Vizsgálat a pécsi buszeladás miatt

Felháborító és érthetetlen - e szavakkal minősítette Pécs két új vezetője azt a lépést, hogy a város tömegközlekedési cége az önkormányzat engedélye nélkül eladta valamennyi buszát, majd visszabérli azokat.

Vizsgálatot indít a pécsi önkormányzat annak megállapítására, hogy a város többségi tulajdonában lévő Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. jogosan adta-e el a járműveit. Ezt Páva Zsolt, Pécs májusban megválasztott fideszes polgármestere szerdán sajtótájékoztatón jelentette be.

A vizsgálandó ügy előzménye, hogy a baranyai megyeszékhely tavaly másfél milliárd forintért eladta a tulajdonában lévő PK Zrt. részvényeinek 49 százalékát a Mecsekbusz Kft.-nek. A rentábilis gazdálkodást és fejlesztéseket ígérő kisebbségi tulajdonos megkapta a PK irányítási jogát. Ezzel élve az új menedzsment eladta a Pécs helyi tömegközlekedéséért felelős cég valamennyi (összesen 150) buszát. A vevő, az e célra létrehozott vagyonkezelő cég, a Busrent Kft. nem készpénzt adott, hanem oly módon egyenlíti ki a vételárat, hogy tíz éven át ingyen adja bérbe a PK Zrt.-nek a tőle megvásárolt buszokat, s egyben szervizeli is azokat. Jahn Péter, a Mecsekbusz Kft. ügyvezetője szerint a buszeladás szabályos volt és pénzügyileg előnyös a PK számára. Ennél többet Jahn a következő héten nyilatkozik majd az ügyben.

Páva Zsolt a napokban értesült a buszok értékesítéséről, és érthetetlennek minősítette az üzletet. Nagy Csaba, Pécs múlt héten kinevezett fideszes alpolgármestere nyilatkozatában felháborítónak ítélte a PK Zrt. vezetőinek döntését. Nagy szerint a pécsi közgyűlés nem tudott a buszeladásról, s ez szabálytalan, mivel a PK vezetése a 100 millió forint feletti ügyekben csak az önkormányzat felhatalmazásával dönthet. Az alpolgármester úgy véli, meg kell vizsgálni, hogy a buszeladás Pécs és a pécsiek érdekeit szolgálja-e.

A városháza jogászai - mint azt Papp Judittól, Pécs főjegyzőjétől megtudtuk - azon az állásponton vannak, hogy mivel a közgyűlés nem adott engedélyt a milliárdos üzletre, a buszok eladásáról kötött szerződés semmis.

Páva Zsolt a fentiek kapcsán úgy fogalmazott: a várost korábban irányító - ám a többségüket a közgyűlésben az elmúlt hetekben elveszítő - szocialisták talán belátják végre, hogy az ilyen ügyek miatt elkerülhetetlen a város intézményrendszerének és cégeinek teljes körű átvilágítása.

Eladták Pécs Ikarus és Mercedes buszait
Eladták Pécs Ikarus és Mercedes buszait
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.