egekura

egekura

Ingyen Wifi a pesti reptéren, de mi a helyzet máshol?

Őszintén mondom, a reptéri Wifi az egyik legnagyobb kincs az utazás során. Ha ingyenes, akkor nagy kincs az utazónak - feltéve, hogy működik is...

Őszintén mondom, a reptéri Wifi az egyik legnagyobb kincs az utazás során. Ha ingyenes, akkor nagy kincs az utazónak - feltéve, hogy működik is - ha fizetős, akkor hatalmas kincs az üzemeltetőnek. Budapesten immár ingyenes a Wifi. Fogalmazzunk úgy, hogy immár biztos: a jövőben is ingyenes lesz. A reptéren ugyanis eddig is volt ingyenes Wifi. Hálistennek, ezután is lesz, s ami méginkább izgalmasabb, hogy a korábbiaknál jobb. De mi a helyzet a többi reptéren?

A reptér most egy igazán utasbarát szolgáltatást ad azoknak akik Budapestre érkeznek, vagy onnan távoznak. Leszállást követően ugyanis egy gyors e-mail check, vagy egy jó sok pontot érő foursquare check-in, netán egy Facebook post, kincs, ugye, azt tudjuk. Olyannyira, hogy az ember nem érzi jól magát, ha nem teheti. Sokan igazolhatják vissza, hogy a terminálépületbe lépve ösztönösen nyúlnak az okostelefonhoz és keresik a wifit. Nagy csalódás, ha csak fizetős van, pedig sok helyütt csak fizetős van. A budapesti repülőtér teljes induló utasforgalmi területén elérhetővé vált a vezeték nélküli internet kapcsolat az utasok számára. A 2A és a 2B Terminál indulási szintjén, valamint a SkyCourtban mostantól ingyenes internet elérést biztosít a Budapest Airport. Sajnos, az érkezési szinten ezek szerint nem lesz elérhető a szolgáltatás, vagyis, a külföldieknek nem lesz teljes az élmény.

A Budapest Airport közleménye szerint a fejlesztés egyelőre csak az elutazó utasok útvonalain és váróhelyiségeiben elérhető, tapasztalatok szerint az érkező utasok a lehető legkevesebb időt töltik a repülőtéren. Az Egek Ura Blog javaslata azért ennek ellenére az, hogy az érkező utasokra tekintettel legalább a csomagfelvételi csarnokban legyen elérhető a szolgáltatás, ez ugyanis nagyon kellemes élményt adna a hazánkba érkező külföldieknek, egyszerre nőne az ország- és a reptér imázsa, fentebb részleteztem pont, hogy érkező utasként miért fontos a net... Lehet, hogy csak 15 percet töltök a reptéren érkező utasként, de attól még van igényem az emailek letöltésére!

S még egy érv: nagyon sokan, idegen országban feltöltőkártyás mobilnetet vesznek saját telefonjukba, mert 10 euróért hozzá lehet jutni egy heti, lényegében korlátlan mobilnethez. De amikor valaki megérkezik, akkor még semmi nincs a kezében, a wifi képes telefonon kívül, s az tiszta sor, hogy az ember nem roamingol, csak ha muszáj.

Persze tudni kell, hogy lisztferihegyen eddig is volt ingyenes wifi. Évek óta. A Telekom és a Telenor - még Pannonként - is telepített wifit a terminálokba, s míg az előbbi fizetőssé tette egy idő után, a Pannon nevű hálózat ingyenes volt, igaz, az utóbbi időben elég megbízhatatlanul működött. Ezért tényleg örömteli, hogy a bud:free wifi és a bud:skycourt free névre keresztelt hálózatokon ingyenes szolgáltatást nyújt a Budapest Airport.

A kiválasztott hálózaton egy, a reptér által üzemeltetett honlap tölt be, amelyen a felhasználási feltételeket elfogadva két óráig akár megszakítás nélkül internetezhet a felhasználó. Ez egy utazás alkalmával bőven elegendő, a terminálokon várakozással eltöltött idő átlagosan alig több mint egy óra. Az internetet aktiváló oldalon a repülőtérrel és a repüléssel kapcsolatos fontos információkat gyűjtötte össze a Budapest Airport, így a járatinformációtól kezdve, a híreken át egészen a kereskedelmi ajánlatokig minden fontos információ megtalálható.

- Ma már teljesen jogos igény, hogy egy nemzetközi repülőtéren bárhol elérhető legyen az internet, akár üzleti, akár szabadidős célú a felhasználás, de az utazással kapcsolatos ügyintézést is gyakran egyszerűbbé teszi – mondta el Trencsén Andrea, a Budapest Airport Marketing és Innováció vezetője. A reptér, úgy látszik, nyomul az okostelefon-tulajokra, hiszen alig több mint egy hónapja mutatkozott be az okostelefonokra fejlesztett reptéri alkalmazás.

Úttörők vagy követők?

Érdemes azonban körülnézni Európában, hol, mi a helyzet Wifi téren? Nos, egyre több reptér nyújt hasonló limitált szolgáltatást. Bécsben például ingyen van. Münchenben SMS-kódot kell kérni a landing page-n, de ezért kap az utas fél órát, akárcsak Frankfurtban. Prágában ezer éve nem voltam repülővel, nincsenek infóim, Varsóban fizetni kell, s Zurichben sincs ingyenes szolgáltatás. Amszterdamban is van valamennyi idő ingyen, Párizsban nincs, Londonban sem, bár ott a várók mellett lehet ingyenes szolgáltatást találni - noha ez elég fapad megoldás. Brüsszelben a világ legdrágább wifijét árulja a reptér, Szingapúrban ingyenes, Isztambulban nem, Hongkongban bizonyos csarnokokban van free szolgáltatás, Amerikában nagyon változó, de a legtöbb esetben azért öt dollárt csak legombolnak az emberről.

A reptéri wifi egyébként ma már nemcsak az átszállókat célozza. Régebben az átszállók dolgoztak a reptéren, fizettek is a szolgáltatásért, mint a katonatiszt. Ma már számukra is alap az internet, de az okostelefonok és a tabletek terjedésével mindenki használja az internetet a reptereken. Pesten sajnos tavaly február harmadika óta nem nagyon vannak átszállók. Pedig ők igazán értékelték volna.

2013.01.04 09:01

Ajánlott cikkek

Blogger


egekura

Blogger

Archívum

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.