Előadások Don Quijote örököseiről

Don Quijote szellemi örököseiről tart előadássorozatot az Új Akropolisz Filozófiai Iskola Budapesten.

"Az olyan korban, amelyből kiveszett már a lovagi ideál, nem az igazság uralkodik és a hatalmat birtoklók a hatalmat bitorlókká váltak, akik nem a nép javáért, hanem a saját hasznukért ténykednek, csak elszórtan, magányos harcosként létezhetnek a „Don Quijoték”. Az elveszett, elfeledett igazságért, értékrendért küzdenek, de tisztában vannak azzal, hogy nem képesek visszaállítani a nagy, mindenkire érvényes, mindenre kiterjedő igazságosságot. Erejükhöz mérten cselekedhetnek és a legtöbbször csupán a belső késztetésnek engedelmeskednek. " - olvasható a szervezet weboldalán.

Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola nemzetközi, minden politikai, vallási és gazdasági befolyástól mentes közhasznú kulturális egyesület, amely 1957-ben alakult meg Buenos Airesben és azóta világszintű filozófiai mozgalommá nőtte ki magát. Magyarországon 1986 óta működik a szervezet, amely küldetésének tekinti azt, hogy "terjessze a világban a filozófiai életmódot, ami az anyagelvűség alternatívája."

Mik a modern igazságtalanságok? - teszi fel a kérdést az előadássorozat ismertető kiadványa. - "Igazságtalan, ha az emberrel könnyen lecserélhető alkatrészként bánnak. Sőt az is az, ami az első pillantásra talán nem is tűnik annak: különböző vágyak ébresztése az emberekben, amelyeket elsősorban valamelyik termék megvásárlásával elégíthetnek ki. Miért? Mert ezek mesterségesen keltett vágyak, amelyek mögött szükségtelen igények vannak. És ami mesterséges és szükségtelen, hogyan is tehetne bárkit boldoggá? Nem a fogyasztók tömegeivel akarnak jót tenni, a vágyak keltőit, az újabb és újabb igények sulykolóit kizárólag saját maguk meggazdagodása mozgatja."

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.