Az MSZP-n múlik Tátrai sorsa

Az MSZP-frakció véleményének ismerete nélkül nem dönt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezérigazgatójának sorsáról Bajnai Gordon miniszterelnök - tudta meg a Népszabadság. Több forrásból is úgy értesültünk, hogy a kormányfő ma és holnap egyeztet a szocialisták frakciójával, illetve a pártvezetéssel. Tátrai Miklós támogatottsága az MSZP-n belül "legalábbis kérdőjeles", több erőcsoport a maradása mellett érvel, míg néhány érdekcsoport a távozását szorgalmazza.

Tátrai Miklós hétfőn Oszkó Péter pénzügyminiszternél vizitelt, majd tegnap a kormányfő is fogadta. Úgy tudjuk, a pénzügyi tárca vezetője világossá tette, hogy ha rajta múlik, Tátrainak távoznia kell. Indoklásként az együttműködés hiányát említette. A távozás ideje azonban kétséges. Nemcsak a szocialisták miatt, hanem mert nincs még jelölt Tátrai helyére - az átmeneti időben pedig akadozhat a vagyonkezelő működése, ami az állam bevételeit is apasztja.

Tátrai Miklós

A vagyonkezelő szóba került a tegnapi kormányszóvivői tájékoztatón is. - A Pénzügyminisztérium vizsgálja, hogy jól működik-e az MNV, kell-e változtatni a szervezet működésén - mondta az MTI szerint Szollár Domokos kormányszóvivő arra a kérdésre, hogy igazak-e a vagyonkezelő vezetőjének menesztéséről szóló sajtóinformációk. Szollár semmi különöset nem lát abban, ha egy pénzügyminiszter a hozzá tartozó intézményeket, szervezeteket időről időre áttekinti, megvizsgálja, hogy minden rendben működik-e. - Ez olyan, mint amikor az ember otthon a lakásában leveszi a könyveket a polcról, lefújja a port, aztán visszarakja, vagy valamit csinál vele - fogalmazott a kormányszóvivő, majd hozzátette: a pénzügyi tárca azt vizsgálja, hogy a MNV jól működik-e, kell-e valamit javítani, kell-e valamit változtatni rajta.

Bár hivatalos állásfoglalás a kormány részéről eddig nem született, de a távozás egyik lehetséges okának tartják, hogy Tátrai nem adott tájékoztatást a kormány számára az állami vezetők prémiumának felajánlásáról a krízisalap javára. Ez ügyben kérdezte tegnap Lendvai Ildikót a hirszerzo.hu. Az MSZP elnöke azon a véleményen volt, hogy "az állami vállalatok vezetőitől a pénzt egyszerűen be kell hajtani. Akitől meg nem sikerül, érezze úgy az állam, hogy neki viszont kötelessége megnézni, hogy az illető jó helyen ül-e. Ez ilyen egyszerű. Az állami vállalatok vezetőinek végig kell gondolniuk, hogy akinek - nyilván nem érdemtelenül - több jutott a közösből eddig, most a közös bajban adjon egy kicsit vissza belőle."

Két névről hallani, akik Tátrai helyébe léphetnek a vagyonkezelő élén. Kovácsné Egedi Éva jelenleg a Pénzügyminisztérium vagyongazdálkodási főosztály-vezetője. Bodnár Terézia pedig korábban az ingatlanvagyonért felelős vezérigazgató helyettese volt az MNV-nek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.