Megkezdődött a hanuka

Pénteken megkezdődött a vallásos zsidóság egyik legnagyobb ünnepe, a nyolc napig tartó hanuka. A hagyomány szerint mindennap egy újabb gyertyát kell meggyújtani a menórának nevezett, nyolcágú gyertyatartón. A Parlament előtt a Mechon Simon Alapítvány, a Nyugati téren a Chábád Lubavics - Zsidó Nevelési és Oktatási Egyesület, valamint a Pesti Jesiva - Zsidó Oktatási Központ szervez ünnepséget a helyszínen felállított nagyméretű hanukagyertyánál.

A tervek szerint a nyolc nap során mindkét rendezvényre a kormány több tagja ellátogat. Mádl Ferenc írásban köszöntötte a zsidó ünnepet. A köztársasági elnök, akinek levelét szombaton olvassák fel a Nyugati téren, így fogalmaz: "egymás ünnepeit látva, azokat akár megélve is, lassan-lassan elfogadjuk egymást, azt, amiben különbözünk. Megtanuljuk értékelni ezt a különbözőséget, ami mindannyiunkat gazdagabbá tesz. A csodák titkaiban az ember nem járatos. Mégis: az egymás felé közeledés olyan csoda, amelyet mi magunk teljesíthetnénk be - magunk számára."

A hanuka - foglalta össze kérdésünkre az ünnep lényegét Raj Tamás főrabbi - arra emlékeztet, hogy az időszámításunk előtti második században Juda Makkabi vezetésével a zsidó seregek legyőzték a hódító görögöket, felszabadították a jeruzsálemi szentélyt. A zsidók szerettek volna gyertyát gyújtani a viszszafoglalt szentélyben, de csak egyetlen kis üveg olajat találtak. A legenda szerint - mondta Raj Tamás - az egy napra elegendő olaj nyolc napig égett.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.