Milliókért adott engedményeket a ráfizetéses cégeknek a biztos

Kenőpénzt követelt és több mint 24 millió forintot vett át a gondjaira bízott cégektől egy budapesti felszámolóbiztos. Üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel gyanúsítja a rendőrség T. Imre 54 éves budapesti felszámolóbiztost - jelentették be tegnap a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságon. Samu László alezredes a nyomozás adatait ismertetve elmondta: két évvel ezelőtt T. Imrét jelölték ki egy Győr környéki mezőgazdasági kft. felszámolására. T. Imre eredetileg meg akarta szüntetni a társaság tevékenységét, ám a cég vezetői megpróbálták meggyőzni arról: a termelés nyereségesen folytatható, ez szolgálná a hitelezők érdekeit is.

A felszámolóbiztos elfogadta az érveket, azzal a feltétellel, hogy "engedékenységéért" cserébe havi egymillió forint kenőpénzt kap. Az agrártársaság irányításával a volt ügyvezetőt bízta meg.

Nyolc hónap múlva azonban közölte velük: mégis bezárja a céget, a dolgozóknak pedig felmond. A termelést egy új, hasonló profilú cég folytatta tovább, amely bérelte a felszámolt kft. telephelyét és megmaradt eszközeit. A bérleti szerződés aláírásáért T. Imre tízmillió forint kenőpénzt kért és kapott. A felszámoló ahhoz is ragaszkodott, hogy továbbra is adjanak neki havi egymilliót. Ezt végül a tulajdonosok havi 750 ezerre alkudták le. A felszámolás során összesen 24 millió 500 ezer forint korrupciós összeget fizettek ki T. Imrének.

A biztos más esetekben is kenőpénzt kényszerített ki a maga számára. Az ügy úgy derült ki, hogy az egyik felszámolás alatt álló kft. ügyvezetője feljelentést tett a rendőrségen.

Samu László alezredes tájékoztatása szerint a gyanúsított öt hónapot töltött előzetes letartóztatásban, a bűncselekmények elkövetését mindvégig tagadta. Jelenleg szabadlábon védekezik. A rendőrség a nyomozást befejezte, s az iratokat vádemelési javaslattal megküldte a megyei főügyészségre.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.