Kémszoftvert telepítettek az NBH számítógépére

Nyolc hónapja ismeretlenek kémprogramot telepítettek a Nemzetbiztonsági Hivatal számítógépére. Ekkor kezdődött a felderítés, amely múlt héten az UD Vagyonvédelmi Zrt. vezetőjének feljelentéséhez vezetett.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) hétfőn feljelentéskiegészítést rendelt el Dávid Ibolya MDF-elnök pénteken tett bejelentése ügyében - közölte a nyomozóiroda. Dávid azt követően kért vizsgálatot a rendőrségtől és a legfőbb ügyésztől, hogy csütörtökön eljuttattak hozzá egy CD-t, amelyen Tóth János, az UD Vagyonvédelmi Zrt. egyik tulajdonosa arról tájékoztatja Csányi Sándort, az OTP elnök-vezérigazgatóját, hogy megbízást kaptak: gyűjtsenek terhelő adatokat Dávid Ibolyáról.

Egyelőre megválaszolatlan a kérdés: ki készítette a hangfelvételt a telefonbeszélgetésről? Szakértők szerint Tóth vagy legalábbis az UD Zrt. valamelyik munkatársa, ők azonban ezt már korábban határozottan cáfolták. Egy másik verzió szerint a részvénytársaságot nyolc hónapja megfigyelés alatt tartó (és ennek keretében vélhetően folyamatosan lehallgató) Nemzetbiztonsági Hivatalból (NBH) vagy a lehallgatást végző Nemzetbiztonsági Szakszolgálattól (NBSZ) került ki a felvétel. A titkosszolgálatok illetékesei reagálni sem kívántak a szerintük alaptalan vádakra.

Futó Barnabás ügyvéd, aki az UD Zrt. vezetőinél és telephelyein tartott házkutatások (szerinte) szakszerűtlen és jogsértő végrehajtása miatt a múlt héten panaszt nyújtott be az ügyészségre, hétfőn lapunknak azt mondta: miután Tóth János cáfolta, hogy ő vagy a munkatársai rögzítették volna az ominózus beszélgetést, az vagy a rendőrségtől, vagy a titkosszolgálatoktól került illetéktelen kezekbe. Az ügyvéd emiatt feljelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodánál.

Bencze József országos rendőrfőkapitány hétfőn újságírók előtt ezzel kapcsolatban mindössze annyit mondott: a rendőrség az úgynevezett adatlopási ügyben "számítógépes rendszerek elleni bűncselekmény" gyanújával nyomoz ismeretlen tettesek ellen. A feljelentéshez mellékelt "iratokat és elektronikus adathordókat" szakértők vizsgálják.

Lapunk úgy értesült, a szakértői vizsgálatok hónapokig is elhúzódhatnak. Az UD ugyanis a titkosszolgálattól különböző okok miatt kilépett legjobb számítógépes szakembereket alkalmazta. Tartani lehet attól, hogy a gépek olyan szoftvereket is tartalmaznak, amelyek, ha óvatlanul nyúlnak hozzájuk, megsemmisítik a lemezeken tárolt adatokat.

A Nemzetbiztonsági Hivatal nyolc hónapja észlelte, hogy legalább egy számítógépére ismeretlenek kémprogramot telepítettek. A programtelepítők után kutatva jutottak el az UD Zrt.-hez. A vállalkozásról hamar kiderült, hogy kvázi magán-titkosszolgálatként működik. Környezettanulmányokat végzett, azaz megfigyelt embereket, a szokásaikat, hogy kikkel tartanak kapcsolatot - amit persze jogszerűen is meg lehet tenni. Az viszont már jogellenes, ha ellopják vagy korrupcióval szerzik meg a célszemély telefonhívás-listáit, sőt, adóbevallásait, bankszámlaadatait is.

Információink szerint az UD nagy számban végzett efféle sajátos környezettanulmányt. Döntően a politika holdudvarában forgó vállalkozásokat, vállalkozókat figyeltek meg. Ma még nem tudni, kinek a megbízásából tették, illetve ki finanszírozta a költséges munkát.

Néhány állami megrendelése is volt az UD-nek. Ők kaptak megbízást például a MÁV Biztosító Egyesület számítógépes rendszerének átvilágítására. A cég így a biztosító összes tagjának és ügyfelének adataihoz is hozzájuthatott. Azt a szakértőknek kell tisztázniuk, hogy végeztek-e velük a megbízó (minden bizonnyal a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete) által meg nem engedett adatrögzítéseket, elemzéseket és mentéseket.

Az UD azért telepített kémprogramot az NBH egyik gépére - állítják szakértők -, mert kíváncsi volt, mit tudnak vállalkozásukról, tevékenységükről egykori kollégáik. Abban biztosak voltak, hogy figyelik őket. Arról senki nem nyilatkozik, hogy a kémprogram milyen információkat lopott ki az NBH rendszeréből.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.