Fogyókúra: csoda helyett kitartás

Magyarországon a felnőttek 60 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. A túlsúlyosok aránya a férfiaknál, az elhízottaké a nőknél magasabb. Felmérések szerint a honi férfiak átlagsúlya 81, a nőké 67,7 kilogramm, van tehát miből fogyni. A hirtelen nagymértékű fogyás azonban veszélyes: a szervezet védekezni kezd, hét-tíz nap után lelassítja az alapanyagcseréjét, így hiába eszünk kevesebbet, több hasznosul. A drasztikus diéták esetén - fehérjebevitel híján - a szervezet saját, például a szívizomból származó fehérjéit kezdi lebontani, és ez akár veszélyes ritmuszavarokhoz is vezethet.

A fogyókúrához mindenki ért, és mindenkinek van csodamódszere is - állítja Gabi. Magas lány: 180 centi, és most 110 kiló. Az elmúlt öt hónapban húsz kilót fogyott. Vagyis hogy egészen pontosak legyünk, 20,9-et.

- Ne sumákolj el tőlem majdnem egy kilót! - parancsol rám mosolyogva. Neki sok sikertelen próbálkozás után végül a kórházi diéta és az ezzel járó életmódváltás vált be. - Ez nem olyan ám, hogy befekszel egy hétre, lefaragnak rólad mondjuk négy kilót, aztán hazamész, és eszel úgy, ahogy korábban. A nővérek, az orvosok mondják meg, hogy miket lehet enni otthon, de azért nagyon nehéz. Éhes nem marad az ember, de hihetetlen kitartás kell ahhoz, hogy a pizza helyett a salátát válasszam az étteremben.

A szakemberek testtömegindexszel határozzák meg, hogy ki számít túlsúlyosnak, illetve elhízottnak. Túlsúlyosnak tekinthető, akinek testsúlya nagyobb, mint ha a centiméterben mért magasságából levonunk százat. Pontosabb meghatározás a testtömegindex (BMI): a kilogrammban mért testsúlyt elosztjuk a méterben mért testmagasság négyzetével. A BMI 20 és 25 között normális, 25-30 között túlsúlyról, 30 felett orvosi értelemben elhízásról beszélünk.

Gabi még mindig elhízottnak számít, hiszen 180 centi magas és 110 kiló, tehát a BMI értéke 34, de nagy a valószínűsége, hogy a fölös kilókkal járó egészségügyi kockázatokkal már nem kell szembesülnie. Kutatások ugyanis azt bizonyítják, hogy tízszázalékos testsúlycsökkenésnél visszafejlődnek a rizikófaktorok.

Magyarországon a felnőttek 60 százaléka túlsúlyos és elhízott, tehát a testtömegindexe 25 felett van. Ezen belül a túlsúlyosok aránya a férfiaknál, az elhízottaké a nőknél magasabb. Az egészségügyi komplikációk 27-es BMI felett kezdődnek, 30-as BMI felett pedig már több rizikófaktor is jelen van. A legjellemzőbb és leggyakoribb szövődmény a magas vérnyomás, a magas vérzsírszint és a cukorbetegség. Az elhízással együtt ezt "halálos négyesnek" is nevezik. Felmérések szerint a honi férfiak átlagsúlya 81 kilogramm, a nőké pedig 67,7, van tehát miből fogyni. Kérdés persze, hogy a többletkilókat cipelők közül hányan hajlandóak arra, hogy hosszú távon is kitartsanak az egészséges életmód mellett.

Pados Gyula professzor, a fővárosi Szent Imre Kórház elhízott betegekkel foglalkozó lipidosztályának vezetője azt mondja: a fogyókúra legajánlottabb formája a hosszú távú, nőknél napi 1200, férfiaknál 1500 kalóriát tartalmazó, energia-, zsír- és cukorszegény, ugyanakkor zöldségekben, gyümölcsökben gazdag diéta. Ennek segítségével heti fél kiló, fél év alatt mintegy tíz kiló testsúlycsökkenés érhető el. Ugyanakkor a fogyókúrához pszichés segítség, erős akarat, táplálkozási ismeretek, orvosi dietetikai ellenőrzés, az életmód, a viselkedés megváltoztatása is szükséges. Nem várható csoda semmilyen fogyókúrától: még ha látványos is az eredmény rövid távon, aki nem tudja megváltoztatni táplálkozási szokásait, hamarosan visszaszedi a keservesen leadott kilókat.

A hirtelen nagymértékű fogyásnak ráadásul veszélye is van: a szervezet védekezni kezd, hét-tíz nap után lelassítja az alapanyagcseréjét, így később hiába eszünk kevesebbet, abból több hasznosul. Ilyen drasztikus diéták - például az úgynevezett "nulldiéta" - esetén, fehérjebevitel híján a szervezet saját, például a szívizomból származó fehérjéit kezdi lebontani, és ez akár veszélyes ritmuszavarokhoz is vezethet. Pados professzor és munkatársai a Szent Imre Kórházban intézeti körülmények között, szigorú orvosi, laboratóriumi és EKG-ellenőrzés mellett ugyanakkor már mintegy 11 ezer beteget fogyókúráztattak 1983 óta egy hétig tartó, 500 kalóriás diétával. (Ezen az osztályon találkoztunk Gabival is: a lány már harmadszor feküdt be az intézménybe.) A kórházban töltött idő alatt a túlsúlyos, elhízott betegeket kivizsgálják, így felderítik az esetleges kialakult szövődményeket, valamint megtanítják őket a hosszú távú fogyókúrára.

De mit tudnak még tanítani, hiszen számtalan fogyókúrás recept és módszer létezik. Ezek legnagyobb része azonban - mint valamennyi egyoldalú, túl radikális, "csodát ígérő" recept - csak rövid távú eredményt hoz. A Kasper-diéta főleg kukoricaolajat és fehérjét, összesen mintegy 2000 kalóriát tartalmaz, ám sokáig nem tartható. Vannak, akik a tejszínhab-eper diétára esküsznek, ennek azonban hátránya, hogy csak az első napokban kívánatos, a tizedik nap után már rá sem lehet nézni. A főleg fehérjét tartalmazó diéták közül Banting diétája az egyik legismertebb. Egy fülorvos találta fel: nagyothalló és elhízott betegének napi 5-600 gramm fehérjét javasolt, kevés szénhidrát mellett. A beteg - akit Bantingnak hívtak - visszanyerte a hallását. A diéta ennek ellenére nem tekinthető egészségesnek, mivel túl sok állati fehérjét tartalmaz. A Hollywood-diéta az 1920-30-as években vált divatossá: alapja a napi 3-6 tojás, valamint sovány húsok és halak. A fogyni vágyók így mintegy 700 kalóriát ettek meg naponta, ez azonban annyira alacsony érték, hogy a szervezet az anyagcsere csökkentésével reagált, és a kezdeti biztató mértékű fogyás rövid idő után megállt. Ismert még a "félcsirke-diéta": napi 40 deka csirkehús, valamint burgonya és zöldség szerepel az étrendben. Népszerű, ám egyhangú recept. A "túródiéta" gyümölcsökkel körítve egy-két hétig megoldást jelenthet. A "rizsdiéta" jó telítő hatású, ám hajlamosít a kiszáradásra. A gyümölcsös diéták közül a legismertebb az ananászdiéta: napi 2-4 kilogramm ananászból áll, és kevés hússal, hallal kiegészítve időseknek ajánlják. A tapasztalatok szerint csak néhány napig folytatható.

Vannak, akik az ivókúrákra esküsznek. Ilyen például a sörkúra, amely vonzó lehet a kellemest a hasznossal elegyíteni kívánó urak számára. Sajnos ez a fogyási forma nem ajánlott: egyrészt a napi 2-2,5 liter sör rengeteg kalóriát tartalmaz, másrészt az alapvető tápanyagokat nem tartalmazza. A tejkúra során napi két liter tejet javasolnak: a tej bővelkedik energiában és fehérjében, de hiányzik belőle a megfelelő mennyiségű vas, a vitamin és a rostok. A "felező diéta" lényege, hogy nem kell az étkezések összetételén változtatni, csak mindenből az eddigiek felét kell fogyasztani. Ez a módszer hatásos, ám a diétázó folyamatosan éhesnek érzi magát.

A testkontroll a 90-es években Magyarországon is tért hódított: azt feltételezi, hogy ha valaki nem eszik együtt fehérjét, keményítőt és szénhidrátot - tehát mondjuk húst, burgonyát és kenyeret -, akkor nagyobb lesz a fogyás. Napi 1200 kalóriát ajánlanak, amely hosszú távú diétának felel meg, előtérbe helyezve a gyümölcsöket és zöldségeket (a diéta kiötlője maga vegetáriánus).

Az angyalok konyhája fogyókúrás program heti 2-2,5 kilogrammos, hosszú távra szóló testsúlycsökkenést ígér. A program lényege, hogy a jelentkezőnek személyes diétát alakítanak ki, és azokból az ételekből, amiket kedvel, el is készítik a napi étrendjét. Az ebédet, a vacsorát és a másnapi reggelit délidőben házhoz szállítják - természetesen térítési díj ellenében. Ezt a diétát több vezető politikusunk alkalmazta, szemlátomást sikerrel. Az angyalok konyhája vezetői is tudják azonban, hogy az alacsonyabb testsúly szinten tartásához életmódváltásra van szükség.

Az életmódváltás része a mozgás. Az intenzív fizikai tréning két-három napon keresztül emeli az alapanyagcserét, az energialeadást. Elsősorban a futás, a kerékpározás, az intenzív gyaloglás fogyasztanak. Érdekesség, hogy egyórai gyaloglással mintegy 400 kalóriát lehet elégetni, félórás kocogással viszont csak 300 kalóriát. A testesebbeket vigasztalhatja, hogy ha nagyobb a súly, több kalória ég el.

Ma már gyógyszer is kapható a patikákban az elhízott betegeknek. Pados professzor érdeklődésünkre elmondta: két fajta, orvos által felírható elhízás elleni pirula érhető el a honi gyógyszerpiacon. Az orlistat hatóanyagú szer az elfogyasztott zsírok 30 százalékát nem engedi felszívódni, így néhány száz kalóriával kevesebb kerül a szervezetbe. A gyógyszer sem szívódik fel, így mellékhatása sincsen. A subitramin hatóanyag-tartalmú szer növeli a telítettség érzését, de épp most márciusban, Olaszországban kivonták a forgalomból, mert arra gyanakodnak, hogy szív- és érrendszeri betegségeket okoz. A vizsgálatok bizonyították, hogy a hatóanyag biztonságos, de szív- és érrendszeri, idegrendszeri betegségek, valamint nem beállított vérnyomás esetén ennek ellenére sem adható.

- Én már jártam fitneszbe, tekercselésre (ez egyfajta gépi fogyasztási technika - A szerk.), akupunktúrára. Kipróbáltam legalább húszféle diétát - mondja Gabi kissé szkeptikusan. - Persze egy picit mindegyik használt. Meg úgy is van vele az ember, hogy ha már annyi pénzt kifizetett a bérletekért, krémekért, csodateákért, igyekszik hasznosnak érezni a befektetést. Csak én sajnos ilyen típus vagyok, enni is imádok. Ám ha abbahagyom a diétát, ugyanolyan kerek leszek, mint korábban. Csodák nincsenek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.