Padlón a búza ára

Nincs kereslet a magyar búzára, az árak pedig emiatt mintegy 20-25 százalékkal maradnak el a tavalyi azonos időszakétól - mondta az MTI-nek Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. A búzát csak a malmok veszik napi szükségleteik kielégítésére, készleteik feltöltésére azonban általában nincs pénzük - tette hozzá Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára.

Külföldön sincs igény a magyar búzára, mind a vevők, mind az eladók kivárnak. Kereslet híján pedig a tőzsdei jegyzések is folyamatosan csökkennek. A búza tonnájáért a Budapesti Értéktőzsdén most 28-29 ezer forintot kell fizetni, míg egy éve 38-40 ezer forint volt az ár tonnánként. A fekete-tengeri kikötői ár 31 ezer forint körül alakul, ám ebben már benne van a szállítási költség is, amely tonnánként 7-8 ezer forint, vagyis a termelő tonnánként mindössze 20-22 ezer forinthoz jut.

Korábban Pótsa Zsófia már utalt arra is, hogy a gazdálkodók pedig azért várnak ki és tartják a magtárakban az árut, mivel a 30 ezer forintos tonnánkénti ár a jó minőségű búza előállítási költségét sem fedezi. Emellett a tavalyról maradt, úgynevezett átmenő készlet is jelentős, 800 ezer és egymillió tonna között van.

Az őszi búzából az idén 1,138 millió hektárról 4,31 millió tonnát takarítottak be Magyarországon, a hektáronkénti termésátlag pedig elérte a 3,82 tonnát. Ez mintegy 20-25 százalékkal kevesebb a tavalyi termésnél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.