Újabb furcsa BKV-igazolás az MVM-től

Szentgyörgyi Zsolt, aki az év elején mintegy 45 millió forintnyi juttatással távozott az állami Magyar Villamos Művektől (MVM), jelenleg az egykori főnöke, Kocsis István irányította BKV-nál dolgozik főmunkatársként.

Szentgyörgyi Zsolt ez év elején közös megegyezéssel távozott az MVMI Informatika Zrt. vezérigazgatói posztjáról, amit a cég 2005-ös megalapítása óta ő töltött be. Meg nem erősített értesülésünk szerint az állami vállalatcsoporttól végkielégítés, felmentési bér és szabadságmegváltás címén közel 50 millió forintot kapott. Az informatikai szakember MVM-en belüli karrierje igencsak összefonódik Kocsis István tavaly menesztett MVM-vezérigazgató pályájával, aki azóta - viharos botrányoktól övezve - a fővárosi önkormányzathoz tartozó BKV-t vezeti.

Amikor Kocsis István éppen az állami Magyar Villamos Művekhez (MVM) tartozó Paksi Atomerőmű vezérigazgatója volt, Szentgyörgyi Zsolt a cég számítóközpontját irányította főosztályvezetőként - tudtuk meg az MVM-nél, ahol a távozásakor kapott összeget nem kívánták kommentálni. Miután az erőműnél bekövetkezett balesetet követően Kocsist a Paksi Atomerőmű anyacégének élére nevezték ki, Szentgyörgyi Zsolt követte őt: belőle ugyanis 2005- 2006-ban az MVM informatikai főmérnöke lett úgy, hogy közben értesülésünk szerint megtartotta paksi állását is. Utóbbi posztról akkor távozott, amikor a 2005 végén alakult MVMI vezérigazgatója lett, az MVM-nél betöltött tisztsége pedig egy 2006-os, általános szervezeti átalakítással szűnt meg. Az MVMI élén információnk szerint többek között az állami áramcég informatikai beszerzéseiért felelt. Az informatikus 2003 és 2008 között a Budapesti Erőmű igazgatósági tagja is volt, miközben az MVM-nek nincs tulajdonrésze a francia hátterű áramtermelőben.

Kocsis Istvánt tavaly tavasszal máig tisztázatlan körülmények között küldte el az MVM éléről az akkori kormányfő. Ezután még több hétig maradhatott posztján, amely időszakra az azóta lezajlott belső vizsgálatok gyanúi szerint számos vitatott pénzátutalás esik.

Szentgyörgyi tehát már az új MVM-vezetés idején távozott. Ezután - számos kollégájához, például Molnár József egykori MVM-vezérhelyetteshez hasonlóan - Kocsis új munkahelyénél, a BKV-nál tűnt fel. Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV kommunikációs igazgatója - aki korábban ezt a posztot az atomerőműnél töltötte be - közölte: Szentgyörgyi Zsolt jelenleg az értékesítési főosztály törzsében számítástechnikai főmunkatárs. Feladatköre a mobiljegyprojekt informatikai támogatásához és egyéb értékesítési témákhoz kapcsolódik. Arról, hogy a BKV-nál Szentgyörgyit többen vezérigazgatói tanácsadóként ismerik, az igazgató úgy vélekedett, jelenleg az érintett ilyen posztot nem tölt be. Béréről, prémiumairól, lehetséges végkielégítéséről az érintett személyiségi jogaira tekintettel nem kívánt nyilatkozni. Szakértők úgy vélik, általánosságban a cégnél egy főmunkatárs esetében nehezen elképzelhető kiemelt javadalmazás. A szabadságát töltő Szentgyörgyit nem tudtuk elérni.

Emlékezetes, a BKV-nál sorra kerülnek elő több tízmilliós végkielégítések, illetve offshore cégeknek kifizetett homályos kifizetések. Ilyen volt például a posztjáról távozó Molnár László vagy Szalainé Szilágyi Eleonóra, a közlekedési cég volt humánpolitikai igazgatójának esete. Kocsis István - aki a hírek szerint a magyar politikai jobb- és baloldallal továbbra is jó kapcsolatokat ápol - mind a BKV-s ügyek, mind az MVM-et több tízmilliárdos kárral fenyegető botrányok kapcsán mindennemű felelősséget elhárított magáról.

Volt munkahelyén, az MVM-nél lapunknak leszögezték: náluk egyik munkavállalói szerződés sem tartalmaz olyan kitételt, hogy a távozás utáni titoktartásért külön fizetnének.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.