Ingatlanpiac: ősszel jön el az igazság pillanata

Egyelőre nem omlott össze az új lakások piaca, de a közelgő tragédiát előre sejteti, hogy az idén alig-alig indultak új beruházások. A szocpol eltörlése és az áfaemelés előtti napokban pörgött a piac, ebben a hónapban viszont már általános a pangás.

Az önerő nélküli lakásvásárlók már eltűntek a színről, és az utolsó szocpolos napok sem hozták a támogatásra szoruló vevők rohamát, az akkor szerződők nagyjából egyötödét adták, akik valóban lakhatási célú vásárláshoz vették igénybe az állami támogatást. Az ingatlanforgalmazók szerint a befektetési szándékkal lakást keresők többsége csalatkozott, amikor kiderült, hogy elképzeléseik túlszárnyalják az állami támogatás kereteit, vagyis nem felelnek meg a feltételeknek a lakás mérete és ára miatt.

Különös helyzet alakult ki mostanra - mondja Murányi Ákos, a Duna House ingatlanforgalmazó hálózat vezető elemzője -, mert az új helyzetben a nagy alapterületű, két és fél-három szobás lakások iránti kereslet nőtt meg, és keresetté váltak az egy-két éve épült házakban eladásra kínált újszerű, de az újaknál olcsóbb ingatlanok. A második negyedév felfokozott vásárlói érdeklődése nyomán kiderült, hogy sokan nincsenek tisztában az új építésű lakások aktuális árával - tapasztalta Mészáros Enikő, a Palace Ingatlan Csoport ügyfélkapcsolati menedzsere. A budapesti piacon átlagossá vált 400 ezer forintos négyzetméterár helyett az érdeklődők 250 ezer forintos árfolyamot reméltek. Az irreális elképzelésekkel jelentkezőkből persze nem lett vásárló, miként nehéz helyzetbe kerültek a listaárhoz mereven ragaszkodó beruházók is. A Palace hálózatából kapott viszszajelzések szerint egyértelmű, hogy a vevőket ma már komoly kedvezményekkel, ingyenes tárolóval, garázzsal, konyhabútorral, sőt néhol akár 10 százalékos árengedménnyel kell megfogni. Egyes fejlesztők hajlandóak erre, elsősorban azok, akik nem akarnak vagy nem tudnak sokáig várni a pénzükre. A 2009-es év új lakás értékesítési szempontból tetszhalott első két hónapja után a gazdasági változások miatti hirtelen keresletnövekedés kiemelkedő vásárlási és eladási lehetőségeket teremtett, noha a szocpol megszüntetése kevésbé volt hatással a keresletre, mint az áfaemelés és az ennek köszönhető fejlesztői akciók. Az új lakás vásárlásának állami támogatása jelenleg kimerül az illetékkedvezményben, ami viszont esetenként akár milliós megtakarítást jelent.

Hamarosan elfogynak az új lakások, miközben gyakorlatilag leállnak a fejlesztések. Akinek telke van, egyelőre kivár, mostanában csak azok kezdtek építkezni, akik már kényszerpályán mozognak, vagyis a válság előtt már belevágtak az adott projektbe. A kiárusítás és az előre hozott szocpolos és régi áfás vásárlások nyomán kis alapterületű, azaz olcsón megvehető garzonokat már csak nagyon keresve találni, a nagy alapterületű, új építésű lakásokra viszont komoly engedményt lehet kialkudni. Kühne Kata, az Otthon Centrum Franchising Kft. ügyvezető igazgatója szerint a remek forgalommal zárult második negyedév dacára az idén összességében felére zsugorodhat Budapesten és a nagyvárosokban az új lakások piaca, és körülbelül egyharmados visszaesést várnak a használtak terén is. Egyelőre a piaci szereplők egyike sem mer és nem is tud jóslatokba bocsátkozni a jövőt illetően, bár valamennyien úgy vélik, hogy október környékén remeg meg alapjaiban az újlakás-piac, és a várható földindulás nagyságát, nem tudni, megfékezi-e bármilyen mértékben is az akkorra ígért új támogatási rendszer. Ezt illetően többekben komoly kételyek vannak, mivel a beharangozott állami segítség keretei karcsúak, abból tömeges vételek finanszírozására biztosan nem futja.

A lakáspiaci bizonytalanságok egyelőre nem okoztak általános áresést a használt ingatlanoknál, bár a kép nagyon vegyes. Egyes helyeken az árak a régiek, de vannak területek és kerületek, ahol gyakorlatilag megállt az élet. Az Otthon Centrum szakemberének tájékoztatása szerint a panelpiac befagyott Kőbányán, Csepelen, Kispesten, a XV. és a XI. kerületben, ahol elmaradt a panelfelújítás. Némileg megélénkülő kereslet várható most, a felvételi ponthatárok közzététele után a fővárosban, ahol a vidéki szülők jellemzően albérlet helyett saját lakást keresnek gyerekeiknek a Műegyetem és a Közgáz környékén. A korábbi helyzethez képest várható, hogy a nyári változások miatt a diákoknak szánt lakásokra nem az új építésű házakban lesz vevő.

Várakozó állásponton
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.