500 ezer forint bírsággal is sújthatók lennének, úgy tudjuk, a vállalkozásokra jellemzően 15 és 50 ezer forint közötti összegről szóló bírságot ró ki az APEH.

Mint az egyik, lapunkhoz eljuttatott határozat indoklásában szerepel, az adóhatóság enyhítő körülményként vette figyelembe a bejelentendő adat speciális jellegét, újszerűségét. A megértés eddig tart, a következő mondatban már arra figyelmeztetik a vállalkozás tulajdonosát, hogy amennyiben a határozatban foglalt határidőre sem tesz eleget kötelezettségének, a kiszabott mulasztási bírság kétszeresét állapítják meg. Arról nem tudott az adóhatóság információval szolgálni, hogy eddig mennyi határozatot küldtek ki.

Adószakértők úgy látják, a renitens cégeknél nem szándékosságról van szó, egyszerűen figyelmen kívül hagyták, hogy nemcsak a fő tevékenység, hanem a többi, automatikusan be nem sorolható tevékenység átsorolását is be kellett jelenteni. Úgy tűnik tehát, hogy a TEÁOR-besorolás évekre elnyúló rendezése visszaütött: a határidő többszöri kitolása, a feltételek módosítása "elaltatta" a társaságokat, amelyek megfeledkeztek a kötelezettségükről.

Nem minden határozat címzettjének kell a bírságot befizetnie - hívja fel a figyelmet az APEH. Amennyiben az adózók a fellebbezési határidő lejártáig igazolják, hogy kötelezettségüket a határozat kiadását megelőzően teljesítették, az adóhatóság visszavonja a határozatot.

A cégeknek a TEÁOR, azaz a gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszere 2003-as és 2008-as verziója között kell összhangot teremteniük. Korábban a rizs- és a dohánytermesztést nem különítette el a besorolás, a gazdálkodóknak elég volt feltüntetniük a "gabonafélék, egyéb, máshova nem sorolt növény termelése" kódját. Az új rendszer ezekre külön kódokat vezet be.

Akik nem jelentettek
(2009. augusztus végi adatok, darab)
Forrás: APEH

Társas vállalkozások

- cégbejegyzésre kötelezettek 138 379
- cégbejegyzésre nem kötelezettek 21 858
Összesen 160 237

Magánszemélyek

- okmányirodai regisztrációval rendelkező egyéni vállalkozók 38 688
- okmányirodai regisztráció nélküli egyéni vállalkozók 247
- adószámos magánszemélyek 86 624
Összesen 115 559

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.