Szellő szárnyán kel életre a cipőipar

Hamarosan újra minőségi lábbelik készülhetnek Bonyhádon. A nemrégiben lenullázódott cipőipar romjaira települő gyár jövőjét egy magyar találmány hasznosítása alapozza meg.

Több mint tízmillió eurót készül befektetni a Bar & Co Europe Kft. a Tolna megyei Bonyhádon, hogy - kihasználatlan cipőipari ingatlanok és gyártóberendezések átvételével, fejlesztésével - belevágjon a Baricz-féle szellőző cipő gyártásába. A cég a 2012-ig tartó beruházáshoz állami támogatást is kapott.

A környéken nemrégiben teljesen megszűnt tradícionális könnyűipari ágazatban egy éven belül 180 cipőipari szakember juthat ismét munkához, a következő három évben pedig várhatóan összesen 860 új munkahely jön létre.

- Eleinte naponta ezer pár cipőt gyártunk, egy műszakban. Elsősorban a korábban a környékbeli gyárakban dolgozó, tapasztalt, nagy tudású szakembereket szeretnénk alkalmazni. Fizikai dolgozókat, termelésirányítókat és vezetőket egyaránt - mondja ifj. Baricz István, a Bar & Co Europe Kft. igazgatója.

Legfontosabb érvük, amiért szembemennek a trenddel (egy év alatt négy cipőgyár zárt be a településen és környékén), hogy nem bérmunkát végeznek, és nem abban a szegmensben szállnak versenybe, ahol az olcsó tucatáruval elárasztott piacokon kell legyőzniük a konkurenciát.

A Baricz István által konstruált, szabadalmaztatott szellőző cipő folyamatosan fenntartja a légáramlást a lábbeliben, és kiegyenlíti a hőmérsékletet. Az elmúlt években számos nemzetközi elismerést kapott, 14 országban nyert díjakat, és érdeklődnek iránta például katonai felhasználók, szállodaipari szövetségek.

- A cipő nyújtotta védelem a naponta több kilométert gyalogló pincéreknek, postásoknak, a szűk helyen, de szinte egész nap talpon dolgozó fogorvosoknak, kozmetikusoknak egyaránt hasznos lehet. Akárcsak a benzinkutasoknak, a pedagógusoknak vagy az ápolónőknek. A buszvezetők lába alatt a padlólemez közvetít olyan rezonanciát, amely roncsolja a lábfej hajszálereit. Ez a cipő képes elnyelni ezt, és kompreszszorként szellőzteti a lábat - sorolja Baricz István feltaláló. Azok a kereskedők, akikkel felvették a kapcsolatot itthon és külföldön, mostanáig szinte kivétel nélkül azt mondták: rendelnének a lábbeliből.

A gyártó a 2009-es őszi-téli szezonban már szeretne előrukkolni egy kollekcióval. Ehhez legkésőbb júniusban vagy júliusban el kell kezdeniük a termelést.

Bonyhádon az 1900-as évek eleje óta gyártanak cipőt, a város 10-15 kilométeres körzetében összesen hat vállalat működött a 90-es évek végén, és még tavaly is négy helyen folyt termelés. A városban működött például a világhírű multinacionális Salamander cég egysége, Sabona Cipőipari Kft. néven. Onnan hat évvel ezelőtt közel 900 embert bocsátottak el.

A minap rendkívüli felmondással élt a martfűi Tisza Cipő Zrt. tulajdonában lévő Tisza Cipőgyártó Kft. munkatársainak döntő többsége.

A cég 102 dolgozójából 85 azért lépett ki, mert a tulajdonos nem tudta kifizetni a március végén állásidőre küldött kollégák áprilisi bérét, és további foglalkoztatást sem ígért. A Bőripari Dolgozók Szakszervezetének tájékoztatása szerint így megkezdődhet a régen esedékes felszámolási eljárás, és a dolgozók júniusban már munkanélküli-segélyhez juthatnak, a felszámolóbiztos pedig kérheti az elmaradt bér kifizetését az állami bérgarancia-alapból.

Baricz István feltaláló mutatja a speciális cipőtalpakat. Hosszú utat járt be
Baricz István feltaláló mutatja a speciális cipőtalpakat. Hosszú utat járt be
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.