dailykohn

dailykohn

Gáza gáza és a túlreagálók

(Ez nem kimondottan vicces, de fonák, úgyhogy idevaló, és amúgy is én vagyok a bloggazda.) A gázai izraeli hadműveletek kezdete óta...

(Ez nem kimondottan vicces, de fonák, úgyhogy idevaló, és amúgy is én vagyok a bloggazda.)

A gázai izraeli hadműveletek kezdete óta Európából egyre gyakrabban hallhatók az  ún. liberálisok beszólásai, akik glasszékesztyűs módszereket várnának el az Izraeli Védelmi Erőktől (IDF). Azt mondják, hogy Izrael "túlreagálja" a dolgot, és ezzel magának árt. (Nem olymód, hogy az izraeli tüzérek a nagy rohanásban a lábukra ejtik a súlyos lőszereket, ami fáj és nem tesz jót a bütyköknek, hanem átvitt értelemben.) Hogy mi lenne a nem túlreagálás, az nem igazán derül ki a nyafogásokból, amelyek főleg tűzszünetről, meg a békefolyamat folytatásáról, béketárgyalásokról estébé szólnak. De hát milyen békefolyamat? És milyen béketárgyalás? És főleg kivel? 

Ha egyszer ugyanezek a "libek" más helyzetekben gondolkodás nélkül arról papolnak, hogy "terroristákkal nem tárgyalunk", akkor hogy kerül vissza a csizma az asztalra, amikor Izraelről és a Hamaszról van szó? A Hamasz terrorszervezet, akkor is, ha Magyarországon és Európa egyik-másik részében ezt valamilyen megmagyarázhatatlan okból (megmagyarázhatatlan?! - nebbih) ciki kimondani, leírni. Amit művelnek - Izraellel és saját máskéntgondolkodó palesztin testvéreikkel szemben - az terrorizmus. Miért és miről kellene akkor tárgyalni velük. Izrael majd tárgyal Abbasszal, akinek ez, persze nagyon kínos lesz, mert meg kell  értetnie az övéivel a palesztin területeken és az arab világban, meg Iránban, hogy a Hamasz a palesztinok érdekei ellen ágál, és ez a veszte. A Hamasz dupla vagy semmi politikája senkinek sem jó.

A "túlreagálás" tézisét szívesen boncolgatják azok is, akik - ellentétben a magukat liberálisnak mondókkal  - nem is tesznek úgy, mintha Izraelért aggódnának. Szóval a jobboldali Izrael-ellenesek és antiszemiták is szeretik az olyan okfejtéseket, hogy az izraeli túlerő, a túlreagálás máris genocidumba, népirtásba csapott átt, meg, hogy szemünk előtt zajlik a palesztin holokauszt, továbbá, hogy Gáza lényegében olyan, mint Auschwitz, az IDF = SS, az izraeliek nácik stb. stb. 

Mindez persze ugyancsak "túlreagálást" szül, olyant, mint pl. ez az e-mailekben terjedő, hatásos hamisítvány, amely Izrael legutóbbi Libanon elleni hadjárata idején (az akkori "túlreagálás"-os kommentárokra adott válaszként) készült és most, Gáza kapcsán újra előkerült.

A New York Times állítólagos címlapjának faximiléje azt sugallja, hogy a történelem ismétli önmagát: a varsói gettólázadás idején is az volt Európa reakciója, hogy a zsidók túlreagálták a dolgokat. A valóságban persze nem így nézett ki a NYT címlapja 1943 május 10-én, és nem is ezek a cikkek jelentek meg rajta. (Hanem így:

Az eredeti változat egy szatirikus politikai site-on, a Népkockán (peoplescube.com) jelent meg. Mókás. Miként az is, hogy persze nem kevesen vannak, akik feültek a média-hoaxnak. 


 

 

2009.01.06 21:01

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.