Újabb kifogások a tordasi iskolaigazgató kinevezése kapcsán

Törvényességi észrevételt tett a tordasi iskolaigazgató kinevezésével kapcsolatban a Közép-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal, a kifogások közül kettőt elfogadott, egyet vitat az önkormányzat - mondta a hivatal vezetője.

A tordasi társult intézményként működő Sajnovics János Egyesített Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény vezetésére május 22-én zárt ülésen választotta meg a képviselő-testület Kosaras Péter Ákost. A férfi tavaly egy teljesítménytúrán a Waffen-SS egyenruhában pózolt, és a kép később az internetre is felkerült.

Gelencsér József tájékoztatása szerint a kinevezési eljárásban három törvényességi észrevételt tett a hivatal: az iskolaigazgató kinevezésekor az önkormányzat nem állapított meg próbaidőt, nem határozta meg a vezetői pótlékot. Továbbá nem vette figyelembe, hogy azonos feltételek megléte esetén a kinevezéskor előnyben kell részesíteni azt, akinek pedagógusi szakvizsgája van.

A tordasi képviselő-testület az előző két észrevételt elfogadta, s a mulasztást már korrigálta is, de a harmadikat vitatja. Mégpedig azért, mert míg a kinevezett igazgató egyetemi diplomával és középiskolai tanári végzettséggel rendelkezik, a másik két pályázónak főiskolai oklevele van, egyikük pedagógusi szakvizsgával, a másik azzal egyenértékű szakvizsgával is rendelkezik - közölte a község polgármestere.

Juhász Csaba (független) elmondta: a képviselők úgy ítélték meg, hogy az egyetemi diploma magasabb képesítés a főiskolai végzettségnél, ezért vitatják a közigazgatási hivatalnak az azonos feltételekre vonatkozó törvényességi észrevételét. A regionális közigazgatási hivatal az észrevétel megtételét megelőzően a kérdésről kikérte az Oktatási és Kulturális Minisztérium állásfoglalását - közölte a hivatalvezető.

A szaktárca állásfoglalása szerint a főiskolát végzettek is oktathatnak felső tagozatban, ezért a döntés során előnyben kell részesíteni a pedagógusi szakvizsgával rendelkezőt - mondta Gelencsér József. A minisztériumi állásfoglalást nem köteles elfogadni a képviselő-testület, de a közigazgatási hivatal törvényességi észrevételével kapcsolatban érdemi döntést kell hoznia, és orvosolni kell a kifogást.

A regionális közigazgatási hivatalhoz közokirat formájában még nem érkezett meg a tordasi képviselőtestület augusztus 26-i üléséről készült hivatalos jegyzőkönyv. Annak részletei és érvei alapján dönt a hivatal arról, hogy bírósághoz fordul-e - mondta Gelencsér József. (MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.