0,4 százalékkal csökkentek az ipari árak

Novemberben 0,4 százalékkal csökkentek az ipar termelői árai októberhez képest. Begyűrűzött az olajáresés.
2014 novemberében a belföldi és az exportárváltozás következtében az ipari termelői árak 0,4 százalékkal csökkentek az előző hónaphoz képest. Az energiaszektor és a feldolgozóipari ágazatok árai is mérséklődtek. Utóbbin belül legjelentősebben a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, a vegyianyag és -termék, valamint a gép, gépi berendezés gyártása ágazatokban estek az árak.

2014. novemberben az ipar belföldi értékesítésének árai átlagosan 0,8, a feldolgozóipar árai 1,2 százalékkal csökkentek az előző havihoz képest. Legnagyobb mértékben a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás (5,4 százalék) és a vegyianyag, -termék gyártása (2,7 százalék) ágazatokban estek az árak, a világpiaci árak változásával összefüggésben. Jelentősebben emelkedtek az árak az egyéb feldolgozóipar és javítás (másfél százalék), illetve a kohászat, fémfeldolgozás (1,3 százalék) területén, míg a feldolgozóipar többi ágazatában mínusz 0,3 és plusz 0,6 százalék között változtak 2014 októberéhez viszonyítva.

A jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ág árai novemberben 0,1 százalékkal mérséklődtek. Az előző év azonos időszakához hasonlítva a belföldi értékesítési árak 1,2 százalékkal tovább csökkentek, míg a feldolgozóipari ágazatokban 0,4 százalékkal növekedtek.

Az előző hónaphoz képest novemberben az ipar forintban mért exportértékesítési – ezen belül a feldolgozóipari – árai átlagosan 0,1 százalékkal mérséklődtek. A feldolgozóiparon belül jelentősebben csökkentek a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás (5 százalék), a vegyianyag, -termék gyártásának (2,3 százalék) és a gép, gépi berendezés gyártása (2 százalék) ágazatok árai októberhez képest.

Nagyobb mértékben nőttek az árak a villamosberendezés-gyártásban (2 százalék). A feldolgozóipar többi területén plusz-mínusz 0,9 között változtak az árak. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban 1,7 százalékkal csökkentek az árak. A forint 2014 novemberében az euróhoz képest 0,3 százalékkal erősödött, az amerikai dollárhoz viszonyítva 1,4 százalékkal gyengült. Az előző év azonos időszakival összevetve az ipar forintban mért export- és feldolgozóipari árai 1,7 százalékkal voltak magasabbak.

Az ipar belföldi értékesítésének rendeltetés szerinti ágazatcsoportjában csökkentek az árak az előző hónaphoz mérve: az energiatermelő ágazatokban másfél, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,7 százalékkal, míg a beruházási javakat gyártó ágazatokban 0,9, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 0,1 százalékkal emelkedtek az árak. Az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 2,3 százalékkal mérséklődtek, miközben a beruházási javakat gyártó ágazatokban 3,3, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 0,8 százalékkal nőttek az árak a 2013. novemberihez mérten.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.