Színpompás virágkarnevál Debrecenben

Mint minden évben augusztus 20-án, ezúttal is virágba borult Debrecen: a hagyományos virágkarneválon felvonuló 18 virágkocsi elkészítéséhez több mint 3 millió szál élő és száraz virágot használtak fel készítőik. 

A virágünnepnek évszázados hagyománya van a cívis városban: a történetírók szerint 1905-ben rendeztek először - ahogy akkor nevezték - virágkorzót Debrecenben. A látványos kocsisorban 23 virágokkal díszített fogat haladt, élen természetesen a város ötösfogatával, miközben a nézők virágesővel fogadták a felvonulókat.

Később 1966-ban élesztették újra a csaknem feledésbe merült hagyományt, s néhány esztendő kivételével minden augusztus 20-án a virágé volt a főszerep Debrecenben.

Az idén már 39. alkalommal indulhatott el a karneváli menet:  a 18 virágkocsi és köztük a 20 hazai és külföldi tánccsoport a Nagyállomástól indult és a Nagytemplom mellett elhaladva vonult végig a városon egészen a nagyerdei stadionba, ahol a zsűri előtt ismét megmutatták magukat a kompozíciók, s produkcióikat a táncosok.

A karnevál napjára megduplázódott Debrecen lélekszáma: a 200 ezer helyi lakos mellé további 200 ezer érdeklődő érkezett a fesztiválra, hogy megnézhesse a virágcsodákat.

A színpompás produkciók közül a Bálint György - "mindenki Bálint gazdája" - vezette zsűri dönt a sorrendről, de a résztvevők is szavazhatnak sms-ben egészen szerda este 21.30 óráig.

Délután a nagyerdei stadionban közelről is megnézhették az érdeklődők a virágkocsikat, akinek erre nem volt ideje, csütörtökön még megteheti - tájékoztatták a szervezők a helyszínen az MTI munkatársát. Kivéve - tették hozzá - azt a négy virágkocsit, amely már elindult Nagyváradra, hogy bemutatkozzon az ottani csütörtöki fesztiválon.

A hagyományoknak megfelelően este a virágkocsik lámpás felvonulásával, tűzijátékkal, majd a város főterén utcabállal fejeződik be az idei virágkarnevál Debrecenben.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.