Jelentős jégkárok a villányi termésben

Mintegy 400 hektárt ért jégkár a Villányi Hegyközségben, de csak a szüret után derül ki, mekkora kiesést okozott a vihar a termésben. A minőség továbbra is nagyon jónak ígérkezik.

Az utóbbi napok jégveréssel kísért viharai a Villányi Hegyközség dűlőit sem kímélték. A károk felmérésével már végeztek, ezek szerint mintegy 400 hektáron 10-40 százalék közötti kár keletkezett - tájékoztatta a Népszabadságot Nagy Gergely, a borvidék hegyközségi tanácsának titkára. A bortermelést ért kár mértékét csak a szüret után lehet megállapítani, mert a jégveréssel sújtott helyeken eltérőek voltak a veszteségek. Ez attól függően változott, milyen a szőlőföldek tájolása.

Borospince Villányban - sok borásznak gondot jelent a hitelszűke
Borospince Villányban - sok borásznak gondot jelent a hitelszűke

A borvidék további mintegy 2200 hektárját elkerülték a viharok. - A jégverésből fakadó egyéb károkat - jellemzően betegségeket - a gyors növényvédelemnek köszönhetően sikerült megelőzniük a borászatoknak - tette hozzá Nagy Gergely. Ám ehhez az is kellett, hogy több helyen helikopterrel permetezzenek. A jég érte területeken az új hajtásokkal így is nagyon óvatosan kell majd bánni, különben nagyobb lesz a veszteség.

A szakember hozzátette: az idei termés minősége a történtek ellenére egészen jónak ígérkezik. Abban bíznak, hogy ezt a szüret után is kijelenthetik - ennek egyik feltétele, hogy ne érje további jelentős jégkár a borvidéket. - Ez az ítéletidő a szokásosnál korábban jött, az igazi "szezon" még sajnos hátravan - osztotta meg lapunkkal aggodalmát.

A jégverés csak Villány és Nagyharsány dűlőit érte, a másik kiemelkedő vörösbortermő vidék, Szekszárd területeiről már nem jelentettek károkat - mondta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára. Az ágazatnak enélkül is komoly problémákkal kell szembenéznie. A recesszió a borok forgalmát is csökkentette, az első fél évben várhatóan 15 százalékos visszaesést szenvednek el a borászok. Az egy főre jutó éves borfogyasztás - becslések szerint - 25-30 literre esett, szemben a korábbi évek 30-33 literjével.

Ez azonban csak az egyik gond - folytatta a főtitkár. A bankok nagyon óvatosak, ami rendkívüli módon megnehezíti a borászatok helyzetét. Az ágazat sok hitelt szív fel: szüretkor és az azt követő néhány hétben jelentkeznek a legnagyobb költségeik, erre pedig csak nagyon keveseknek van saját forrásuk.

Ebben a helyzetben a kormány által tervezett adóváltozások már nem is tűnnek akkora problémának - mondták a szakértők, bár hozzáteszik: az gondot jelent, hogy a nagy kereskedőcégek az áfaemelést a beszállítókra akarják hárítani. A forgalom azonban nem az adóváltozások miatt csökken majd. Azok, akik eddig is minőségi borokat fogyasztottak, alighanem ezt követően is áldoznak erre - utaltak arra, hogy a prémiumtermékek iránt várhatóan nem csökken a kereslet.

A jövedéki adó emelése a pezsgőgyártásra használt alapanyagok gyártóinak nem jó hír. A bor ugyan nullakulcsos, de a pezsgőre már rakódik adó. Emiatt különösen a boglári, etyeki és kunsági borvidékeken lehetnek felvásárlási problémák. Ha a külföldi, jellemzően olasz habzóboroknál számottevően drágábbak lesznek a magyar pezsgők, akkor rövid időn belül elfordulhatnak a vásárlók a hazai áruktól - ez pedig újabb termeléscsökkenést hozhat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.